Αρχική Forum ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΔΑ - ΑΚΟΥΣΑ Διατροφή και κατάθλιψη
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Διατροφή και κατάθλιψη

Διατροφή και κατάθλιψη 17 Ιαν 2011 08:42 #315

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Τα κατεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε κατάθλιψη

Η διατροφή με υψηλά επίπεδα κατεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Παράλληλα, άνθρωποι που στην έρευνα κατανάλωναν άφθονα φρούτα και ψάρια εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 3.500 μεσήλικων συγκρίθηκαν με εμφάνιση κατάθλιψης πέντε χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το περιοδικό ‘British Journal of Psychiatry’.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στη διατροφή των Βρετανών και τη σχέση της με την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, από το University College του Λονδίνου, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα η διατροφή βασιζόταν σε μεγάλο ποσοστό σε υγιεινές τροφές-φρούτα, λαχανικά και ψάρι-και στη δεύτερη η ομάδα κατανάλωνε κυρίως κατεργασμένες τροφές όπως γλυκά, τηγανιτά, κατεργασμένο κρέας, και γαλακτοκομικά υψηλά σε λιπαρά.

Αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, την άσκηση, το κάπνισμα και τις χρόνιες νόσους, ανακάλυψαν σημαντική διαφορά στο μελλοντικό κίνδυνο κατάθλιψης ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες.

Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υγιεινών τροφών εμφάνιζαν κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης χαμηλότερο κατά 26% σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες υγιεινών προϊόντων.

Αντίθετα, άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε κατεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν πολύ λίγα κατεργασμένα τρόφιμα.

Αν και οι ερευνητές δεν αποκλείουν τελείως την πιθανότητα οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή, πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι πολύ πιθανό να αποτελεί την αιτία των ευρημάτων, καθώς δεν υπήρχε σχέση μεταξύ διατροφής και προηγούμενης διάγνωση κατάθλιψης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Archana Singh-Manoux, τονίζει ότι υπάρχει πιθανότητα τα ευρήματα να εξηγούνται από παράγοντα του τρόπου ζωής που ενδεχομένως να μην ελήφθη υπόψη στην έρευνα.

Ακόμα δεν είναι σαφής η αιτία που ορισμένες τροφές μπορούν ενδεχομένως να προστατευόσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρχει σχέση με τη φλεγμονή, καθώς και με παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια.

Πηγές: ‘British Journal of Psychiatry’.


www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=9848
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Τελευταία διόρθωση: 17 Ιαν 2011 08:49 από Βασίλης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Τα κατεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε κατάθλιψη 17 Ιαν 2011 08:48 #316

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει την κατάθλιψη

Οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος θα πρέπει ίσως να επανεξετάσουν τη διατροφή τους και να αφαιρέσουν από αυτή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές της διάθεσης ήταν πιο συχνές σε γυναίκες, ηλικίας 20 με 93 ετών, οι οποίες σε διάστημα δέκα ετών, τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα.

"Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα", αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά της που απέστειλε στο Ρόιτερς η δρ Φελίτσε Τζάκα και προσθέτει ότι μία δίαιτα που θα αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας και σπανίως επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά βοηθάει τον οργανισμό βιολογικά αλλά και ψυχικά.

Η Τζάκα και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα διατροφικά και ψυχιατρικά ευρήματα που συνέλεξαν μέσα σε μία δεκαετία σε δείγμα 1.046 γυναικών.

Συνολικά 925 γυναίκες δεν είχαν διαταραχές της διάθεσης, ενώ 121 είχαν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής.

Όταν αξιολόγησαν με ποιό τρόπο μπορεί να συνδέεται η διατροφή με τις διαταραχές της διάθεσης, διαπίστωσαν ότι η "δυτική" δίαιτα- κυρίως χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, πίτσα, πατατάκια, γάλα με άρωμα, μπύρα και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης-συνδέεται με την πιθανότητα άνω του 50% εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης.

Σε αντίθεση, τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος εμφανίζονται σε ποσοστό κάτω του 30% μεταξύ γυναικών που επιλέγουν μία πιο "παραδοσιακή" αυστραλιανή δίαιτα- κυρίως λαχανικά, φρούτα, βοδινό κρέας, αρνί, ψάρι και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Αυτοί οι συσχετισμοί παρέμειναν όταν η ομάδα των ερευνητών συμπεριέλαβε και μία σειρά από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η μόρφωση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1085964&cid=191
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Τα κατεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε κατάθλιψη 21 Ιαν 2011 14:58 #356

  • dimitris
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της dimitris
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Κατώτερος Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 30
  • Κάρμα: 2
Έχω διαβάσει ότι η κατανάλωση ζυμαρικών αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονινης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Τα κατεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε κατάθλιψη 21 Ιαν 2011 18:27 #359

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Τα παιδιά που λατρεύουν τα γλυκά πάσχουν ενδεχομένως από κατάθλιψη

Ενώ τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τα γλυκά, όσα έχουν ιδιαίτερη αγάπη σε αυτά μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή να βρίσκονται σε κίνδυνο για πρόβλημα αλκοολισμού στο μέλλον, αναφέρουν ερευνητές.

Η αμερικανική ομάδα αναφέρει στο περιοδικό 'Addiction' ότι ορισμένα παιδιά ελκύονται ιδιαίτερα από πολύ γλυκές γεύσεις. Πρόκειται για παιδιά που είχαν στενό συγγενή με πρόβλημα αλκοολισμού ή που τα ίδια έπασχαν από κατάθλιψη.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η προτίμηση για τις πολύ γλυκές γεύσεις οφείλεται σε χημικές διαφορές ή στην ανατροφή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάγκη για γλυκά και αλκοόλ προκαλεί πολλές από τις ίδιες ανταμοιβές στον εγκέφαλο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Julie Mennella, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η γλυκιά γεύση επιβραβεύει όλα τα παιδιά και τους δημιουργεί αίσθημα ευχαρίστησης. Επιπλέον, ορισμένες ομάδες παιδιών μπορεί ενδεχομένως να ελκύονται ιδιαίτερα από πολύ γλυκές γεύσεις, λόγω της υποκείμενης βιολογίας τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλκοολικοί έχουν την τάση να αγαπούν τα γλυκά.

Ωστόσο, η σχέση είναι λιγότερο εμφανής στα παιδιά. Άλλοι Αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι η προτίμηση για τις πιό γλυκές γεύσεις εμφανίζονταν στα παιδιά που βρίσκονταν σε έκρηξη ανάπτυξης.

Ερευνητές του Κέντρου Monell Chemical Senses ζήτησαν από 300 παιδιά ηλικίας 12 ετών να δοκιμάσουν 5 γλυκά ροφήματα που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες ζάχαρης. Τα μισά παιδιά είχαν κάποιο συγγενή με πρόβλημα αλκοολισμού. Επέλεξαν το ρόφημα που τους άρεσε περισσότερο, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις για να διαπιστωθούν τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης.

Το 25% είχε συμπτώματα που οι ερευνητές εκτιμούν ότι έδειχναν πιθανή κατάθλιψη. Η αγάπη για τις πολύ γλυκές γεύσεις ήταν μεγαλύτερη σε 37 παιδιά που είχαν οικογενειακό πρόβλημα αλκοολισμού και οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι πιθανόν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Αυτά τα παιδιά προτιμούσαν το ρόφημα που περιείχε την περισσότερη ζάχαρη-24% σουκρόζη, που είναι ισοδύναμη με 14 κουταλάκια ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό και έχει περισσότερο από διπλάσια γλυκύτητα σε σχέση με τη συνηθισμένη κόλα. Ήταν κατά το ένα τρίτο περισσότερο έντονο σε σχέση με το επίπεδο γλυκύτητας που προτιμούσαν τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν αν η διαφορά στη γεύση των παιδιών είχε κάποια επίδραση στην αντίδρασή τους στον πόνο ή δυσφορία. Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι τα γλυκά μπορεί να βοηθήσουν να δράσουν σαν αναλγητικά καθώς και σαν ενισχυτικά της διάθεσης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που δεν έπασχαν από κατάθλιψη μπορούσαν να ανεχτούν την τοποθέτηση των χεριών τους σε πολύ κρύο νερό για μεγαλύτερο διάστημα αν είχαν καταναλώσει ζάχαρη. Ωστόσο η επιπέον ζάχαρη δεν είχε επίπτωση στο όριο πόνου των παιιδών με κατάθλιψη.

Ο Καθηγητής Tim Jacob, θεωρεί ενδιαφέροντα τα ευρήματα αλλά πως δύσκολα μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα ή γενικεύσεις από μια μόνο έρευνα. Δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται ενδεχομένως στη χημεία του εγκεφάλου αλλά ότι μπορεί ενδεχομένως να εξηγούνται και από τη συμπεριφορά και την ανατροφή. Πρόσθεσε ότι ενώ είναι αλήθεια πως τα γλυκά ενεργοποιούν το κύκλωμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, το πρόβλημα είναι ότι γλυκά και ζάχαρη είναι εθιστικά επειδή η ενεργοποίηση των κυκλωμάτων ανταμοιβής προκαλεί απελευθέρωση οπιοειδών και όσο περνά ο καιρός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι η διαφορά στη γεύση μπορεί ενδεχομένως να εξηγείται από παράγοντες όπως ο έλεγχος από τους γονείς όσον αφορά την κατανάλωση γλυκών.

Πηγές: 'Addiction'.

www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10809
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Τα κατεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε κατάθλιψη 22 Ιαν 2011 03:25 #367

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Η Μεσογειακή διατροφή 'ανεβάζει' τη διάθεση

Άνθρωποι που ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής αλέσεως και ψάρι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με ερευνητές.

Ωστόσο, οι αιτίες δεν είναι σαφείς. Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν 11.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή πιο στενά είχαν περισσότερο από 30% μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λίγα προϊόντα μεσογειακής διατροφής.

Η Almudena Sanchez-Villegas και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Λας Πάλμας, στα Κανάρια νησιά και της Ναβάρρα στην Ισπανία, δήλωσε πως οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η υιοθέτηση μοντέλου μεσογειακής διατροφής ενδεχομένως εμποδίζει την εμφάνιση κατάθλιψης δεν είναι ευρέως γνωστοί.

Ωστόσο, οι ερευνητές υπέδειξαν ότι στοιχεία της διατροφής αυτής μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων, να καταπολεμούν τη φλεγμονή και να επιδιορθώνουν βλάβες στα κύτταρα. Όλα τα προηγούμενα μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’ ενισχύει ήδη υπάρχουσες ενδείξεις για τα οφέλη στην υγεία από τη μεσογειακή διατροφή, στα οποία περιλαμβάνονται μειωμένος κίνδυνος για προβλήματα υγείας, διαβήτη, άσθμα και καρκίνο.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία Ισπανών που ανέφεραν την πρόσληψη τροφίμων σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη συχνότητα κατανάλωσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πόσο κοντά στη μεσογειακή διατροφή βρίσκονταν 9 παράγοντες: Υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κορεσμένων, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και γαλακτοκομικών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος, υψηλή κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και ξηρών καρπών, δημητριακών, λαχανικών και ψαριού.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερη από 30% μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που είχαν το χαμηλότερο σκορ στη μεσογειακή διατροφή.

Πηγές: ‘Archives of General Psychiatry’.

www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=9587
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.208 δευτερόλεπτα