Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ Η ΕΠΑΨΥ «αγκαλιάζει» την κοινωνία
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Η ΕΠΑΨΥ «αγκαλιάζει» την κοινωνία

Η ΕΠΑΨΥ «αγκαλιάζει» την κοινωνία 01 Οκτ 2011 21:33 #1560

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
«Σύμμαχος» στην ψυχική και σωματική υγεία των Πευκιωτών και των Λυκοβρισιωτών έχει αποφασίσει να σταθεί το Οικοτροφείο της ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας), που εδρεύει στη Λυκόβρυση.

Από τα Χριστούγεννα, οπότε μετακόμισε στη Λυκόβρυση, το προσωπικό ασχολείται με το «άνοιγμά» του προς την κοινωνία και την επαφή με τους νέους του γείτονες.

Σήμερα, 9 μήνες μετά, έχουν στα χέρια τους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει στην προβολή του κέντρου αφενός και αφετέρου στην εξάλειψη των όποιων προκαταλήψεων για τους 14 ενοίκους του.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι εργαζόμενοι κάνουν σχέδια για τη δράση του στην κοινωνία, συνεχίζει να υποβόσκει το εφιαλτικό σενάριο, να μπει «λουκέτο» στο Οικοτροφείο, όπως και σε άλλες 210 μονάδες ψυχικής υγείας.

Η αναταραχή ξέσπασε, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει τους προϋπολογισμούς τους κατά 36,8%. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν μηδενική χρηματοδότηση για το υπόλοιπο της χρονιάς, και άρα το κλείσιμό τους.

Ωστόσο, μετά την κινητοποίηση των φορέων του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» και υπό την πίεση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κατακραυγής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στη Βουλή (9/9/2011), ότι θα καλύψει τελικά περίπου το 80% του προϋπολογισμού του 2011.

Όσο για το 2012, άγνωστο παραμένει το τι τους επιφυλάσσουν οι εξελίξεις στην οικονομία.

Σχολιάζοντας τη χαώδη κατάσταση, η επιστημονικά υπεύθυνη του Οικοτροφείου Λυκόβρυσης Φωτεινή Λέκκα υπογραμμίζει ότι, «αν κλείσει η \Δομή μας, τότε όχι μόνο θα επηρεαστούν δραματικά οι ένοικοί μας, αλλά ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία θα χάσει μια μονάδα υποστήριξης για θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο».

Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν, οι εργαζόμενοι του Οικοτροφείου κοιτούν μπροστά και συνεχίζουν το έργο τους προς την κατεύθυνση που ξεκίνησαν.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις δράσεις που έχουν ξεκινήσει, καθώς και ποιες βρίσκονται στην ατζέντα.

Δωρεάν συμβουλευτική

«Η πρώτη δράση του Οικοτροφείου μας», εξηγεί η κ. Λέκκα, «σχετίζεται με τη συμβουλευτική για θέματα αντιμετώπισης άγχους, κατάθλιψης κ.λπ.».

Όπως αναφέρει, κάθε Τρίτη 11 με 2 το μεσημέρι το Οικοτροφείο δέχεται δωρεάν όσους επιθυμούν να έχουν συνεργασία με ειδικούς ψυχικής υγείας για συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία, κατόπιν ραντεβού.

Ομάδα βελτίωσης προσωπικής έκφρασης

Μια «λυτρωτική» ομάδα για όσους δυσκολεύονται να εκφράσουν σωστά τα συναισθήματά τους ετοιμάζει η ομάδα του Οικοτροφείου της ΕΠΑΨΥ.

Ο τίτλος του ομαδικού θεραπευτικού προγράμματος θα είναι «Βελτίωση της ικανότητας διεκδίκησης και προσωπικής έκφρασης».

Αναπτύσσοντας την ιδέα της ομάδας, η κ. Λέκκα αναφέρει ότι «η ικανότητα διεκδίκησης αφορά μια δεξιότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας, βάσει της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με κατάλληλο τρόπο, ανάλογα με την περίσταση, χωρίς να υποτιμούν ή να καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων, αλλά και χωρίς να καταπιέζουν τα δικά τους συναισθήματα και απόψεις.

Η ομάδα, που θα ξεκινήσει, απευθύνεται σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να εκφράσουν τις απόψεις και τις προτιμήσεις τους, να πάρουν πρωτοβουλίες και να βάλουν όρια στις διαπροσωπικές σχέσεις τους».

www.amarysia.gr/likovrisipeuki/koinonia/38034--lr-.html
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.088 δευτερόλεπτα