Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΑ Ομάδες αυτοβοήθειας του δικτύου Hearing voices
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Ομάδες αυτοβοήθειας του δικτύου Hearing voices

Ομάδες αυτοβοήθειας του δικτύου Hearing voices 17 Σεπ 2011 20:04 #1435

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Μια ομάδα αυτοβοήθειας για ανθρώπους που ακούνε φωνές απαρτίζεται από άτομα που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες, κυρίως φωνών αλλά και οπτικών, οσφρητικών ή άλλων ασυνήθιστων εμπειριών. Ο λόγος ύπαρξης μιας τέτοιας ομάδας προκύπτει από την ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλούς χώρου όπου άνθρωποι οι οποίοι είχαν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν ακόμα παρόμοιες εμπειρίες θα μπορούν να νιώσουν ασφαλείς και αποδεκτοί προκειμένου να μοιραστούν τα βιώματά τους, να προσφέρουν τις ιδέες και τις γνώσεις τους και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο. Επίσης έχουν ως στόχο να προσφέρουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να αποδεχτούν τις εμπειρίες αυτές, να “ζήσουν με τις φωνές”, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποκτήσουν έλεγχο πάνω σ’ αυτές και τελικά περισσότερο έλεγχο πάνω στις ζωές τους. Η αυτοβοήθεια σχετίζεται με την αυτοδιάθεση και το αυτεξούσιο των ανθρώπων που κατακτούν τον έλεγχο της κατάστασης.

Πολλοί άνθρωποι που ακούνε φωνές νιώθουν αβοήθητοι και συχνά λένε πως οι ζωές τους έχουν κυριευτεί από αυτές. Οι περισσότεροι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτές, για το τι τους λένε, για τη σχέση που έχουν αναπτύξει μαζί τους, για το νόημα που βρίσκουν ή επιχειρούν να βρουν. Συνήθως η εμπειρία παθολογικοποιείται, αντιμετωπίζεται ως σύμπτωμα που χρήζει θεραπείας. Σε αυτήν, όμως, την αναγωγή το βίωμα δε βρίσκει έδαφος να ακουστεί και να κοινωνηθεί. Με αυτό το σκεπτικό οι ομάδες αυτοβοήθειας για ανθρώπους με φωνές δε θεωρούνται θεραπευτικές ομάδες αλλά κοινωνικές, ομάδες όπου κάποιος μπορεί να αναζητήσει ενθάρρυνση, επιβεβαίωση, υποστήριξη και “ένα αυτί να τον ακούσει”.

Η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας σχηματίστηκε το Μάρτιο του 2010 και έκανε την πρώτη της συνάντηση στις 10 Απριλίου 2010 στο χώρο που στεγάζεται ως σήμερα. Ο σχηματισμός της ήταν καρπός της επιθυμίας ανθρώπων που ακούνε φωνές ή έχουν άλλες παρόμοιες εμπειρίες. Στο λιγότερο από τον ένα χρόνο δράσης της ομάδας και παρά το γεγονός πως πραγματοποιούνται μόλις δύο συναντήσεις το μήνα έχει ήδη παραχθεί αξιόλογος πλούτος γνώσης. Ήδη η ομάδα έχει διαμορφώσει τα βασικά χαρακτηριστικά της και τις αρχές της, κινείται στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης από την ιδέα της αρρώστιας (για τις τρεις αυτές ώρες κάθε μήνα έχουμε συμφωνήσει να μη μιλάμε για νόσους αλλά για εμπειρίες) και δουλεύει ώστε ο συντονισμός να περάσει προοδευτικά στους ανθρώπους που έχουν τις εμπειρίες και οι επί του παρόντος συντονιστές να αναλάβουν νέους ρόλους.

Πιο συγκεκριμένα οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Παρασκευή στις 16:00 στον 1Ο όροφο του ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας Εφέσου 3. Με απόφαση των μελών μπορεί ο χώρος και ο χρόνος της συνάντησης να αλλάξει με κριτήριο όμως πάντα τη διευκόλυνση συμμετοχής των μελών. Η ομάδα σε κάθε περίπτωση δεν πραγματοποιεί συναντήσεις σε χώρους που συνδέονται με παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας (π.χ. κέντρα ψυχικής υγείας). Η διάρκεια των συναντήσεων είναι 90’ με κάποια ελαστικότητα ανάλογα τις ανάγκες τις ομάδας. Η ομάδα είναι ανοικτή στην ώρα προσέλευσης και άφιξης των μελών της. Κατά τη διάρκειά της ο καθένας μπορεί να απομακρυνθεί για όσο χρειάζεται προκειμένου να καπνίσει ή να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του.

Αρχές και χαρακτηριστικά της ομάδας



Στην ομάδα συμμετέχουν μόνο άτομα με εμπειρία φωνών ή άλλων αντίστοιχων (οπτικών, οσφρητικών) εμπειριών. Κατ’ εξαίρεση συμμετέχουν δύο μέλη που δεν ακούν φωνές και που έχουν αναλάβει την ευθύνη για το συντονισμό της ομάδας μέχρι να τον αναλάβουν τα υπόλοιπα μέλη.
Η ομάδα έχει προσανατολισμό κοινωνικό και όχι θεραπευτικό.
Για την είσοδο ενός νέου μέλους στην ομάδα προηγούνται μία συνάντηση με ένα ν εκ των συντονιστών της ομάδας ώστε να γίνει μια πρώτη ενημέρωση-γνωριμία. Παρέχονται πληροφορίες για τις αρχές, τα χαρακτηριστικά και τους στόχους της ομάδας όπως αυτά έχουν ως τότε διαμορφωθεί. Ακολουθεί γνωριμία του υποψήφιου νέου μέλους με κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη ώστε να σχηματίσει μια κατά το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για την ομάδα και να αξιολογηθεί αν η ομάδα του είναι στην παρούσα περίοδο της ζωής του χρήσιμη.
Η ομάδα είναι ανοικτή ανεξάρτητα αν κάποιος χρησιμοποιεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή όχι .
Η ομάδα συζητάει και για πιο απλά, καθημερινά προβλήματα. Συνηθίζουμε να ξεκινάμε με έναν κύκλο αρχικών τοποθετήσεων πάνω σε πιο καθημερινά θέματα που απασχόλησαν τα μέλη το τελευταίο διάστημα.
Τα μέλη συμμετέχουν για όσο καιρό τους εξυπηρετεί. Ο καθένας αποφασίζει να έρθει ή να φύγει χωρίς συνέπειες.
Η ομάδα είναι ανοιχτή σε ανθρώπους από άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Ό,τι λέγεται μένει μέσα στην ομάδα και μεταξύ των μελών του. Διατηρούμε την εχεμύθεια, ώστε να καλλιεργείται κλίμα ασφάλειας όπου δεν θα υπάρχει ο φόβος των συνεπειών ή της κρίσης των άλλων.
Δεν λέμε στον άλλο τι να κάνει.
Επιδιώκουμε να μη διακόπτουμε και σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλουμε προσωπικές πεποιθήσεις
Δεν απορρίπτουμε και δε χρησιμοποιούμε προσβλητικά σχόλια.
Χρησιμοποιούμε συνηθισμένη και απλή γλώσσα.
Επιδιώκουμε την αποδοχή των ανθρώπων έτσι όπως είναι.
Είμαστε ελεύθεροι να μιλάμε για οτιδήποτε, όχι μόνο για φωνές και οράματα.
Οι κανόνες αποφασίζονται από τα μέλη, τα οποία και έχουν την ευθύνη εφαρμογής τους.
Τα μέλη συμμετέχουν ισότιμα στην ομάδα.
Η ομάδα δεν παραπέμπει μέλη της σε δομές ψυχικής υγείας και δεν προτείνει φαρμακευτικές αγωγές.
Τα προβλήματα επιλύνονται εντός της ομάδας.
Η ευθύνη είναι πρωτίστως της ομάδας, όχι του συντονιστή.

www.hearingvoices.gr/index.php?option=co...67&Itemid=71&lang=el

Ομάδα Νέας Φιλαδέλφειας: 6944302577 και 6956879974 & Ομάδα Παγκρατίου: 6973053886 και 6946915635

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
www.paratiritiriopsy.org, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ομάδα αυτοβοήθειας
για άτομα που ακούνε φωνές ή/και έχουν παρανοϊκές ιδέες

Οι άνθρωποι που ακούνε φωνές ή/και έχουν ασυνήθιστες ιδέες ή πεποιθήσεις έχουν μια εμπειρία που δεν μοιάζει με αυτήν των πολλών συνανθρώπων τους. Αυτή η διαφορετικότητα τούς οδηγεί συχνά σε απομόνωση με τρόπο που να δυσκολεύονται στην καθημερινότητα και τη δημιουργικότητά τους. Συνήθως αντιμετωπίζονται ψυχιατρικά με αποτελέσματα καταστροφικά για τη ζωή τους: ψυχιατρικοί εγκλεισμοί, ακούσια φαρμακοθεραπεία, κοινωνικός αποκλεισμός.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι οι ομάδες αυτοβοήθειας. Εκεί συναντιούνται άτομα με παρόμοιες εμπειρίες «χωρίς μάσκες» και κουβεντιάζουν με άλλους που έχουν βρεθεί «εκεί», στο σημείο της «άλλης εμπειρίας». Οι ομάδες αυτοβοήθειας δεν είναι θεραπεία, αλλά ένας χώρος όπου μπορεί κάποιος να εισακουστεί και να δεχθεί ενθάρρυνση, επιβεβαίωση και υποστήριξη.

Πώς βοηθούν οι συναντήσεις μιας ομάδας αυτοβοήθειας;
o Βγαίνει κάποιος από την απομόνωση που ίσως βιώνει.
o Μοιράζεται τους φόβους, τις ανησυχίες και τους αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των εμπειριών του.
o Διαπιστώνει πόσο διαφορετικές είναι οι εμπειρίες του καθένα, αλλά και ότι πολλά συναισθήματα και θέματα είναι κοινά.
o Έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει τους άλλους, αλλά και να δεχθεί υποστήριξη ο ίδιος.
o Εξουδετερώνεται η αρνητική στάση απέναντι στη ζωή, που είναι συχνό επακόλουθο των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών.

Η αντιμετώπιση των φωνών και των παρανοϊκών ιδεών μπορεί να είναι μια μακριά και δύσκολη διαδικασία, τουλάχιστον όμως θα ξέρεις ότι δεν παλεύεις μόνος.

Συναντήσεις κάθε Πέμπτη 20.30-22.00
στο Μικρόπολις, Βασ. Ηρακλείου 18 (και Βενιζέλου), 2ος όροφος, βιβλιοθήκη.
Επικοινώνησε με τον συντονιστή της ομάδας: 6983 097850


Αν διστάζεις να μπεις στην ομάδα, μπορείς να συναντήσεις τον συντονιστή και κάποιο μέλος της ομάδας, για να μάθεις περισσότερα. Μην ξεχνάς ότι όλοι στην ομάδα έχουν την εμπειρία ότι ακούνε φωνές ή/και έχουν παρανοϊκές ιδέες και έτσι καταλαβαίνουν πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι.
Επίσης μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να έρχεσαι κάθε εβδομάδα. Θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτος, όταν έρχεσαι.
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Τελευταία διόρθωση: 17 Σεπ 2011 20:09 από Βασίλης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.076 δευτερόλεπτα