Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ Σινεμά: οι «απεικονίσεις της τρέλας» συναντούν την ψυχιατρική
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Σινεμά: οι «απεικονίσεις της τρέλας» συναντούν την ψυχιατρική

Σινεμά: οι «απεικονίσεις της τρέλας» συναντούν την ψυχιατρική 15 Φεβ 2011 19:31 #525

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, μέσω του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική», συνεχίζει για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία της με τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος και Πατησίων), προβάλλοντας επιλεγμένες ταινίες που παρουσιάζουν, με ιδιαίτερη κινηματογραφική γλώσσα και αισθητική, ζητήματα ψυχοπαθολογίας σχέσεων και κοινωνικών συμπεριφορών.

Εφέτος, το αφιέρωμα εστιάζει στις εικαστικές απεικονίσεις της τρέλας και αποτελεί τμήμα των παράπλευρων εκδηλώσεων της μεγάλης έκθεσης, με έργα από την περίφημη Συλλογή Prinzhorn, που η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία παρουσιάζει από 21 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου 2011 στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Το πρόγραμμα στο Τριανόν περιλαμβάνει τη διακεκριμένη ταινία του Εντ Χάρις «Πόλλοκ ο ασυμβίβαστος», με θέμα την πολυτάραχη ζωή του αμερικανού εικαστικού Τζάκσον Πόλοκ αλλά και το «Η αγάπη είναι διάβολος» του Τζον Μέιμπουρι, που εστιάζει στη σχέση του βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέικον (Ντέρεκ Τζακόμπι) με τον εραστή του (Ντάνιελ Κρεγκ).

Στα «Φαντάσματα του Γκόγια», ο Μίλος Φόρμαν ανιχνεύει τη σχέση του ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο Γκόγια (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) με έναν παμπόνηρο, οπορτουνίστα ιερέα (Χαβιέρ Μπαρδέμ).

Το αφιέρωμα ανοίγει αυτό το Σάββατο, με την ταινία «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς» της Στέλλας Αρκέντη, που περιγράφει τη μαρτυρική ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά στην προσπάθειά του να ανακαλύψει νέες μορφές έκφρασης και να αποδώσει με δικές του πλαστικές τεχνοτροπίες τη νέα εποχή. Στην ταινία καθρεφτίζεται ο αγώνας του καλλιτέχνη που επιζητά να δώσει ψυχή στον πηλό και για τον σκοπό αυτό θυσιάζεται ο ίδιος (παίζουν Ιωάννα Γκαβάκου, Τάκης Βογόπουλος Μαρίνα Κορέλη, Ζαχαρίας Φιλιππότης και ο Θανάσης Παπαθανασίου).

Τέλος, μια ακόμη ελληνική ταινία κινεί το ενδιαφέρον, ο «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη, στην οποία ο Δημήτρης Καταλειφός υποδύθηκε τον εικαστικό του τίτλου, σε μια αξιόλογη ερμηνεία.

Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με ανθρώπους από τον ψυχιατρικό αλλά και εικαστικό χώρο, καθώς επίσης και τους σκηνοθέτες των ταινιών, όπου αυτό είναι εφικτό.

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς» - Ομιλητές: Γιώργος Μποτονάκης- Στέλλα Αρκέντη, Εισαγωγή: Νίκος Τζαβάρας

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου «Η αγάπη είναι διάβολος» (Μπέικον) - Ομιλητές: Στέλιος Κρασανάκης- Ηλίας Βλάχος- Έρση Πίττα

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου «Τα φαντάσματα του Γκόγια» - Ομιλητές: Μαρία Διαλυνά- Αργυρώ Κυριαζή- Ηλίας Παπαηλιάκης

Σάββατο 12 Μαρτίου «Θεόφιλος» - Ομιλητές: Γρηγόρης Μανιαδάκης- Λάκης Παπαστάθης

Σάββατο 19 Μαρτίου «Πόλοκ, o ασυμβίβαστος» - Ομιλητές: Τάσος Ψιμάρας- Γιώργος Μουσάς

Κάθε Σάββατο, ώρα 12.00 μ.μ. από 12 Φεβρουαρίου έως 19 Μαρτίου

στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

Κοδριγκτώνος 21, 104 34 Αθήνα

Τηλέφωνο Πληροφοριών: 210 8222702

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=383742&ct=4&dt=10/02/2011.
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.049 δευτερόλεπτα