Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α

Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α 02 Δεκ 2010 16:19 #108

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Περισσότερα από 3.000 άτομα με αναπηρία από κάθε γωνιά της χώρας ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2010 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα συναντηθούν στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της, το συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής, στην Πλατεία Συντάγματος ώρα 10:00 το πρωί για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία και την Κοινωνία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία, θα υπάρξουν 3 ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις από τις 9.30 έως τις 10.00 το πρωί σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν ως εξής: Πρώτο σημείο η Πλατεία Ομονοίας και οι γύρω δρόμοι Σταδίου, Αιόλου, Βερανζέρου, Σωκράτους), δεύτερο σημείο η Πλατεία Κλαυθμώνος και τρίτο σημείο το Ζάππειο και οι γύρω δρόμοι προς την Πλατεία Συντάγματος.

Οι προσυγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν στις 9.30, κατευθυνόμενες στην Πλατεία Συντάγματος όπου με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων θα έχει στηθεί εξέδρα από την οποία θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνης. Θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή για να επιδοθεί στον Πρόεδρό της το ψήφισμα του συλλαλητηρίου και προς το Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκέντρωση, οι εκδηλώσεις και η πορεία αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στις 15.00 το μεσημέρι.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ‘ζητεί την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει το συλλαλητήριο και τους καλεί να συμμετάσχουν σε αυτό, ενώνοντας τη φωνή διαμαρτυρίας τους με όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία που πλήττονται βάναυσα από την κρίση, κάνοντας την προστασία των δικαιωμάτων τους προσωπική τους υπόθεση.’

www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=13445
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α 03 Δεκ 2010 20:59 #109

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ατόμων με αναπηρία


Χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς και συμπολίτες μας από κάθε γωνιά της χώρας, έδωσαν δυναμικό ‘παρών’ στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της, στην Πλατεία Συντάγματος με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2010 - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, να διαδηλώσουν για την προστασία των δικαιωμάτων τους και να απαιτήσουν μια ζωή επί ίσοις όροις.

Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Κλαυθμώνος και το Ζάππειο, πλήθος κόσμου ένωσε τη φωνή και την κραυγή αγωνίας για το αβέβαιο μέλλον και την τύχη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης και κλείνοντας τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, απ’ όπου δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και εκπροσώπους του εθνικού αναπηρικού κινήματος, το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Με κεντρικό σύνθημα και αίτημα τη θέσπιση δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους διεκδίκησαν:

* τη λήψη οικονομικών μέτρων για την εισοδηματική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους
* την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία και λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις
* τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αρχών που θα οδηγεί σε αξιοπρεπή ζωή τα άτομα με αναπηρία, με πρώτο μέτρο την επαναφορά των δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία και των εργαζομένων με αναπηρία
* την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν χορήγηση όλων των απαιτούμενων τεχνικών, ορθοπεδικών, θεραπευτικών μέσων
* τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, την ίδρυση και αναβάθμιση των μονάδων χρονίων πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κ.λπ,
* τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των προνοιακών δομών
* την προστασία των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης με τη λήψη άμεσων και διακριτών μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε σχετικά:
'Η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα διεκδίκησης και αγώνα. Όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Εμείς, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, φίλοι ατόμων με αναπηρία και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα, σήμερα, από το Σύνταγμα διακηρύσσουμε και διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την ανατροπή της υφιστάμενης δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ήρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Φτάνει πια η ανακολουθία λόγων και έργων. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας! Επιτέλους, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν γιατί αν μη τι άλλο, η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εν τέλει πολιτισμού’.

www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=13468
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α 03 Δεκ 2010 21:53 #110

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής από τα Ατομα με Αναπηρία
Λευτέρης Σουχαϊμπ


Μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) πραγματοποιούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Πλατεία Συντάγματος, Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Στην Ελλάδα το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας.

Για το εθνικό αναπηρικό κίνημα η 3η Δεκεμβρίου είναι το αποκορύφωμα μιας συνολικής προσπάθειας, που καταβάλλει καθημερινά προκειμένου να αναδείξει τα θέματα αναπηρίας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά μια νέα δημόσια πολιτική για την αναπηρία. Βάσει μελετών προκύπτει ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία, ενώ υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της αναπηρίας και του βαθμού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το ένα έκτο περίπου του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό. Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό. Ωστόσο, με λίγο περισσότερη βοήθεια, εκατομμύρια ευρωπαίων με αναπηρία θα μπορούσαν να εισέλθουν ή να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.

www.newsit.gr//default.php?pname=Article&art_id=54270&catid=3
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α 03 Δεκ 2010 22:02 #111

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας ενόψει του Πανελλήνιου - Παναναπηρικού Συλλαλητηρίου την 3η Δεκέμβρη και ώρα 10.00 στην Πλ. Συντάγματος

Ενόψει του μεγάλου πανελλαδικού παν-αναπηρικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει την 3η Δεκέμβρη Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Ε.Σ.Α.μεΑ. απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό προκειμένου να του εκφράσει την κραυγή αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η 3η Δεκέμβρη 2010 - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία βρίσκει τη χώρα μας εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κρίσης. Οι συνέπειες της έχουν ήδη εμφανιστεί στη ζωή των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση κατέχουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Ένα χρόνο πριν, εν όψει της περσινής Εθνικής Ημέρας ΑμεΑ, η Ε.Σ.Α.μεΑ., από τη θέση του τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, είχε επισημάνει, με Υπόμνημά της προς εσάς, την αναγκαιότητα θέσπισης ενός Εθνικού Προγράμματος για την Ένταξη και την Κοινωνική Προστασία των ατόμων με αναπηρία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τους στόχους και τις δεσμεύσεις των προγραμματικών σας δηλώσεων.

Ένα χρόνο πριν, ανήμερα την 3η Δεκέμβρη του έτους 2009 σε συνεδρίαση του Υπουργικού σας Συμβουλίου δηλώνατε: «Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Δίνουν τη μάχη για πρόσβαση, μάχη για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής, μάχη για την ισότιμη συμμετοχή. Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη από τον Ελληνικό λαό για να καταπολεμήσει κάθε ανισότητα. Για μια ανθρώπινη κοινωνία. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα από εδώ, απ' όλους μας, σε όλους τους συμπολίτες μας, με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Είναι κεντρική μας προτεραιότητα να άρουμε τα εμπόδια και να τους υποστηρίξουμε, ώστε να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και αξιοπρεπώς. Η πολιτική μας θα έχει συνέργειες με όλα τα Υπουργεία. Από την εργασία, την απασχόληση, μέχρι την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Απ' την εκπαίδευση μέχρι την εξασφάλιση πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς, στην πληροφορία, στις υπηρεσίες.»

Η ανωτέρω δήλωσή σας, η οποία ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τη δικαιωματική προσέγγιση των ατόμων για την αναπηρία, δημιούργησε, εύλογα, ελπίδες σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Το μόνο που έμενε για να γίνουν οι ανωτέρω δηλώσεις πράξεις ήταν συγκεκριμένες ενέργειες με πρώτη τη σύγκλιση Υπουργικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία σας. Αυτό ήταν το κεντρικό αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ., το οποίο είχε αποσπάσει και τη δέσμευσή σας για την ικανοποίησή του.

Ένα χρόνο μετά, καθώς πλησιάζει η 3η Δεκέμβρη 2010, η χώρα μας αντιμετωπίζει μία από τις δυσκολότερες, αν όχι τη δυσκολότερη, περίοδο οικονομικής ύφεσης. Ένα χρόνο μετά, έχουν ληφθεί επώδυνα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, τα οποία έχουν σημαδέψει την καθημερινή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αυτής της χώρας. Τα σημάδια αυτής της οικονομικής ύφεσης έχουν αποτυπωθεί, όπως συνήθως συμβαίνει, στις ζωές των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Τώρα πια χρειάζεται τόλμη για να μη γίνουν αυτά τα σημάδια βαθιές πληγές. Τώρα πια χρειάζεται τόλμη και πολιτική αρετή για να μη βρεθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους εκτεθειμένοι στην εξαθλίωση.

Τώρα πια οι δεσμεύσεις του παρελθόντος από μέρους σας θα πρέπει να γίνουν σαφείς και διακριτές πράξεις, γιατί δυστυχώς ένα χρόνο τώρα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος αυτής της οικονομικής κρίσης μέσω επώδυνων μέτρων από τα οποία, ούτε καν αυτοί, οι φτωχότεροι των φτωχών, δεν εξαιρέθηκαν.

Ένα χρόνο τώρα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, ακόμη και σε επίμαχες περιόδους λήψης επώδυνων πολιτικών μέτρων, μέσω των οποίων ακυρώνονταν εν μια νυχτί ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία συνάντησαν κλειστές κάποιες από τις πόρτες Υπουργών της Κυβέρνησης σας. Η Ε.Σ.ΑμεΑ, εκφραστής του 10% του ελληνικού πληθυσμού, αναγκάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να προχωρήσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, προκειμένου να μπορέσει να συναντήσει μέλη του Υπουργικού σας Συμβουλίου. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα θέλαμε να αγνοήσουμε και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με τα οποία είχαμε διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία. Στις συσκέψεις, όμως, που διοργανώνονταν υπό την Προεδρία σας με το σύνολο των Κοινωνικών Εταίρων για επίμαχα και άκρως ενδιαφέροντα κοινωνικά ζητήματα που αφορούσαν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, η Ε.Σ.Α.μεΑ. δεν εκλήθη ποτέ. Ήμασταν και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν το γνωρίζατε. Τώρα όμως το γνωρίζετε και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειές σας για να μην μείνει κενή περιεχομένου η νομοθετική ρύθμιση (ν. 2430/96) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, βάσει της οποίας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. αποτελεί τον επίσημο Κοινωνικό Εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας. Άλλωστε κατά την περίοδο που ήσασταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλούνταν σε όλες τις συσκέψεις και εκδηλώσεις.

Με φόντο αυτές τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, η Ε.Σ.ΑμεΑ. και τα μέλη της καλούν ανήμερα την 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από κάθε γωνιά της χώρας σε Πανελλήνιο – Παναναπηρικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος με κεντρικό αίτημα το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος για την αναπηρία σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Η φετινή 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου, αγώνα και διεκδίκησης. Τα άτομα με αναπηρία κάθε ηλικίας απ’ όπου και αν βρίσκονται ενώνουν τη φωνή τους στην Πλατεία Συντάγματος και διεκδικούν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κοινωνικής και οικονομικής προστασία τους. Τη φετινή 3η Δεκέμβρη με απόφαση των ιδίων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους η Πολιτεία πρέπει να σιγήσει και να αφουγκραστεί το δίκαιο των αιτημάτων τους και η κοινωνία να βρεθεί αλληλέγγυα μαζί τους στην Πλατεία Συντάγματος. Στο άκουσμα των δίκαιων αιτημάτων του, το μήνυμα των οποίων έχετε λάβει επανειλημμένως, αναμένουμε τις δικές σας διακριτές ενέργειες. Ενέργειες στην αφετηρία των οποίων βρίσκεται η σύγκλιση Υπουργικού Συμβουλίου με την επίσημη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η εκπόνηση δημοσίων πλέον πολιτικών για την αναπηρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να καθυστερήσει. Όσο ποτέ άλλοτε, αυτή την περίοδο τα άτομα με αναπηρία έχουν την ανάγκη λήψης θεσμικών πολιτικών κα μέτρων που θα αποτελέσουν δίχτυ οικονομικής και κοινωνικής προστασίας για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Οι πολίτες με αναπηρία, τον τελευταίο χρόνο βιώνουν την πρωτοφανή κατάρρευση των δομών του συστήματος πρόνοιας και υγείας. Ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν νοείται να επιτευχθεί μέσω της συρρίκνωσης των δαπανών που αφορούν στη χορήγηση αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων και νέων αποτελεσματικών φαρμάκων. Η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες στο χώρο της υγείας είναι απογοητευτική. Σε εποχές που η επιστήμη και η τεχνολογία αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες οι οικονομικές πολιτικές για την υγεία και την πρόνοια απειλούνται με κατακόρυφες περικοπές.

Οι συνταξιούχοι με αναπηρία, ωσάν να ανήκαν στους έχοντες και κατέχοντες αντιμετώπισαν τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Μετά από χρόνια έχασαν το δικαίωμα της έκπτωσης των εισιτηρίων τους στο πιο λαϊκό μέσο μαζικής μεταφοράς, στο τραίνο. Ο ασφαλιστικός οργανισμός του Δημοσίου δεν έχει καλύψει τις θεραπευτικές μεθόδους χιλιάδων χρονίων πασχόντων εδώ και ένα χρόνο. Τα ασφαλιστικά ταμεία προβαίνουν σε μειώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων εις βάρος της υγείας των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων, και αυτό γιατί οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα της διαβούλευσης με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που θέλουν το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών, όχι όμως εις βάρος της υγείας τους και εις βάρος της ποιότητας των καθημερινών συνθηκών ζωής τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα σύγχρονα αρνητικά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι εκατοντάδες και ασφαλώς δεν τιμούν τον πολιτισμό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν γέννησε μόνο τη Δημοκρατία αλλά και τις δημόσιες πολιτικές πρόνοιας, όχι ως εκδηλώσεις ¨φιλανθρωπίας¨ αλλά ως εκδηλώσεις συγκροτημένης πολιτικής. Ο άμεσος τρόπος αντιμετώπισης της επώδυνης αυτής κατάστασης, που αποτυπώνεται στοιχειωδώς σε αυτή την επιστολή μας, είναι ένας. Η άμεση σύγκλιση Υπουργικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία σας, όπου και θα τεθούν συγκροτημένα μεθοδικά και συνδυαστικά οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θέσπιση ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και την άρση κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, συναισθάνονται ότι η σωτηρία της χώρας είναι εθνικός σκοπός, και είναι οι πρώτοι που έχουν αναγνωρίσει τις μεγάλες δυσκολίες που έχετε συναντήσει μέχρι σήμερα. Όμως, οποιαδήποτε εθνική προσπάθεια εάν δεν λαμβάνει υπόψη της την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικά ομάδων της δεν μπορεί να έχει επιτυχία. Εάν η εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας θέσει σε κίνδυνο τις αρχές και τα αξίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Κοινωνικού Κράτους, τότε αυτή η προσπάθεια δικαίως τίθεται σε αμφισβήτηση από την πολυπληθή και ευπαθή κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία.

Είμαστε βέβαιοι ότι εσείς δεν θα επιτρέψετε τη λήψη πολιτικών που δε συνάδουν με τις αρχές στις οποίες οικοδομήθηκε η Δημοκρατία και το Κοινωνικό Κράτος

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας ενωμένο και δυνατό αναμένει, εν’ όψει της 3ης Δεκέμβρη 2010, συγκεκριμένες και διακριτές πράξεις από μέρους σας, οι οποίες θα ανοίξουν δρόμο ελπίδας σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ»

www.esaea.gr/index.php?module=announce&A...1&MMN_position=20:20
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.785 δευτερόλεπτα