Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές

Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 02 Σεπ 2011 18:50 #1314

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές,απόλυση 3050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας και αποασυλοποίησης.Αυτές είναι συνέπειες αιφνιδιαστικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών, που μειώνει τον προϋπολογισμό του 2011 για τις μονάδες ψυχικής υγείας κατά 36,8 εκατ. ευρώ και η οποία οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν με την ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Όλο σχεδόν το εναπομείναν ποσό του προϋπολογισμού έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Τα ΝΠΙΔ, εδώ και 30 χρόνια, έχουν την ευθύνη λειτουργίας 210 Μονάδων Ψυχικής Υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα) οι οποίες στην πλειοψηφία τους ιδρύθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων αποασυλοποίησης (Λέρος Ι και ΙΙ) και στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώς (Α και Β φάση). Υλοποιούν δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος Ψυχαργώς και παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι Μονάδες αυτές έχουν μια πανελλαδική διασπορά και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν αυτόνομα ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. οι κινητές μονάδες σε Φωκίδα, Κυκλάδες, Έβρο, Κεφαλλονιά και Κοζάνη). Έχουν λάβει εγκρίσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με σκοπό τη συνέχιση και εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (!). Υλοποιούν δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με κορυφαίους επιστημονικούς και θεσμικούς διεθνείς φορείς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Στυλιανίδη, Αν. Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) «το Σύστημα Ψυχικής Υγείας αντιμετώπισε ήδη μια παρατεταμένη κρίση την πενταετία 2004-2009, δηλαδή πριν τη δημοσιονομική κρίση, λόγω πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης και παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας τόσο προς τους ενήλικες όσο και προς τους έφηβους και τα παιδιά δυστυχώς συρρικνώθηκε βίαια. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην απώλεια πολύτιμων εκπαιδευμένων συνεργατών (περίπου 25 με 30% του συνόλου του προσωπικού), και καθήλωσε τους προϋπολογισμούς των μονάδων στα επίπεδα του 2005 με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η κρίση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε μια αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτή περιγράφηκε στο Σύμφωνο με τον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα στις 7-4-2009. Στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είχε συνδράμει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την διοργάνωση της Εθνικής Διαβούλευσης για τη Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στις 29 Μαρτίου 2009».

Ο κ. Στυλιανίδης προσθέτει, ότι τώρα, «αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση για ανατροπή αυτής της απόφασης, με ευθύνη των αρμόδιων υπουργών:

· θα ξανανοίξουν τα ήδη καταργημένα ψυχιατρικά άσυλα, θα ενισχυθούν αυτά που έχουν απομείνει. Οι αποφάσεις θα τροφοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα διαλύσουν την ήδη μετέωρη προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα φέρουν τη χώρα για ακόμη μια φορά να γίνει διεθνής περίγελος και στίγμα της διεθνούς ψυχιατρικής κοινότητας μέσω της «Λεροποίησής» της.

· Θα πάρουν την ηθική ευθύνη, να καταδικάσουν σε μη-ζωή, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, για έναν κατήφορο κοινωνικής εξαθλίωσης, νομιμοποίησης της θυματοποίησης των «κοινωνικών αποβλήτων» και καταρράκωσης κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας,καταδικάζοντας χιλιάδες ασθενείς με τις οικογένειες τους σε όλη τη χώρα και χιλιάδες εργαζόμενους σε μακρόχρονη ανεργία, καταδικάζοντας τη χώρα να χάσει οριστικά, ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία σε αυτόν τον πολύ δύσκολο τομέα.

· Ας πάρουν την κοινωνική ευθύνη, με τα προσχηματικά και υποκριτικά επιχειρήματα λόγω Τρόικας να κόψουν ακόμα και τις πενιχρές συντάξεις των ασφαλισμένων ατόμων για να στηρίξουν δήθεν την κατάρρευση ενός συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης που οι ίδιοι οι «πολιτικοί της χρεωκοπίας» δημιούργησαν πολύ πριν τα χρόνια του μνημονίου μέσα από την άνθιση της διαπλοκής, της ανομίας, της διαφθοράς, της συγκάλυψης της οργανωμένης φοροδιαφυγής – της ανικανότητας και ανεπάρκειάς τους.

· Ας πάρουν, τέλος, την ευθύνη της ύψιστης ιστορικής ύβρεως, που οι ολίγιστοι αυτοί πολιτικοί, καταδικάζουν τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, λόγω οικονομικής κρίσης στην εξαθλίωση και ελεύθερη πτώση. Η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών, της κατάθλιψης, των ψυχοσωματικών και αγχωδών εκδηλώσεων που συνδέονται άρρηκτα με την απουσία και αδυναμία επένδυσης στην όποια ελπίδα για το μέλλον του κόσμου, φαίνεται να αποτελούν απλούς δείκτες περικοπής και τροποποίησης ενός προϋπολογισμού».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και είναι υπό την στενή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους και εσείς έχετε υποστηρίξει.

Εκτός από τα παραπάνω θα υπάρξει ένα τεράστιο κόστος αποζημιώσεων που επίσης θα βαρύνει τον Προϋπολογισμό αφού τα περισσότερα από τα στελέχη εργάζονται στο Ψυχαργώς από το 2002 ή και νωρίτερα και θα πρέπει να τους καταβληθούν αποζημιώσεις 6 μισθών και άνω. «Πέρα από το κοινωνικό και θεραπευτικό έγκλημα που θα συντελεστεί, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Διεθνή Κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ που έχει χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», συμπληρώνει ο κ. Στυλιανίδης.

tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE...B5%CE%AF%CE%B1%CF%82
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Τελευταία διόρθωση: 02 Σεπ 2011 18:55 από Βασίλης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας 02 Σεπ 2011 18:54 #1315

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Επιστολή από το Σωματείο εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ (Σ.Ε.Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.)

Κιλκίς 8 Κορυδαλλός, Τ.Κ. 18120, Τηλ & fax: 210 4968988, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Αθήνα, 31 Αυγούστου 2011

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 26/8/11 ο Υπουργός των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έλαβε απόφαση σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο κωδικός στον γενικό προϋπολογισμό (ΚΑΕ 2544) που αφορά τα ΝΠΙΔ για το 2011 από 82 εκατ. Ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται ότι για το υπόλοιπο του έτους οι φορείς θα χρηματοδοτηθούν αντί για 37 εκατ. ευρώ μόνο με 90 χιλιάδες ευρώ (δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1500 € ανά φορέα!!!!!)

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης θα είναι το κλείσιμο των φορέων ψυχικής υγείας, η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Όπως γνωρίζετε τα ΝΠΙΔ έχουν την ευθύνη λειτουργίας 210 Μονάδων Ψυχικής Υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα).

Στις μονάδες αυτές φιλοξενούνται περίπου 1500 ψυχικά πάσχοντες, παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε πάνω από 35000 άτομα ετησίως (κυρίως στα πλαίσια της λειτουργίας των κινητών μονάδων) και απασχολούνται με όλες τις μορφές εργασιακής σχέσης (πλήρης ή μερική απασχόληση, παροχή υπηρεσιών) περίπου 3050 εργαζόμενοι.

Ως Σωματείο εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη συσπείρωσης όλων των εργαζομένων στη ψυχική υγεία προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις και να διεκδικήσουμε την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Προτείνουμε:

-όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση,1/9/11 στο Υπουργείο Υγείας ( Αριστοτέλους 17) στις 10.00 π.μ.

-εκπρόσωποι όλων των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων και εργαζομένων φορέων ψυχικής υγείας να συναντηθούν άμεσα προκειμένου να προτείνουν και να προγραμματίσουν επόμενες κινητοποιήσεις.

Επειδή το κλείσιμο των μονάδων δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στις οικογένειές τους καλούμε επίσης όλα τα σωματεία ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τους συλλόγους των οικογενειών να συμμετέχουν στην κινητοποίηση προκειμένου να αποτρέψουν το κλείσιμο των δομών και την κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. Σ.Ε.Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος, Μυτιληναίος Βασίλης
Η Γραμματέας, Κοτσίνη Ήβη

psi-action.blogspot.com/2011/08/blog-post_31.html
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 02 Σεπ 2011 19:08 #1317

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
το κωμικοτραγικό της υπόθεσης...

Πρώτα το κλείσιμο και μετά η αξιολόγηση !


Στις 24-8-2011 το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για το έργο με τίτλο : “Αξιολόγηση κατά τη διάρκεια (on going) της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” από το 2011 μέχρι και το 2015”

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 600.000 €


Στις 26-8-2011, δηλαδή μόλις μετά από δύο μέρες, το υπουργείο Οικονομικών μειώνει στο μισό τον προϋπολογισμό των μονάδων ψυχικής υγείας του “ΨΥΧΑΡΓΩΣ”.

210 μονάδες ψυχικής υγείας οδηγούνται σε κλείσιμο εντός του έτους, αφού με την απόφαση αυτή θα επιχορηγηθούν (συνολικά, για το υπόλοιπο έτος) με 90.000 €

Ερώτηση: Τι ακριβώς θα αξιολογεί (on going) το υπουργείο Υγείας από το 2011 μέχρι και το 2015 ;

psi-action.blogspot.com/2011/09/blog-post_01.html
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 03 Σεπ 2011 07:12 #1324

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 06 Σεπ 2011 00:39 #1342

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (Π.Ο.ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.)

Αθήνα 4-9-2011

Ανακοίνωση για τις τραγικές εξελίξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας

Μετά την απόφαση του Υπουργού Υγείας για περικοπές των συντάξεων των χρονίως πασχόντων αλλά και της άνευ προηγουμένου, απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν αναπτύξει Δομές Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σιωπά:

Με δυο μόνο αποφάσεις ισοπεδώνεται η ψυχοκοινωνική φροντίδα στη χώρα μας. Κι αν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας μπορεί να ισοπεδώνεται έτσι εύκολα, με τέτοιες σκληρές αποφάσεις, χωρίς να προτείνεται καν σχέδιο αντιμετώπισης του μεγάλου κενού που θα δημιουργηθεί στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αναρωτιέται κανείς γιατί δαπανήθηκαν τόσα έτη και χρήματα για την ανάπτυξή τους. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προ μηνών για συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, γιατί δόθηκαν;

Η ομηρία των χιλιάδων εργαζόμενων στις Δομές Ψυχικής Υγείας, αφού δεν τους ανακοινώνεται ούτε η απόλυσή τους, αλλά ούτε και ο τρόπος που θα πληρώνονται, αποτελεί έναν πολύ “αποτελεσματικό” τρόπο “οικειοθελούς αποχώρησής” τους, άνευ αποζημιώσεων. Όμως πόσο εύκολο είναι να αφήσεις τον ψυχικά πάσχοντα που εξυπηρετείς και φροντίζεις, ΜΟΝΟ ΤΟΥ;

Οι φιλοξενούμενοι καθώς και οι εξυπηρετούμενοι αυτών των δομών είναι τα τραγικότερα πρόσωπα αυτής της ισοπεδωτικής πρακτικής. Και πέραν των ήδη ψυχικά πασχόντων είναι εμφανές ότι θα υπάρξουν χιλιάδες νέα περιστατικά, λόγω της ραγδαίας οικονομικής κρίσης.

Τα δημόσια ψυχιατρεία και οι δομές που έχουν αναπτύξει αδυνατούν ήδη να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, πόσω μάλλον να καλύψουν και νέες, αφού αναμένονται απολύσεις σε όλα τα “μεγέθη” του δημοσίου τομέα (ευρύτερος και στενός) με το σύστημα της εργασιακής εφεδρείας.

Η κρίση που βιώνουμε οδηγεί στην εξαφάνιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όροι όπως ανθρώπινα δικαιώματα, υγεία, παιδεία, εργασία τείνουν να αποκτήσουν άλλη ετυμολογία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τους την επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική ενσωμάτωση των ψυχικά πασχόντων, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ακυρώσουν αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα 30 χρόνια πίσω. Η προσπάθεια τόσων ετών για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας δε μπορεί να εκμηδενίζεται με μια απλή απόφαση περικοπής δαπανών.
Η Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ψυχοκοινωνικο-επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με προβλήματα, αλλά και για την προάσπιση των όποιων κατακτήσεων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Και σ’ αυτό τον αγώνα καλεί κάθε έντιμο άνθρωπο, κάθε υπεύθυνο πολίτη.

Για την Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 06 Σεπ 2011 16:49 #1343

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Δελτίο Τύπου
σχετικά με τις περικοπές στο χώρο της υγείας και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Η πρωτοφανής και πραξικοπηματική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, για περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, των Κέντρων Πρόληψης και των μονάδων του Προγράμματος Ψυχαργώς σε μη βιώσιμο επίπεδο, η οποία υπερβαίνει ακόμα και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για υποστήριξη των οργανισμών ψυχικής υγείας, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το σύνολο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα.
Οι βάρβαρες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν την ταφόπλακα του κράτος πρόνοιας. Αποτελούν συνέχεια μιας αντικοινωνικής πολιτικής που στοχεύει στην αποσάθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και στην εξαθλίωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων που ήδη βιώνουν το καθεστώς του κοινωνικού αποκλεισμού, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.
Καταδικάζει τους εξυπηρετούμενους των υπηρεσιών να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο και να φλερτάρουν με την υποτροπή, ενώ υποχρεώνει τους εργαζόμενους να επιτελέσουν το τόσο σημαντικό έργο τους σε συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο κοινωνικό κράτος θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική εγκατάλειψης των πολιτών οι οποίοι χρειάζονται θεραπεία, στην τύχη τους. Θα αγωνιστούμε ενωτικά, συλλογικά και δυναμικά, συντονίζοντας τη δράση και τους αγώνες μας, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τις υπηρεσίες μας και τους εξυπηρετούμενους.

Ήδη, το Σάββατο 3/9 έγινε μια πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων αλλά και εργαζομένων και σωματείο ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μεγάλη συμμετοχή, όπου αποφασίστηκε

- να προχωρήσουν όλα τα σωματεία σε γενικές συνελεύσεις με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
- συμμετοχή στην κινητοποίηση την Τετάρτη 7/9 έξω από το Υπουργείο στις 10.00
- νέα ανοιχτή συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων και των εργαζομένων για συντονισμό της δράσης μας την Κυριακή 11/9 σε ώρα και χώρο που θα ανακοινωθούν

Ζητάμε το αυτονόητο:
Να καταργηθεί η απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών.
Να μην μείνει κανένας ψυχικά ασθενής κι εξαρτημένος στο δρόμο.
Να μην μείνει κανένας άνεργος στην ψυχική υγεία.

Σας καλούμε όλους και όλες στην κινητοποίηση την Τετάρτη 7/9 έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 10.00.

Οι υπογράφοντες
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΗ Δ. ΑΤΤΙΚΗ «ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΒΑΒΕΛ ΤΗΣ Α.Μ.Κ.Ε. ΣΥΝ-ΕΙΡΜΟΣ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΨΥ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ALZHEIMER ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ
Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 06 Σεπ 2011 18:03 #1344

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 08 Σεπ 2011 18:50 #1354

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
σχετικά με τη δεύτερη κινητοποίηση για την άρση της απόφασης περικοπής στο χώρο της υγείας και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς πραγματοποιήσαμε χθες Τετάρτη, 7/9/2001, δεύτερη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την κατάργηση της απόφασης περικοπής των προϋπολογισμών, που οδηγεί αναπόφευκτα σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εκπροσώπων του Δικτύου Αργώς με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Μπόλαρη, το γενικό γραμματέα Γ. Κατριβάνο και την προϊσταμένη Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Σ. Κατσικάρου.
Κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε εγγράφως από το υπουργείο Οικονομικών να περιοριστεί η περικοπή του προϋπολογισμού των μονάδων του προγράμματος Ψυχαργώς στα 12 εκατομμύρια ευρώ, από 37 όπως προβλέπει η απόφαση Σαχινίδη. Το ποσό αυτό δήλωσε πως θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας, μέσω του 2% των προμηθειών των νοσοκομείων.
Σχετικά με την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης, ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση, αναφέροντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα.
Οι απαντήσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν το τέλος της μαζικής και ενωτικής μας κινητοποίησης, καθώς δεν ικανοποιείται το αίτημά μας για άρση της απόφασης περικοπών όλων των κωδικών που κοινοποιήθηκε στις 26/8/11 και οι όποιες δεσμεύσεις παραμένουν προφορικές.
Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, σήμερα, Πέμπτη 8/9/2001, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Έγινε ενημέρωση για την εγκληματική απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών και την κατάρρευση του ψυχοκοινωνικού συστήματος. Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να τεθεί το ζήτημα ως βασική προτεραιότητα και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή.
Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, η απάντησή μας παραμένει άμεση και δυναμική.
Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι σωματείων στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς οργανώνουμε 2η συνάντηση συντονισμού, την Κυριακή 11/09/2011 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48 Β & Μάρνη στις 16:30.

Εργαζόμενοι στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Τελευταία διόρθωση: 08 Σεπ 2011 23:43 από Βασίλης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας - Νέες άγριες περικοπές 08 Σεπ 2011 18:53 #1355

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Ενώ μονάδες ψυχικής υγείας οδηγούνται σε κλείσιμο, η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόλις το 2% του προγράμματος ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ - Νίκος Χουντής :«Η ανικανότητα της κυβέρνησης ανταγωνίζεται τον αμοραλισμό της»

Ενώ χθες οι φορείς ψυχικής υγείας της Ελλάδας κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου ότι οι περικοπές ύψους 36,8 εκ. ευρώ για το έτος 2011 που αποφάσισε η κυβέρνηση στις 26.8.2011 οδηγούν «σε άμεσο κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας, απόλυση 3.000 εργαζομένων και τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε 35.000 ασθενείς» ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Andor σε σημερινή απάντησή του σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόλις το 2% των 377.347.429 εκ ευρώ που είναι στη διάθεση της από το πρόγραμμα ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ !!!!. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής ζητούσε μεταξύ άλλων να πληροφορηθεί για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος «Ψυχαργώς» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες στο χώρο της υγείας» και καλούσε την Κομισιόν να «επιμείνει ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ότι οι μελλοντικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως».

Στην απάντηση του ο Επίτροπος μεταξύ άλλων τονίζει ότι :

«Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας βάσει του εν λόγω προγράμματος (Προτεραιότητα 5 – Εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας – ανάπτυξη της βασικής υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας της δημόσιας υγείας του πληθυσμού) ανέρχονται σε 377.347.429 ευρώ. Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες ανέρχονται, επί του παρόντος, στα 5.365.827 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό εκτέλεσης μικρότερο από 2 % για την εν λόγω προτεραιότητα». Συνεχίζοντας ο κ. Andor και αναφερόμενος σε προηγούμενη απάντησή του στον Νίκο Χουντή επισημαίνει ότι : «Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή του προγράμματος «Ψυχαργώς», του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας, σκοπός του οποίου είναι η αποϊδρυματοποίηση, η ψυχολογική αποκατάσταση και η κοινωνική επανένταξη χρονίων ασυλικών ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κάλεσε κατ’ επανάληψη και με συνέπεια την Ελλάδα να επιταχύνει την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας».

«Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών εγκαταστάσεων περίθαλψης στον τομέα της ψυχικής υγείας, οι πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές δείχνουν βελτίωση όσον αφορά τις πληρωμές, παρόλο που η κατάσταση δεν επανήλθε ακόμη πλήρως στο κανονικό. Σύμφωνα με το άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διατήρηση των επενδύσεων που έγιναν ή των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από ΜΜΕ για περίοδο πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης ενέργειας». Και καταλήγει : «Η Επιτροπή τονίζει ότι η πρόοδος όσον αφορά τη συνολική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθυστερεί. Η πλήρης εφαρμογή του «Ψυχαργώς» θα λύσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και θα καταστήσει δυνατή την παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά μη ιδρυματοποιημένο τρόπο. Οι πόροι της ΕΕ πρέπει, συνεπώς, να χρησιμοποιηθούν πλήρως για τον σκοπό αυτό».

Δήλωση του Νικου Χουντή :

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης ανταγωνίζεται τον αμοραλισμό της. Ενώ μόλις χθες οι φορείς ψυχικής υγείας στην Ελλάδα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι περικοπές της κυβέρνησης οδηγούν στο κλείσιμο εκατοντάδες μονάδες ψυχικής υγείας και στην επιστροφή των ψυχικά ασθενών στα κολαστήρια τύπου Λέρου, ο Επίτροπος της Ε.Ε. με τη σημερινή του απάντηση αποκαλύπτει ότι έχουμε απορροφήσει μόλις το 2% των κονδυλίων που είναι στη διάθεση της Ελλάδας για την ψυχική υγεία. Η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί διαλύει προσπάθειες δεκαετιών στον τομέα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και μας επιστρέφει στην εποχή της διεθνούς κατακραυγής και καταδίκης. Ντροπή»!!!!

To Γραφείο Τύπου

www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=24284
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Νέο χαράτσι - εξόντωση των ψυχικά ασθενών 12 Σεπ 2011 18:04 #1391

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Κωδικός: ψυχική υγεία
Κόπηκε η κρατική χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς»

Της Γαληνης Φουρα

«Ο Μιχάλης δεν είναι πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Ομως, δεν τον στέλνουμε στο ψυχιατρείο γιατί φοβόμαστε ότι δεν θα γυρίσει ποτέ».

Η Αγγελική, η «γενικών καθηκόντων» οικοδέσποινα του οικοτροφείου της Eταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής στα Ανω Βριλήσσια, μιλάει στην «Κ» για τους ψυχικά ασθενείς που ζουν εκεί. Δεκατέσσερις άνθρωποι με όνομα και επώνυμο, παράλληλες διαδρομές στα ιδρύματα, διαφορετικές ιστορίες όπως όλοι μας. Μέσα στην ατυχία τους είναι τυχεροί που στη διαδρομή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, κάποιοι αισθάνονται υπεύθυνοι για την υγεία και τη ζωή τους και έχουν ένα σπίτι στο οποίο μένουν με παλιούς φίλους. Δεν φαντάζονται ότι μπορούν να επιστρέψουν στο άσυλο...

Είναι 11 το πρωί και πίνουν τον καφέ τους, πήραν πρωινό στο τραπέζι σαν οικογένεια, παίζουν τάβλι, βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, κάποιος ζωγραφίζει, αλλά δεν παύουν να είναι βαριά ψυχικά πάσχοντες που χρειάζονται ένα αυστηρά δομημένο πρόγραμμα και να ζήσουν σαν άνθρωποι.

«Πώς περνάς;», ρωτάω τον Θοδωρή που όπως και ο Γιώργος χαίρονται πολύ με την επίσκεψή μας. «Καλούτσικα, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τα οικονομικά. Στείλαμε γράμμα στο υπουργείο και περιμένουμε...».

Είναι η έκτη φορά τα τελευταία χρόνια που η κρατική χρηματοδότηση κόβεται στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς», το οποίο με κόστος λίγων εκατομμυρίων ευρώ φιλοξενεί σε οικοτροφεία και ξενώνες 1.500 ψυχικά ασθενείς και παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας με κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες κ. λπ. σε 35.000 ανθρώπους. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που παρέμενε στα επίπεδα του 2005, κατά 45% επιπλέον στο τέλος Αυγούστου, στην πραγματικότητα αποτέλεσε την πρώτη στάση πληρωμών, αφού όλο το ποσό που απέμεινε έχει εξανεμιστεί στο οκτάμηνο του έτους. «Πώς θα βγει ο Σεπτέμβρης, ο Οκτώβρης, ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης; Είναι το νοίκι που συνήθως καθυστερεί και οι μισθοί του προσωπικού που πληρώνονται όποτε υπάρχουν χρήματα. Και το φαγητό των ασθενών; Τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού καταδικάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης σε εξαθλίωση», λέει η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Καίτη Μυλωνοπούλου.

ΚΑΕ 2544

Για τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών οι περικοπές έγιναν σε κωδικούς (ΚΑΕ 2544) και είναι αμφίβολο αν γνώριζαν τι έκοβαν. Αλλωστε, δεν είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής ψυχικής υγείας, που σε περιόδους οικονομικής κρίσης έχει σημαίνουσα αξία. Ο φόβος για το αύριο, το φάσμα της ανεργίας δοκιμάζουν τις αντοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων στα ιατρεία των ψυχιατρείων κατά 50%.

«Το σύστημα χρειάζεται να στραφεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη. Με τον τρόπο αυτό και πόροι θα εξοικονομηθούν και η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί, αφού καταργηθούν ουσιαστικά τα ψυχιατρεία», εκτιμά η Μαρία Λαζαρίδου, συντονίστρια της επιστημονικής επιτροπής. Πρόταση για τη μείωση του κόστους και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στην κοινότητα για την παρακολούθηση ψυχικά σθενών με την εθελοντική συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του δικτύου «Αργώς» έχει υποβάλει ο καθηγητής Π. Σακελλαρόπουλος, εκ των πρωτεργατών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Είναι αλήθεια ότι η κρίση βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη και χωρίς να έχει ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Πρώτον, τα ψυχιατρεία δεν έκλεισαν, έμειναν μισάνοιχτα. Μάλιστα, οι περισσότεροι ψυχικά ασθενείς (το 65%) συνεχίζουν να εισάγονται σε αυτά με εισαγγελική εντολή, πολλές φορές με χειροπέδες. Η γενιά των επιστημόνων που με μεγάλο ενθουσιασμό δούλεψαν στη Λέρο διασπάστηκε. Αργότερα εμφανίστηκαν Mη Kυβερνητικές Oργανώσεις, που μέσω πελατειακών σχέσεων πήραν κοινοτικά κονδύλια για οικοτροφεία, στα οποία είναι ανεκτό να δένουν τους ασθενείς...

«Είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο, καμία μεταρρυθμιστική κουλτούρα. Αυτοί απομονώθηκαν και δεν ανήκουν στο δίκτυο Αργώς», τονίζει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Στέλιος Στυλιανίδης.

news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/09/2011_455711
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.105 δευτερόλεπτα