Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

facebook_icon

Σύνδεση στο forumclimax

Αναζήτηση
Χρήστες
Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ευρετήριο Άρθρων
Βιβλιοπροτάσεις
Για τη διπολική διαταραχή
Για τις αγχώδεις διαταραχές
Γενικού ψυχολογικού ενδιαφέροντος
Όλες οι σελίδες

 

ksepernontas thn katathlipsi

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Gilbert Paul

Οδηγός αυτοβοήθειας με γνωστικές - συμπεριφορικές τεχνικές.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αυτοβοήθειας αποσκοπεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους οδήγησαν στην κατάθλιψη ή τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της. Aπευθύνεται όμως και στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του καταθλιπτικού ατόμου, οι οποίοι πολλές φορές αδυνατούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του και τις ανιδράσεις του. O στόχος του βιβλίου είναι διπλός: να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το θέμα της κατάθλιψης· δεύτερον, μέσα από ασκήσεις και ειδικές εφαρμογές επιχειρεί να διδάξει δεξιότητες αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Σειρά: Ψυχολογική Βοήθεια και Αυτοεκπαίδευση.

 

 

aisthanthite kala

ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ!

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

David D. Burns

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Ντέιβιντ Μπερνς (ψυχίατρος) μοιράζεται μαζί σας κάποιες από τις επιστημονικά ελεγμένες μεθόδους για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψή σας και να αρχίσετε να «αισθάνεστε όμορφα». Οι τεχνικές είναι βασισμένες σε μια μορφή ψυχοθεραπείας, γνωστή ως γνωστική θεραπεία. Αν και τα αντικαταθλιπτικά είναι συχνά πολύ χρήσιμα, τώρα έχουμε στη διάθεση μας μια αποτελεσματική προσέγγιση η οποία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις συναισθηματικές τους διαταραχές, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πάρουν φάρμκα. Και ακόμη και στην περίπτωση που ήδη παίρνετε φάρμακα, οι τεχνικές αυτοβοήθειας που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο, μπορούν να επισπεύσουν τη βελτίωση σας.

Εκδόσεις Πατάκη

 

 

aftotherapeia xoris xapia

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΑΠΙΑ

Προσεγγίστε τον ψυχικό πόνο και δείτε θετικά το αύριο

Lara Honos-Webb, Ph.D

Τι σημαίνει αλήθεια να είσαι καταθλιπτικός; Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την κατάθλιψη σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως η κούραση, η κατάπτωση ή η αίσθηση ματαιότητας. Αλλά η κατάθλιψη είναι επίσης μια ένδειξη ότι κάτι στη ζωή μας δεν πηγαίνει καλά και χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε. Πολύ συχνά, ωστόσο, συνηθίζουμε να κωφεύουμε στα καταθλιπτικά συναισθήματα αντί να ακούμε προσεκτικά τα μηνύματα που στέλνουν για την ποιότητα της ζωής μας. Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για προσωπική ενδοσκόπηση και ως αποτέλεσμα να περιορίσει την κατάθλιψη και να συμβάλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Κάθε κεφάλαιο αναλύει μια διαφορετική πτυχή της κατάθλιψης, προτείνοντας μία αυτοθεραπεία χωρίς χημικές ουσίες. Η κατάθλιψη, στην πραγματικότητα, μπορεί να γίνει η αφορμή για έναν επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της ζωής, ένα βήμα στη συνειδητότητα ή μια ευκαιρία να διώξει κάποιος δυσάρεστες όψεις της καθημερινότητας. Μπορεί, επίσης, να γίνει η αρχή για μια καλύτερη διαχείριση του ψυχικού πόνου και της απώλειας και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει την άμυνά μας απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις.

Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί

 

sto syneidhto dromo

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Απαλλαγείτε από την χρόνια δυσαρέσκεια

Mark Williams, PhD, John Teasdale, PhD, Zindel Segal, PhD, Jon Kabat-Zinn, PhD

Αν σας βασανίζει η κατάθλιψη, κάντε κουράγιο! Με την εγρήγορση, μια απλή, αλλά ταυτόχρονα ισχυρή τεχνική να παρατηρείτε τα δυσάρεστα συναισθήματά σας και τις εμπειρίες της ζωής, θα μάθετε πώς να διακόψετε τον κύκλο της χρόνιας δυσαρέσκειας μια για πάντα. Στον Συνειδητό Δρόμο για να Ξεπεράσετε την Κατάθλιψη, τέσσερις ειδικοί εξηγούν γιατί οι συνηθισμένες μας προσπάθειές να «εκλογικεύουμε» τις κακές μας διαθέσεις ή να «ερχόμαστε στα σύγκαλά μας» μας καταθλίβουν ακόμα περισσότερο. Με διορατικά μαθήματα, εμπνευσμένα τόσο από διαλογιστικές πρακτικές της Ανατολής, όσο και από το χώρο της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, οι συγγραφείς μας δείχνουν πώς να παρακάμπτουμε τις νοητικές μας συνήθειες – οι οποίες καταλήγουν μονάχα σε απόγνωση, ιδεοληψία και αυτομομφές – έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της ζωής.

Εκδόσεις Αλκυών

 

 

eixa ena mavro skilo

ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΣΚΥΛΟ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Johnstone Matthew

Η φράση Μαύρος Σκύλος έγινε γνωστή από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ που τη χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να
περιγράψει τις μαύρες περιόδους κατάθλιψης που βίωνε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Έτσι η φράση αυτή έχει καθιερωθεί για την περιγραφή της νόσου σε εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν... σιωπηλά, ή ακόμη και για όσους απλά περνούν μία όχι και τόσο φωτεινή περίοδο στη ζωή τους.
 
Η αισιόδοξη, διαφωτιστική αλλά και συγκινητική περιγραφή του συγγραφέα Μάθιου Τζόνστοουν για το πώς είναι να ζει κανείς με τον «Μαύρο Σκύλο», θα κάνει όλους όσοι τα βλέπουν όλα «μαύρα» να αφήσουν μία ηλιαχτίδα να μπει στη ζωή τους!
Υπάρχουν πολλές «ράτσες» Μαύρου Σκύλου που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε κάθε περιβάλλον.
Ο Μαύρος Σκύλος δεν χαρίζεται σε κανέναν...
Μπορεί να γίνει ένα τρομερό «θηρίο», αλλά η έκθεσή του στο φως είναι το πρώτο βήμα για την «εξημέρωσή» του.

Εκδόσεις Διόπτρα

 

sintrofia me ton skilo katathlipsi

ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Johnstone Matthew

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους. Όταν ο Μαύρος Σκύλος* της κατάθλιψης μπαίνει στη ζωή ενός ανθρώπου, αναπόφευκτα μπαίνει και στη ζωή των αγαπημένων του – που μπορεί να μην έχουν τα απαραίτητα «εργαλεία» για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τον πάσχοντα και ταυτόχρονα να προσέξουν και τον εαυτό τους. Το βιβλίο είναι απαραίτητο για τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Περιέχει πρακτικές συμβουλές για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και  συμβουλές αυτοσυντήρησης για το πρόσωπο που φροντίζει τον πάσχοντα, έτσι ώστε να μην καταλήξει να υιοθετήσει κι εκείνο ένα δικό του Μαύρο Σκύλο.

Εντυπωσιακά εικονογραφημένο, γεμάτο έμπνευση, αισιοδοξία και πολλές φορές χιούμορ το βιβλίο αυτό είναι για όλους όσοι παρέχουν στήριξη σε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη.

Συνοδευτικό του βιβλίου, Είχα ένα Μαύρο Σκύλο – το Όνομά του ήταν Κατάθλιψη  που αφορά τη μαρτυρία ενός ανθρώπου σχετικά με τη δύναμη και τη στήριξη που μπορεί κανείς να βρει μέσα του αλλά και στους γύρω του.

Εκδόσεις Διόπτρα

 

daimon ths meshmbrias

 Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ

Μια ανατομία της κατάθλιψης

Andrew Solomon

 Μια διεξοδική προκλητική και συγκινητική ανατομία της κατάθλιψης.
Ένα βιβλίο που αγγίζει ψυχές, αλλάζει μυαλά και μπορεί να σώσει ζωές.
"Συνδυάζει την έντονα βιωμένη προσωπική εμπειρία με μια απέραντη αίσθηση πνευματικής ανακάλυψης. Είναι ταυτόχρονα ανοιχτόμυαλο, κριτικά ενημερωμένο και ποιητικό, και παρά τη φύση του θέματός του είναι γραμμένο με τόση φλόγα και χάρη που ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει κι αυτό καταθλιπτικό . . . Απίστευτα πλούσιο, ενημερωμένο από την επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ηθική φιλοσοφία και πάνω απ’ όλα από την απόφαση του συγγραφέα να δει το θέμα του σφαιρικά, να μην αποφύγει κανένα ζήτημα, καμιά ιδέα, κανένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να φέρει κι αυτόν κι εμάς πιο κοντά στην αλήθεια". Richard Bernstein, The New York Times

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 

katathlipsi telos

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΤΕΛΟΣ

Τι την προκαλεί και πως να την ξεπεράσετε

Δρ Πωλ Χοκ

Aυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλους εκείνους που παθαίνουν κατάθλιψη, αλλά και σε όσους αναγκάζονται να ζουν ή να δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, και περιγράφει πρακτικούς τρόπους για να ξεπεράσουν ή να μετριάσουν τις κρίσεις μελαγχολίας. O ψυχίατρος δρ Xοκ έχει επισημάνει τις τρεις κύριες αιτίες της κατάθλιψης που οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα – όταν κατηγορείτε τον εαυτό σας και αποδοκιμάζετε τη συμπεριφορά σας (αυτοεπίκριση), όταν νιώθετε οίκτο για τον εαυτό σας (αυτολύπηση), όταν νιώθετε οίκτο για τους άλλους. Σας δείχνει πώς να ξεπεράσετε την κατάθλιψη, μαθαίνοντας να αποδέχεστε τον εαυτό σας και τους άλλους και εικονογραφεί τα επιχειρήματά του με περιπτώσεις ασθενών του.

Εκδόσεις Καστανιώτης

 

 

 

kata-th-thlipsi

ΚΑΤΆ - ΤΗ - ΘΛΙΨΗ

Δημήτριος Σούρας

Όταν ξυπνάς και όλα σου φαίνονται βαρετά και μάταια, [...] όταν δεν ικανοποιείσαι από τίποτα, ούτε καν από τα πολύ προσωπικά σου πράγματα, όταν δεν έχεις σεξουαλική επιθυμία και αρνείσαι την ερωτική σχέση, όταν βασανίζεσαι από ανεξέλεγκτες ιδέες που τις περισσότερες φορές αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, όταν εύχεσαι να τελειώσει γρήγορα η μέρα για να κοιμηθείς και να ξεχάσεις [...] όταν πιάνεις τον εαυτό σου να έχει την απόλυτη ευθύνη για όλα, όταν αγαπάς τον θάνατο περισσότερο από την ζωή και τον θεωρείς λύτρωση - όλα αυτά δεν είναι κατάθλιψη;

Εκδόσεις Κάκτος, Σειρά Ψυχολογία

 

 

thea sto skotadi

ΘΕΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Το χρονικό μιας τρέλας

William Styron

Το 1985 ο William Styron, έφτασε τα όρια της αυτοκτονίας, θύμα της κατάθλιψης, της ασθένειας που οδήγησε στον θάνατο τον Πρίμο Λέβι, τον Βίνσεντ Βαν Βογκ και την Βιρτζίνια Γουλφ. Σχεδόν από θαύμα, κατόρθωσε να ξαναβρεί την ψυχική του υγεία και να καταγράψει το οδοιπορικό του ως πάσχοντος σε ένα κείμενο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1989 στο Vanity Fair.Τον αμέσως επόμενο χρόνο εκδόθηκε αυτελώς σε βιβλίο, που εκθειάστηκε από τους κριτικούς και γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό.

 

Εκδόσεις Ποταμός

 

anatomia tis melagxolias

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ

Robert Burton

Η περιβόητη πραγματεία που έγραψε στα τέλη της Αναγέννησης ο θεολόγος Robert Burton (1577-1640) είναι αφενός μία σπουδή πάνω στη σκοτεινή αρρώστια που σήμερα ονομάζουμε κατάθλιψη, αφετέρου μία μνημειώδης αφήγηση της ανθρώπινης συνθήκης. Παράλληλα συνιστά και ένα απολαυστικό, ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αντίδοτο στην αρρώστια. Είναι, ακόμη, η γραφή ενός ισόβιο αναγνώστη, βιβλίο καμωμένο από βιβλία· τράπεζα της πνευματικής μνήμης, δεξαμενή γνωμών και φθεγμάτων, ανοίγεται εγκυκλοπαιδικά σε κάθε περιοχή του επιστητού, υφαίνοντας έναν γιγάντιο ιστό από αναφορές και πραθέματα (1.598 συγγραφείς δανείζουν τη φωνή τους στο κείμενο), "Η ανατομία της μελαγχολίας" συγκέντρωσε ήδη από την έκδοσή της υπερθετικές και μόνον κρίσεις και απέκτησε φανατικό κοινό, ασκώντας εξάλλου ισχυρή επίδραση σε κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων (από τον Μίλτωνα και τον Κητς έως τον Μπέκετ και τον Μπόρχες). Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις αιώνες μέχρι το "απόκρυφο" αυτό αριστούργημα να αποκαλυφθεί και στον μη αγγλόφωνο αναγνώστη. Κυκλοφορούν 2 τόμοι. Ο δεύτερος τόμος -ύστερα από τα αίτια, τα συμπτώματα και τις προγνώσεις που επισκοπούνται στο πρώτο μέρος-, εστιάζεται στη θεραπεία της μελαγχολίας, καθώς ο συγγραφέας καταφεύγει σε κάθε ιαματικό μέσο (φιλοσοφική παραμυθία, διαιτητική, ιατρικές συστάσεις, βότανα κ.ά.), για να απαλύνει τη δοκιμασία στην ψυχή και στο σώμα. Το έργο συμπληρώνει ο επικείμενος τρίτος τόμος, που με ξεχωριστή έμπνευση μελετά το θέμα της ερωτικής και της θρησκευτικής μελαγχολίας.

Εκδόσεις Ηριδανός

 

skeftomai ara aisthanomai

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΡΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ

Η γνωσιακή συμπεριφορική μέθοδος για την θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους

(Πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: Mind over Mood)

Dennis Greenberger, PhD, Christine Padesky, PhD

[...] Τις τελευταίες δεκαετίες, η γνωσιακή ψυχοθεραπεία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περιπτώσεις ασθενών με κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, φοβίες, άγχος, θυμό, αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, εξάρτηση από τα ναρκωτικά ή το οινόπνευμα, διατροφικές διαταραχές, και όλες τις άλλες δυσκολίες που οδηγούν τους ανθρώπους στους θεραπευτές. Μέσα από αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν τις θεμελιώδεις αρχές που κατέστησαν αυτή τη θεραπεία αποτελεσματική για όλα αυτά τα προβλήματα. Αναμφισβήτητα, το "Σκέφτομαι άρα αισθάνομαι" θα αποτελέσει ορόσημο στην πορεία εξέλιξης της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, αφού για πρώτη φορά οι βασικές αρχές της παρουσιάζονται με έναν τόσο σαφή και κατανοητό τρόπο στο ευρύ κοινό. Ο Greenberger και η Padesky έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το βιβλίο όλες τις καθοδηγητικές ερωτήσεις, τις συμβουλές, τις τεχνικές και τα «δελτία» που ανέπτυξαν κατά τις κλινικές μελέτες τους, παρέχοντας έτσι τόσο το όχημα όσο και το χάρτη στους ανθρώπους που επιθυμούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους. Πρόκειται για ένα σπάνιο και εξαιρετικό βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, όσο και ως συμπληρωματικό βοήθημα στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας. [...] (από τον πρόλογο της αγγλικής έκδοσης)

Εκδόσεις Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης

 

 

 

akougontas to prozac

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΖΑΚ

Ένας ψυχίατρος εξερευνά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και την αναδιαμόρφωση του εαυτού.

Peter D. Kramer

Κλασσικό πλέον βιβλίο, γραμμένο το 1993. Ο Πίτερ Κράμερ με το βιβλίο αυτό τολμά (τότε) να ανοίξει ένα θέμα : το κατά πόσο τα φάρμακα μπορούν, κι αν τελικά αυτό είναι θεμιτό, να αλλάξουν την προσωπικότητά μας. Οι κλινικές του παρατηρήσεις, με την τόσο γλαφυρή περιγραφή και πολυσύνθετη ανάλυση των περιστατικών του, αλλά και η επίδραση που ασκεί τόσο στη θεραπευτική πρακτική, όσο και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, ένα φάρμακο φαινόμενο, το αντικαταθλιπτικό Πρόζακ, γίνονται αφορμή να ανατρέξει στα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα για το πως μπορεί να είμαστε και να λειτουργούμε. Το παμπάλαιο ερώτημα του αν "γεννιόμαστε ή γινόμαστε", η αντιπαράθεση δηλαδή ανάμεσα στη φύση και στην ανατροφή, βγαίνει και πάλι στην επιφάνεια.

Εκδόσεις Πατάκη

 

istoria katathlipsis

 

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Ζωρζ Μινουά

 

Πίσω από ένα γελαστό προσωπείο ο άνθρωπος συχνά αποκρύπτει τη μελαγχολία του, εφόσον η σύγχρονη κοινωνία απορρίπτει τον απαισιόδοξο, τον ηττημένο και προβάλλει ως πρότυπο τον νικητή.Στο βιβλίο αυτό ο Ζωρζ Μινουά καταγράφει τα πολλά πρόσωπα και ονόματα της κατάθλιψης, αναζητώντας την στο παρελθόν και στο παρόν σε κείμενα φιλοσόφων, ποιητών, συγγραφέων, σε έργα ζωγράφων, στην ψυχανάλυση: άχθος της ζωής, μελαγχολία, θλίψη, ακηδία, απόγνωση, απαισιοδοξία, μηδενισμός, πλήξη, κατάθλιψη. Oι έννοιες διαφέρουν, βέβαια, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη δυσφορία του να είσαι άνθρωπος.

 

Από τον Όμηρο και τον Λουκρήτιο μέχρι τον Σοπενχάουερ, λεγεώνες λαμπρών στοχαστών ανέλυσαν αυτή τη δυσφορία. Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι και τον Πόε, πολλοί τη θεώρησαν ως κατ' εξοχήν ιδιοσυγκρασία των "μεγάλων ανδρών". Από τον Αισχύλο, τον Σαίξπηρ, τον Γκαίτε, τον Μυσσέ και τον Μπωντλαίρ μέχρι τον Σιοράν, η δυσφορία αυτή ενέπνευσε τους μεγαλύτερους δημιουργούς της δυτικής παιδείας.Σήμερα ο πολιτισμός μας προσφέρει σε πολλούς τα μέσα να κάνουν τα πάντα, αλλά χωρίς να γνωρίζουν το γιατί. Η Δύση ζει την εποχή της κατάθλιψης.

 

"Μετά την απομάγευση του κόσμου, που αποκάλυψε πανηγυρικά όλους τους μύθους και όλες τις αυταπάτες, το άτομο στέκεται πάλι μόνο, ατενίζοντας το κενό. Τώρα πια την κοινωνία δεν την απειλούν οι επαναστάτες αλλά οι καταθλιπτικοί".ΖΩΡΖ ΜΙΝOΥΑ

Εκδόσεις Νάρκισσος

 

 

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣ ΑΛΚΑΙΟΥ

Φωτεινή Τσαλικόγλου

 

Ήταν μόνον έντεκα χρόνων η κόρη της Aνθής Aλκαίου και δεν καταλάβαινε γιατί η μητέρα της μιλούσε τόσο λίγο και διέφερε από όλους τους άλλους. Όταν ερχόταν ο γιατρός, όλοι έμοιαζαν σοβαροί και έκλειναν την πόρτα για να μην τους ακούσει. Δεν μπορούσε πάντα να κρυφακούει τα μυστικά που λέγανε μέσα στην κάμαρα. Kαμιά φορά άκουγε φωνές και τζάμια και κρύσταλλα να σπάνε. Kι έπειτα σιωπή. Ποια είναι η Aνθή Aλκαίου; Mια απορία, ένα αίνιγμα, μια απουσία. Όπως εκείνο το κλειστό γράμμα του εραστή της, που έμενε κρυμμένο στο συρτάρι για δώδεκα χρόνια, ως τη στιγμή που -τυχαία;- η κόρη της θα το ανακαλύψει. Aποσβολωμένη τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σφραγισμένο μυστικό. H κατάθλιψη παγιδεύει την ιστορία μέσα σε μια παρένθεση. Θα μπορέσει η κόρη της, μέσα από τη γραφή, το μύθο και το όνειρο, να αφηγηθεί την παράξενη ιστορία;

Εκδόσεις Καστανιώτης