Αρχική Forum ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΔΑ - ΑΚΟΥΣΑ Κατάθλιψη στην προσχολική ηλικία
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Κατάθλιψη στην προσχολική ηλικία

Κατάθλιψη στην προσχολική ηλικία 14 Ιαν 2011 15:10 #289

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Η κατάθλιψη δεν είναι μια ασθένεια που συνδέεται εύκολα με παιδιά προσχολικής ηλικίας, ωστόσο, εμφανίζεται ακόμα και σε δίχρονα, σύμφωνα με διαπιστώσεις Αμερικανών παιδοψυχιάτρων και αναπτυξιολόγων. Εξάλλου, σχετικές έρευνες που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και τη Γαλλία προειδοποιούν ότι έως και 15% των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.
Το πρόβλημα σε τόσο μικρές ηλικίες, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η μεγάλη δυσκολία στο να εντοπιστεί η κατάθλιψη, κυρίως επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί. Επιπλέον, οι προσωπικότητές τους είναι ρευστές και πολλές φορές η διάθεσή τους αλλάζει γρήγορα, από τη χαρά στη λύπη και το αντίστροφο.

Εξάλλου, πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι αν η προσχολική κατάθλιψη καταχωρισθεί ως ψυχιατρική διαταραχή, θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Αν και η έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε παιδιά τόσο μικρά, η χορήγηση σκευασμάτων παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση.

Τα προβλήματα αυτά του εντοπισμού της νόσου, αλλά και η ενδεχόμενη πολυφαρμακία, καθιστούν πολλούς ειδικούς δύσπιστους ως προς την ύπαρξη κατάθλιψης σε προσχολικές ηλικίες, ιδίως όταν, μέχρι τη δεκαετία του ’80, οι ψυχίατροι θεωρούσαν ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών ήταν ψυχικά ανώριμα για να είναι καταθλιπτικά.

Η έμφαση
Η αντίληψη αυτή άρχισε να αλλάζει από την αρχή της δεκαετίας του ’90, οπότε και οι ψυχίατροι αναγνώρισαν πως η κατάθλιψη μπορεί να εμφανισθεί σε παιδιά 8, 9 και 10 ετών και στη συνέχεια αντιλήφθηκαν πως η νόσος μπορεί να έχει τις ρίζες της σε ακόμα πιο νεαρές ηλικίες.

Η έμφαση που δίνεται πλέον από την επιστημονική κοινότητα είναι ότι πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της πάθησης ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα προκειμένου να προστατευτεί το παιδί από μελλοντικά προβλήματα σε ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η αναγνώριση δεν είναι εύκολη, όχι μόνο γιατί τα μικρά παιδιά είναι συχνά κυκλοθυμικά ή ευέξαπτα, αλλά και γιατί κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε παιδί έστω και εάν δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την πάθηση. Ωστόσο παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την πάθηση: παιδιά με γονείς που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν δύο με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επίσης κατάθλιψη.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει αποδειχθεί ότι παίζει και η επιλόχεια κατάθλιψη. «Μητέρες με κατάθλιψη», εξηγεί στην εφημερίδα «New York Times» η Αλίσια Λίμπερμαν, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «συχνά αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με τρόπο που αμβλύνει τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους», οπότε και μεγαλώνουν οι πιθανότητες να παρουσιάσουν και τα παιδιά κατάθλιψη.

Ακόμα όμως κι αν αναγνωρισθεί η πάθηση σε παιδιά ή εφήβους, αυτή συχνά δεν αντιμετωπίζεται. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό ότι ένα παιδί παρουσιάζει κατάθλιψη. Επιπρόσθετα δεν γίνεται έγκαιρα αντιληπτό ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί ανήκουν στο φάσμα της κατάθλιψης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη ενδιαφέροντος αποδίδεται στο σύνδρομο ελλειμματικής (ή διάσπασης) προσοχής - υπερκινητικότητας, «επειδή συχνά αυτά τα παιδιά κοιτάνε χωρίς να αντιδρούν στα όσα τους λένε», εξηγεί η Μελίσα Νισουάλα, παιδοψυχίατρος. Υπάρχει επίσης ο φόβος του στίγματος. Οι πιθανές αντιδράσεις των φίλων, συγγενών ή άλλων από το περιβάλλον του παιδιού αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους γονείς τόσο για την αναγνώριση όσο και για την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος της κατάθλιψης στα παιδιά τους.

Χρυσούλα Κατσαρού

www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=32666948
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κατάθλιψη στην προσχολική ηλικία 14 Ιαν 2011 21:21 #293

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Κατάθλιψη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

«Μπορούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να παρουσιάσουν κατάθλιψη;», αναρωτιέται σε άρθρο της στο περιοδικό των New York Times η Πάμελα Πολ, συγγραφέας του βιβλίου «Parenting, Inc.», που αναφέρεται στη βιομηχανία της ανατροφής παιδιών.

Η απάντηση που δίνει είναι θετική. Σήμερα σημαντικός αριθμός παιδοψυχιάτρων θεωρεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά ηλικίας 2 ώς 3 ετών. Για ενηλίκους που έχουν βιώσει την κατάθλιψη, η προοπτική έγκαιρης διάγνωσης έχει νόημα. Η μητέρα του 6χρονου Κιράν, που πάσχει από προσχολική κατάθλιψη εδώ και δύο χρόνια, πιστεύει ότι έπασχε κι η ίδια από την ίδια νόσο. «Αναμφισβήτητα υπήρχαν σημάδια καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών του δημοτικού. Αν μου είχαν προτείνει να υποβληθώ σε ψυχοθεραπεία, φαντάζομαι θα είχα αδράξει την ευκαιρία. Οι γονείς μου ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συμπεριφορά μου αλλά δεν ήξεραν τι να κάνουν», θυμάται η Ελίζαμπεθ, μηχανικός στο επάγγελμα.

Αντίθετα, ο γιος της δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως προβληματικός. Σε αντίθεση με τους συμμαθητές του στο νηπιαγωγείο προαστίου του Σεντ Λιούις, στο οποίο πήγαινε, ουδέποτε ήταν ανυπάκουος ή άτακτος. Υπήρχαν όμως κάποια ανησυχητικά σημάδια. Σε ηλικία μόλις 4 ετών ο Κιράν φαινόταν λυπημένος. «Τίποτα δεν έχει πλάκα, βαριέμαι», είχε πει μια μέρα στην Ελίζαμπεθ. Κι όταν του θύμισε το επικείμενο ταξίδι τους στην Ντίσνεϊλαντ, ο μικρός απάντησε: «Ο Μίκι λέει ψέματα, τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα». Ηταν ανασφαλής και δεν τολμούσε να μετρήσει φωναχτά ώς το δέκα για να μην κάνει λάθος. Τα παζλ και τα lego τον τρέλαιναν όταν δεν μπορούσε να τα ολοκληρώσει. «Είμαι ανίκανος να φτιάξω lego. Ποτέ δεν θα τα καταφέρω», ανακοίνωσε ένα απόγευμα, ζητώντας από τους γονείς του να απομακρύνουν το καινούργιο του παιχνίδι.

Οπως πολλοί ειδικοί που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη, ο Ντάνιελ Κλάιν, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχει επανειλημμένα ακούσει από ασθενείς του τη φράση «έχω κατάθλιψη όσο θυμάμαι τον εαυτό μου». Εχει πειστεί πλέον ότι οι ρίζες της ασθένειας βρίσκονται στα πρώτα παιδικά χρόνια.

Η ψυχαναλυτική προσέγγιση θεωρεί ότι τα παιδιά δεν έχουν την πνευματική ικανότητα να βιώσουν την κατάθλιψη. Μέχρι τη δεκαετία του ’80 έφηβοι και παιδιά κάτω των 12 ετών θεωρούνταν ψυχικά ανώριμα για να είναι καταθλιπτικά. Σημαντικό ρόλο έπαιζε και ο φόβος του στίγματος.

Η σημαντικότερη ανακάλυψη στον τομέα τα τελευταία 10-20 χρόνια είναι ότι οι χρόνιες ψυχικές ασθένειες εκδηλώνονται σε νέους ανθρώπους, υπογραμμίζει ο Ντάνιελ Πάιν, επικεφαλής εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Πολλοί, ωστόσο, είναι οι επιστήμονες που φοβούνται ότι αν η προσχολική κατάθλιψη καταχωρισθεί ως ψυχιατρική διαταραχή, θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Αν και η έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε παιδιά τόσο μικρά, η χορήγηση σκευασμάτων παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση.

news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/08/2010_412952
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.044 δευτερόλεπτα