Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

facebook_icon

Σύνδεση στο forumclimax

Αναζήτηση
Χρήστες
Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αρχική Νέα και εκδηλώσεις Δρώμενα MAZI Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

βιοηθική

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, το ΜΑΖΙ (εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο ΔΣ και Επιστημινική Υπεύθυνη, Αγγελική Μενεδιάτου) συμμετείχε στην συνάντηση ενώσεων ασθενών που οργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικά ασθενείς και το οικογεγειακό τους περιβάλλον και άπτονται της βιοηθικής, π.χ. σχέση ιατρού - ασθενούς, επαγγελαμτική συμπεριφορά και δεοντολογία, συμμετοχή ασθενών σε κλινικές μελέτες κ.ά.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας. Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Αναγκαία στοιχεία αυτής της αποστολής είναι τόσο η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όσο και η κατάλληλη υποστήριξη των συναφών κρατικών πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν με εντεινόμενο ρυθμό από την διαρκή εξέλιξη της βιολογίας, της βιοϊατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, εκδίδοντας σχετικές εισηγήσεις. Συνεργάζεται, επίσης, με αρμόδιους φορείς στη χώρα μας και διατυπώνει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθεσίας ή τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας. Συνεργάζεται εξάλλου με αρμόδιους φορείς σε διεθνές επίπεδο (όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, ομόλογές της επιτροπές κ.λπ.), μεριμνώντας για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στον προβληματισμό και στη λήψη αποφάσεων στα διεθνή fora. Εξασφαλίζει, επίσης, με κάθε πρόσφορο τρόπο, κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για το οποίο η Επιτροπή έχει εκδώσει γνώμη-έκθεση είναι αυτό της "Συναίνεσης στη σχέση ιατρού-ασθενούς". Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο εδώ. 

 

logoεπιτροπή βιοηθικής