Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

climax

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, συγκροτούνται ομάδες αυτοβοήθειας ψυχικά ασθενών (πχ πάσχοντες από κατάθλιψη, διάφορα είδη σχιζοφρένειας, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, διάφορα είδη διπολικής διαταραχής ή αλλιώς μανιοκατάθλιψης).

Η ομάδα αυτοβοήθειας είναι μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν όλοι ένα κοινό πρόβλημα και συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς φιλίας ή απλής γνωριμίας. Σκοπός είναι η παροχή βοήθειας ενός μέλους προς ένα άλλο υπό μορφήν ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και συμβουλών. Δεν γίνεται διακίνηση χρηματικών ποσών υπό μορφήν αμοιβής στο συντονιστή. Η δική μας ομάδα αυτοβοήθειας έχει ψυχοεκπαιδευτικά και βιωματικά στοιχεία και ολιστική φιλοσοφία. Συντονίστρια είναι η κάτοχος της ιστοσελίδας www.alternativebipolar.gr, κα Νατάσα Βασιλάκη, η οποία είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια κλινικής ψυχολογίας, μέλος των συλλόγων Αντιστίγμα και ΔΥΨΑ και πάσχει η ίδια από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Ο επιθυμητός αριθμός ατόμων στην ομάδα είναι το ελάχιστο 4 άτομα και το μέγιστο 10.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε 1ο και 3ο Σάββατο κάθε μήνα στις 3 (15:00) το μεσημέρι. Πρώτη συνάντηση: 17 Σεπτεμβρίου.  Διεύθυνση: Κυζίκου 7 και Αιγαίου, Ν. Σμύρνη (εξυπηρετεί το μετρό, σταθμός Ν. Κόσμου και το τραμ, στάση Αιγαίου). Ο κύκλος της κάθε ομάδας διαρκεί μία χειμερινή σεζόν, δηλαδή από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο μέχρι Μάιο ή Ιούνιο κάθε χρονιάς. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνώντας με την κα Νατάσα Βασιλάκη στα τηλέφωνα 210 9315 284 (αφήστε μήνυμα στον τηλεφωνητή δυνατά και καθαρά) ή 6976 499 566 ή στα email: nvassilaki@yahoo.com, info@alternativebipolar.gr. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η θεματολογία των ομάδων έχει ως εξής:

1η συνάντηση: Γνωριμία, σπάσιμο πάγου, αυτοπαρουσίαση μελών ομάδας, κανόνες λειτουργίας ομάδας, ονοματοδοσία ομάδας.

Ενότητα 1: Κατανοώντας τη νόσο μας

2η συνάντηση: Οι συναισθηματικές διαταραχές: Διπολική διαταραχή και τα είδη της, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, μονοπολική κατάθλιψη και τα είδη της.

3η συνάντηση: Ανεβάζω μανία! Τι πρέπει να κάνω;

4η συνάντηση: Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη.

5η συνάντηση: Ψυχωσικά επεισόδια. Η σχιζοφρένεια και τα είδη της. Διαφορές και ομοιότητες μανιακού και ψυχωσικού επεισοδίου. Ψυχωσικά στοιχεία στις συναισθηματικές διαταραχές.

Ενότητα 2: Ψυχιατρική εμπειρία

6η συνάντηση: Η εμπειρία μας με τις υπηρεσίες και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Καλοί και κακοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Εμεις ως εταίροι στο σχεδιασμό της θεραπείας.

7η συνάντηση: Ψυχοεκπαίδευση, ψυχοθεραπεία. Πως να επιλέξουμε ψυχοθεραπευτή.

8η συνάντηση: Το στίγμα και πως να το πολεμήσουμε. Πρέπει να αποκαλύπτουμε σε τρίτους την ψυχική μας ασθένεια;

9η συνάντηση: Η βιοψυχοκοινωνική διάσταση της νόσου μας: Θεώρηση, αίτια, θεραπεία.

Ενότητα 3: Τρόπος ζωής και εναλλακτική ιατρική

10η συνάντηση: Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια....(και οι καφέδες). Νερό, αφυδάτωση, μέθοδοι παραγωγής καλής ποιότητος νερού.

11η συνάντηση: Διατροφή. Ορθομοριακή διατροφή, βιολογικά προϊόντα. Διατροφή με τις ομάδες αίματος, γονιδιακή διατροφή. Διατροφικά συμπληρώματα. Η σωστή διατροφική πυραμίδα. Διαμορφώνοντας το κατάλληλο μοντέλο διατροφής για τον εαυτό μας.

12η συνάντηση: Η σωματική άσκηση ως βιολογική αναγκαιότητα και ως θεραπευτικό μέσο. Αεροβίωση. Πόση άσκηση την εβδομάδα;

13η συνάντηση: Candida Albicans, σύνδρομο διαπερατού εντέρου και η υγεία του πεπτκού. Το εντερικό νευρικό σύστημα.

14η συνάντηση: Πρόληψη ψυχικών ασθενειών και επιγενετική. Πώς μπορούμε να κάνουμε τα «κακά» γονίδια να μην ενδηλώσουν μία νόσο. Προσεγγίσεις εναλλακτικής ιατρικής. Οι εμπειρίες μας με την εναλλακτική ιατρική.

Ενότητα 4: Βαθύτερη γνωριμία

15η συνάντηση: Η ιστορία της ζωής του καθενός μας. Όνειρα, στόχοι και προσδοκίες.

16η συνάντηση: Οι σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους. Αντιμετωπίζοτας ενδεχομένως τοξικούς συγγενείς α' βαθμού. Οριοθέτηση και άμυνα.

17η συνάντηση: Τα χαρίσματά μας. Ξεχωριστά ταλέντα. Πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι.

18η συνάντηση: Η ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών. Τι θα μας οδηγούσε στην αυτοπραγμάτωση. Πώς εκφράζουμε τη δημιουργικότητά μας. Πότε ο δημιουργικός οίστρος γίνεται επικίνδυνος.

Ενότητα 5: Καθημερινά πεζά προβλήματα

19η συνάντηση: Εμείς και το χρήμα. Διαχείριση του χρήματος. Χρήμα και προτεραιότητες. Όρια στις επιθυμίες μας και τιθάσευση αναγκών.

20η συνάντηση: Εμείς και το επάγγελμά μας. Επιλογή επαγγέλματος. Βιοπορισμός, επαγγελματικός προσανατολισμός, επαγγελματική κατάρτιση.

Ενότητα 6: Θεωρίες ψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας

21η συνάντηση: Συναισθηματική νοημοσύνη

22η συνάντηση: Διπλός δεσμός, ψυχολογική ταυτότητα, αυταρχισμός / υπερπροστασία, υγιή και παθολογικά όρια, «υγιές» ή όχι μεγάλωμα

23η συνάντηση: Η σχέση μας με το άλλο φύλο. Διαφορές αντρών – γυναικών. Το σχετίζεσθαι των αντρών και των γυναικών. Οι πεντε γλώσσες της αγάπης.

Ενότητα 7: Λοιπά ζητήματα ψυχιατρικής

24η συνάντηση: Εισαγγελική εντολή, νοσηλεία, το ψυχιατρείο ως εμπειρία. Δικαστική συμπαράσταση.

25η συνάντηση: Αυτοκτονικότητα. Πρόληψη αυτοκτονιών. Πώς θα χτίσουμε δίκτυο προστασίας από την αυτοκτονία.

26η συνάντηση: Το βόλεμα μέσα στην ασθένεια. Δευτερογενή οφέλη της ασθένειας. Η ανάληψη της ευθύνης για τη θεραπεία.

Ενότητα 8: Τέλος

27η συνάντηση: Ρεφενέ πάρτυ (προαιρετικό)

28η συνάντηση: Κλείσιμο κύκλου, αξιολόγηση. Οδηγίες για συνέχιση φιλιών που τυχόν δημιουργήθηκαν. Σύσταση κοινωνικού υποστηρικτικού δικτύου. Αποχαιρετισμός.