Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

facebook_icon

Σύνδεση στο forumclimax

Αναζήτηση
Χρήστες
Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αρχική Νέα και εκδηλώσεις Δημοσιεύσεις, δελτία τύπου Ομάδα αυτοβοήθειας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΟΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

epapsy2

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) υλοποιεί Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και υποστήριξης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου αλλά και στον ευρύτερο πληθυσμό της κοινότητας.
Το Πρόγραμμα ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές της Αττικής χρηματοδοτείται από το The Coca-Cola Foundation σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης της ΕΠΑΨΥ για την υποστήριξη στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές, διαπιστώθηκε η ανάγκη για δημιουργία Ομάδων Αυτοβοήθειας.
Η παραπάνω διαπίστωση προήλθε από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των συμμετεχόντων στο τέλος δύο ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο.
Εκεί φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επικοινωνία και ενίσχυση του δικτύου της τοπικής κοινότητας προκειμένου να επέλθει συλλογική επεξεργασία των τραυματικών βιωμάτων του καλοκαιριού.
Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι το κοινό συλλογικό πένθος της κοινότητας, επισκιάζει τις κινήσεις προς τη συνέχιση της ζωής και της επιστροφής στη ρουτίνα.
Η μνήμη είναι φάρμακο αλλά και φαρμάκι. Η μνήμη είναι φάρμακο στο βαθμό που δεν ξεχνούμε τους αγαπημένους μας που χάθηκαν. Στο βαθμό που δεν ξεχνούμε τις στιγμές που περάσαμε μαζί τους. Επίσης, η μνήμη είναι φάρμακο γιατί ενέχει την έννοια του χρόνου που επουλώνει.
Είναι όμως και φαρμάκι στο βαθμό που μας καθηλώνει στο παρελθόν και εμποδίζει τις διεργασίες πένθους, φέρνοντας στην επιφάνεια τύψεις και ενοχές.
Αυτό που ονομάσαμε ως συλλογικό τραύμα, πιθανά μας δείχνει από μόνο του τον δρόμο για το φάρμακο που χρειάζεται. Και ένα συλλογικό τραύμα, χρειάζεται ένα συλλογικό φάρμακο. Ένα φάρμακο που έκανε την εμφάνισή του μετά τις καταστροφές. Αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.
Εάν υπήρχε ένα κέρδος από τα καταστροφικά γεγονότα είναι ότι καταφέραμε να βγούμε από τη ρουτίνα μας και ότι βρήκαμε χρόνο και χώρο για τον συνάνθρωπο.
Πολλοί συμπολίτες μας έχουν προσφέρει τα σπίτια τους χωρίς ενοίκιο ή με πολύ μικρό αντίτιμο σε γνωστούς και αγνώστους που έχασαν τα δικά τους σπίτια.
Αυτό το άτυπο δίκτυο αυτοβοήθειας δείχνει την κατεύθυνση. Μέσα από τα δίκτυα στην κοινότητα μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό που συνέβη, να μοιραστούμε τον πόνο και τις εμπειρίες, να δώσουμε οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα μας. Τέτοια δίκτυα ίσως είναι και η λύση στη μοναξιά πολλών συνανθρώπων μας, που όπως μας εκμυστηρεύτηκαν τη βίωναν πολύ πριν τις πυρκαγιές.
Ξεκινάμε λοιπόν την προσπάθεια να καταστήσουμε το άτυπο δίκτυο αυτοβοήθειας σε τυπικό.
Θα είσαι μαζί μας;


Φώτης Βασιλόπουλος
Ψυχολόγος
Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ
2108100901


Σημείωση: Η προσπάθεια δημιουργίας ομάδας αυτοβοήθειας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στη Νέα Μάκρη, υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ», μέσω του υλικού εκπαίδευσης συντονιστών ομάδων αυτοβοήθειας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη».

 

Φεβρουάριος 2019