Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

facebook_icon

Σύνδεση στο forumclimax

Αναζήτηση
Χρήστες
Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ευρετήριο Άρθρων
Βιβλιοπροτάσεις
Για τη διπολική διαταραχή
Για τις αγχώδεις διαταραχές
Γενικού ψυχολογικού ενδιαφέροντος
Όλες οι σελίδες

 

ksepernontas thn katathlipsi

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Gilbert Paul

Οδηγός αυτοβοήθειας με γνωστικές - συμπεριφορικές τεχνικές.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αυτοβοήθειας αποσκοπεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους οδήγησαν στην κατάθλιψη ή τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της. Aπευθύνεται όμως και στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του καταθλιπτικού ατόμου, οι οποίοι πολλές φορές αδυνατούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του και τις ανιδράσεις του. O στόχος του βιβλίου είναι διπλός: να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το θέμα της κατάθλιψης· δεύτερον, μέσα από ασκήσεις και ειδικές εφαρμογές επιχειρεί να διδάξει δεξιότητες αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Σειρά: Ψυχολογική Βοήθεια και Αυτοεκπαίδευση.

 

 

aisthanthite kala

ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ!

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα

David D. Burns

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Ντέιβιντ Μπερνς (ψυχίατρος) μοιράζεται μαζί σας κάποιες από τις επιστημονικά ελεγμένες μεθόδους για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψή σας και να αρχίσετε να «αισθάνεστε όμορφα». Οι τεχνικές είναι βασισμένες σε μια μορφή ψυχοθεραπείας, γνωστή ως γνωστική θεραπεία. Αν και τα αντικαταθλιπτικά είναι συχνά πολύ χρήσιμα, τώρα έχουμε στη διάθεση μας μια αποτελεσματική προσέγγιση η οποία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις συναισθηματικές τους διαταραχές, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πάρουν φάρμκα. Και ακόμη και στην περίπτωση που ήδη παίρνετε φάρμακα, οι τεχνικές αυτοβοήθειας που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο, μπορούν να επισπεύσουν τη βελτίωση σας.

Εκδόσεις Πατάκη

 

 

aftotherapeia xoris xapia

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΑΠΙΑ

Προσεγγίστε τον ψυχικό πόνο και δείτε θετικά το αύριο

Lara Honos-Webb, Ph.D

Τι σημαίνει αλήθεια να είσαι καταθλιπτικός; Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την κατάθλιψη σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως η κούραση, η κατάπτωση ή η αίσθηση ματαιότητας. Αλλά η κατάθλιψη είναι επίσης μια ένδειξη ότι κάτι στη ζωή μας δεν πηγαίνει καλά και χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε. Πολύ συχνά, ωστόσο, συνηθίζουμε να κωφεύουμε στα καταθλιπτικά συναισθήματα αντί να ακούμε προσεκτικά τα μηνύματα που στέλνουν για την ποιότητα της ζωής μας. Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για προσωπική ενδοσκόπηση και ως αποτέλεσμα να περιορίσει την κατάθλιψη και να συμβάλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Κάθε κεφάλαιο αναλύει μια διαφορετική πτυχή της κατάθλιψης, προτείνοντας μία αυτοθεραπεία χωρίς χημικές ουσίες. Η κατάθλιψη, στην πραγματικότητα, μπορεί να γίνει η αφορμή για έναν επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της ζωής, ένα βήμα στη συνειδητότητα ή μια ευκαιρία να διώξει κάποιος δυσάρεστες όψεις της καθημερινότητας. Μπορεί, επίσης, να γίνει η αρχή για μια καλύτερη διαχείριση του ψυχικού πόνου και της απώλειας και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει την άμυνά μας απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις.

Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί

 

sto syneidhto dromo

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Απαλλαγείτε από την χρόνια δυσαρέσκεια

Mark Williams, PhD, John Teasdale, PhD, Zindel Segal, PhD, Jon Kabat-Zinn, PhD

Αν σας βασανίζει η κατάθλιψη, κάντε κουράγιο! Με την εγρήγορση, μια απλή, αλλά ταυτόχρονα ισχυρή τεχνική να παρατηρείτε τα δυσάρεστα συναισθήματά σας και τις εμπειρίες της ζωής, θα μάθετε πώς να διακόψετε τον κύκλο της χρόνιας δυσαρέσκειας μια για πάντα. Στον Συνειδητό Δρόμο για να Ξεπεράσετε την Κατάθλιψη, τέσσερις ειδικοί εξηγούν γιατί οι συνηθισμένες μας προσπάθειές να «εκλογικεύουμε» τις κακές μας διαθέσεις ή να «ερχόμαστε στα σύγκαλά μας» μας καταθλίβουν ακόμα περισσότερο. Με διορατικά μαθήματα, εμπνευσμένα τόσο από διαλογιστικές πρακτικές της Ανατολής, όσο και από το χώρο της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, οι συγγραφείς μας δείχνουν πώς να παρακάμπτουμε τις νοητικές μας συνήθειες – οι οποίες καταλήγουν μονάχα σε απόγνωση, ιδεοληψία και αυτομομφές – έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της ζωής.

Εκδόσεις Αλκυών

 

 

eixa ena mavro skilo

ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΣΚΥΛΟ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Johnstone Matthew

Η φράση Μαύρος Σκύλος έγινε γνωστή από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ που τη χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να
περιγράψει τις μαύρες περιόδους κατάθλιψης που βίωνε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Έτσι η φράση αυτή έχει καθιερωθεί για την περιγραφή της νόσου σε εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν... σιωπηλά, ή ακόμη και για όσους απλά περνούν μία όχι και τόσο φωτεινή περίοδο στη ζωή τους.
 
Η αισιόδοξη, διαφωτιστική αλλά και συγκινητική περιγραφή του συγγραφέα Μάθιου Τζόνστοουν για το πώς είναι να ζει κανείς με τον «Μαύρο Σκύλο», θα κάνει όλους όσοι τα βλέπουν όλα «μαύρα» να αφήσουν μία ηλιαχτίδα να μπει στη ζωή τους!
Υπάρχουν πολλές «ράτσες» Μαύρου Σκύλου που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε κάθε περιβάλλον.
Ο Μαύρος Σκύλος δεν χαρίζεται σε κανέναν...
Μπορεί να γίνει ένα τρομερό «θηρίο», αλλά η έκθεσή του στο φως είναι το πρώτο βήμα για την «εξημέρωσή» του.

Εκδόσεις Διόπτρα

 

sintrofia me ton skilo katathlipsi

ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Johnstone Matthew

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους. Όταν ο Μαύρος Σκύλος* της κατάθλιψης μπαίνει στη ζωή ενός ανθρώπου, αναπόφευκτα μπαίνει και στη ζωή των αγαπημένων του – που μπορεί να μην έχουν τα απαραίτητα «εργαλεία» για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τον πάσχοντα και ταυτόχρονα να προσέξουν και τον εαυτό τους. Το βιβλίο είναι απαραίτητο για τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Περιέχει πρακτικές συμβουλές για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και  συμβουλές αυτοσυντήρησης για το πρόσωπο που φροντίζει τον πάσχοντα, έτσι ώστε να μην καταλήξει να υιοθετήσει κι εκείνο ένα δικό του Μαύρο Σκύλο.

Εντυπωσιακά εικονογραφημένο, γεμάτο έμπνευση, αισιοδοξία και πολλές φορές χιούμορ το βιβλίο αυτό είναι για όλους όσοι παρέχουν στήριξη σε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη.

Συνοδευτικό του βιβλίου, Είχα ένα Μαύρο Σκύλο – το Όνομά του ήταν Κατάθλιψη  που αφορά τη μαρτυρία ενός ανθρώπου σχετικά με τη δύναμη και τη στήριξη που μπορεί κανείς να βρει μέσα του αλλά και στους γύρω του.

Εκδόσεις Διόπτρα

 

daimon ths meshmbrias

 Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ

Μια ανατομία της κατάθλιψης

Andrew Solomon

 Μια διεξοδική προκλητική και συγκινητική ανατομία της κατάθλιψης.
Ένα βιβλίο που αγγίζει ψυχές, αλλάζει μυαλά και μπορεί να σώσει ζωές.
"Συνδυάζει την έντονα βιωμένη προσωπική εμπειρία με μια απέραντη αίσθηση πνευματικής ανακάλυψης. Είναι ταυτόχρονα ανοιχτόμυαλο, κριτικά ενημερωμένο και ποιητικό, και παρά τη φύση του θέματός του είναι γραμμένο με τόση φλόγα και χάρη που ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει κι αυτό καταθλιπτικό . . . Απίστευτα πλούσιο, ενημερωμένο από την επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ηθική φιλοσοφία και πάνω απ’ όλα από την απόφαση του συγγραφέα να δει το θέμα του σφαιρικά, να μην αποφύγει κανένα ζήτημα, καμιά ιδέα, κανένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να φέρει κι αυτόν κι εμάς πιο κοντά στην αλήθεια". Richard Bernstein, The New York Times

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 

katathlipsi telos

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΤΕΛΟΣ

Τι την προκαλεί και πως να την ξεπεράσετε

Δρ Πωλ Χοκ

Aυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλους εκείνους που παθαίνουν κατάθλιψη, αλλά και σε όσους αναγκάζονται να ζουν ή να δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, και περιγράφει πρακτικούς τρόπους για να ξεπεράσουν ή να μετριάσουν τις κρίσεις μελαγχολίας. O ψυχίατρος δρ Xοκ έχει επισημάνει τις τρεις κύριες αιτίες της κατάθλιψης που οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα – όταν κατηγορείτε τον εαυτό σας και αποδοκιμάζετε τη συμπεριφορά σας (αυτοεπίκριση), όταν νιώθετε οίκτο για τον εαυτό σας (αυτολύπηση), όταν νιώθετε οίκτο για τους άλλους. Σας δείχνει πώς να ξεπεράσετε την κατάθλιψη, μαθαίνοντας να αποδέχεστε τον εαυτό σας και τους άλλους και εικονογραφεί τα επιχειρήματά του με περιπτώσεις ασθενών του.

Εκδόσεις Καστανιώτης

 

 

 

kata-th-thlipsi

ΚΑΤΆ - ΤΗ - ΘΛΙΨΗ

Δημήτριος Σούρας

Όταν ξυπνάς και όλα σου φαίνονται βαρετά και μάταια, [...] όταν δεν ικανοποιείσαι από τίποτα, ούτε καν από τα πολύ προσωπικά σου πράγματα, όταν δεν έχεις σεξουαλική επιθυμία και αρνείσαι την ερωτική σχέση, όταν βασανίζεσαι από ανεξέλεγκτες ιδέες που τις περισσότερες φορές αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, όταν εύχεσαι να τελειώσει γρήγορα η μέρα για να κοιμηθείς και να ξεχάσεις [...] όταν πιάνεις τον εαυτό σου να έχει την απόλυτη ευθύνη για όλα, όταν αγαπάς τον θάνατο περισσότερο από την ζωή και τον θεωρείς λύτρωση - όλα αυτά δεν είναι κατάθλιψη;

Εκδόσεις Κάκτος, Σειρά Ψυχολογία

 

 

thea sto skotadi

ΘΕΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Το χρονικό μιας τρέλας

William Styron

Το 1985 ο William Styron, έφτασε τα όρια της αυτοκτονίας, θύμα της κατάθλιψης, της ασθένειας που οδήγησε στον θάνατο τον Πρίμο Λέβι, τον Βίνσεντ Βαν Βογκ και την Βιρτζίνια Γουλφ. Σχεδόν από θαύμα, κατόρθωσε να ξαναβρεί την ψυχική του υγεία και να καταγράψει το οδοιπορικό του ως πάσχοντος σε ένα κείμενο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1989 στο Vanity Fair.Τον αμέσως επόμενο χρόνο εκδόθηκε αυτελώς σε βιβλίο, που εκθειάστηκε από τους κριτικούς και γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό.

 

Εκδόσεις Ποταμός

 

anatomia tis melagxolias

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ

Robert Burton

Η περιβόητη πραγματεία που έγραψε στα τέλη της Αναγέννησης ο θεολόγος Robert Burton (1577-1640) είναι αφενός μία σπουδή πάνω στη σκοτεινή αρρώστια που σήμερα ονομάζουμε κατάθλιψη, αφετέρου μία μνημειώδης αφήγηση της ανθρώπινης συνθήκης. Παράλληλα συνιστά και ένα απολαυστικό, ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αντίδοτο στην αρρώστια. Είναι, ακόμη, η γραφή ενός ισόβιο αναγνώστη, βιβλίο καμωμένο από βιβλία· τράπεζα της πνευματικής μνήμης, δεξαμενή γνωμών και φθεγμάτων, ανοίγεται εγκυκλοπαιδικά σε κάθε περιοχή του επιστητού, υφαίνοντας έναν γιγάντιο ιστό από αναφορές και πραθέματα (1.598 συγγραφείς δανείζουν τη φωνή τους στο κείμενο), "Η ανατομία της μελαγχολίας" συγκέντρωσε ήδη από την έκδοσή της υπερθετικές και μόνον κρίσεις και απέκτησε φανατικό κοινό, ασκώντας εξάλλου ισχυρή επίδραση σε κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων (από τον Μίλτωνα και τον Κητς έως τον Μπέκετ και τον Μπόρχες). Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις αιώνες μέχρι το "απόκρυφο" αυτό αριστούργημα να αποκαλυφθεί και στον μη αγγλόφωνο αναγνώστη. Κυκλοφορούν 2 τόμοι. Ο δεύτερος τόμος -ύστερα από τα αίτια, τα συμπτώματα και τις προγνώσεις που επισκοπούνται στο πρώτο μέρος-, εστιάζεται στη θεραπεία της μελαγχολίας, καθώς ο συγγραφέας καταφεύγει σε κάθε ιαματικό μέσο (φιλοσοφική παραμυθία, διαιτητική, ιατρικές συστάσεις, βότανα κ.ά.), για να απαλύνει τη δοκιμασία στην ψυχή και στο σώμα. Το έργο συμπληρώνει ο επικείμενος τρίτος τόμος, που με ξεχωριστή έμπνευση μελετά το θέμα της ερωτικής και της θρησκευτικής μελαγχολίας.

Εκδόσεις Ηριδανός

 

skeftomai ara aisthanomai

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΡΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ

Η γνωσιακή συμπεριφορική μέθοδος για την θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους

(Πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: Mind over Mood)

Dennis Greenberger, PhD, Christine Padesky, PhD

[...] Τις τελευταίες δεκαετίες, η γνωσιακή ψυχοθεραπεία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περιπτώσεις ασθενών με κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, φοβίες, άγχος, θυμό, αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, εξάρτηση από τα ναρκωτικά ή το οινόπνευμα, διατροφικές διαταραχές, και όλες τις άλλες δυσκολίες που οδηγούν τους ανθρώπους στους θεραπευτές. Μέσα από αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν τις θεμελιώδεις αρχές που κατέστησαν αυτή τη θεραπεία αποτελεσματική για όλα αυτά τα προβλήματα. Αναμφισβήτητα, το "Σκέφτομαι άρα αισθάνομαι" θα αποτελέσει ορόσημο στην πορεία εξέλιξης της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, αφού για πρώτη φορά οι βασικές αρχές της παρουσιάζονται με έναν τόσο σαφή και κατανοητό τρόπο στο ευρύ κοινό. Ο Greenberger και η Padesky έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το βιβλίο όλες τις καθοδηγητικές ερωτήσεις, τις συμβουλές, τις τεχνικές και τα «δελτία» που ανέπτυξαν κατά τις κλινικές μελέτες τους, παρέχοντας έτσι τόσο το όχημα όσο και το χάρτη στους ανθρώπους που επιθυμούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους. Πρόκειται για ένα σπάνιο και εξαιρετικό βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, όσο και ως συμπληρωματικό βοήθημα στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας. [...] (από τον πρόλογο της αγγλικής έκδοσης)

Εκδόσεις Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης

 

 

 

akougontas to prozac

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΖΑΚ

Ένας ψυχίατρος εξερευνά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και την αναδιαμόρφωση του εαυτού.

Peter D. Kramer

Κλασσικό πλέον βιβλίο, γραμμένο το 1993. Ο Πίτερ Κράμερ με το βιβλίο αυτό τολμά (τότε) να ανοίξει ένα θέμα : το κατά πόσο τα φάρμακα μπορούν, κι αν τελικά αυτό είναι θεμιτό, να αλλάξουν την προσωπικότητά μας. Οι κλινικές του παρατηρήσεις, με την τόσο γλαφυρή περιγραφή και πολυσύνθετη ανάλυση των περιστατικών του, αλλά και η επίδραση που ασκεί τόσο στη θεραπευτική πρακτική, όσο και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, ένα φάρμακο φαινόμενο, το αντικαταθλιπτικό Πρόζακ, γίνονται αφορμή να ανατρέξει στα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα για το πως μπορεί να είμαστε και να λειτουργούμε. Το παμπάλαιο ερώτημα του αν "γεννιόμαστε ή γινόμαστε", η αντιπαράθεση δηλαδή ανάμεσα στη φύση και στην ανατροφή, βγαίνει και πάλι στην επιφάνεια.

Εκδόσεις Πατάκη

 

istoria katathlipsis

 

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Ζωρζ Μινουά

 

Πίσω από ένα γελαστό προσωπείο ο άνθρωπος συχνά αποκρύπτει τη μελαγχολία του, εφόσον η σύγχρονη κοινωνία απορρίπτει τον απαισιόδοξο, τον ηττημένο και προβάλλει ως πρότυπο τον νικητή.Στο βιβλίο αυτό ο Ζωρζ Μινουά καταγράφει τα πολλά πρόσωπα και ονόματα της κατάθλιψης, αναζητώντας την στο παρελθόν και στο παρόν σε κείμενα φιλοσόφων, ποιητών, συγγραφέων, σε έργα ζωγράφων, στην ψυχανάλυση: άχθος της ζωής, μελαγχολία, θλίψη, ακηδία, απόγνωση, απαισιοδοξία, μηδενισμός, πλήξη, κατάθλιψη. Oι έννοιες διαφέρουν, βέβαια, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη δυσφορία του να είσαι άνθρωπος.

 

Από τον Όμηρο και τον Λουκρήτιο μέχρι τον Σοπενχάουερ, λεγεώνες λαμπρών στοχαστών ανέλυσαν αυτή τη δυσφορία. Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι και τον Πόε, πολλοί τη θεώρησαν ως κατ' εξοχήν ιδιοσυγκρασία των "μεγάλων ανδρών". Από τον Αισχύλο, τον Σαίξπηρ, τον Γκαίτε, τον Μυσσέ και τον Μπωντλαίρ μέχρι τον Σιοράν, η δυσφορία αυτή ενέπνευσε τους μεγαλύτερους δημιουργούς της δυτικής παιδείας.Σήμερα ο πολιτισμός μας προσφέρει σε πολλούς τα μέσα να κάνουν τα πάντα, αλλά χωρίς να γνωρίζουν το γιατί. Η Δύση ζει την εποχή της κατάθλιψης.

 

"Μετά την απομάγευση του κόσμου, που αποκάλυψε πανηγυρικά όλους τους μύθους και όλες τις αυταπάτες, το άτομο στέκεται πάλι μόνο, ατενίζοντας το κενό. Τώρα πια την κοινωνία δεν την απειλούν οι επαναστάτες αλλά οι καταθλιπτικοί".ΖΩΡΖ ΜΙΝOΥΑ

Εκδόσεις Νάρκισσος

 

 

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣ ΑΛΚΑΙΟΥ

Φωτεινή Τσαλικόγλου

 

Ήταν μόνον έντεκα χρόνων η κόρη της Aνθής Aλκαίου και δεν καταλάβαινε γιατί η μητέρα της μιλούσε τόσο λίγο και διέφερε από όλους τους άλλους. Όταν ερχόταν ο γιατρός, όλοι έμοιαζαν σοβαροί και έκλειναν την πόρτα για να μην τους ακούσει. Δεν μπορούσε πάντα να κρυφακούει τα μυστικά που λέγανε μέσα στην κάμαρα. Kαμιά φορά άκουγε φωνές και τζάμια και κρύσταλλα να σπάνε. Kι έπειτα σιωπή. Ποια είναι η Aνθή Aλκαίου; Mια απορία, ένα αίνιγμα, μια απουσία. Όπως εκείνο το κλειστό γράμμα του εραστή της, που έμενε κρυμμένο στο συρτάρι για δώδεκα χρόνια, ως τη στιγμή που -τυχαία;- η κόρη της θα το ανακαλύψει. Aποσβολωμένη τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σφραγισμένο μυστικό. H κατάθλιψη παγιδεύει την ιστορία μέσα σε μια παρένθεση. Θα μπορέσει η κόρη της, μέσα από τη γραφή, το μύθο και το όνειρο, να αφηγηθεί την παράξενη ιστορία;

Εκδόσεις Καστανιώτης

 

 


 

 

nai karapanou"ΝΑΙ"

Μαργαρίτα Καραπάνου

Η Μαργαρίτα Καραπάνου μας παρασέρνει σε μια λογοτεχνική περιπέτεια, καθώς αφηγείται την ιστορία μιας μανιοκατάθλιψης, με συνταρακτική αμεσότητα, λυτρωτικό χιούμορ - αλλά και αίσιο τέλος.

O κόσμος της Mαργαρίτας Kαραπάνου είναι εκρηκτικός. Xτισμένος με τα υλικά της ψυχασθένειας, βυθίζεται στον πυθμένα της ύπαρξης, χάνεται στη δίνη μιας κινούμενης άμμου από συναισθήματα, φόβους και ερωτικές φαντασιώσεις που αποδεικνύονται δυνατότερες από την οποιαδήποτε πραγματικότητα.

Όμως ο κόσμος της Mαργαρίτας Kαραπάνου δεν είναι απελπισμένος, αφού εκεί, στην περιδίνηση της πτώσης του ανακαλύπτει την κατάφασή του, αυτό το «Nαι» που ακούγεται τόσο μαγικό, όσο η γραφή της βραβευμένης συγγραφέως.

«Το βιβλίο μου αφορά μια ψυχική ασθένεια», λέει η Μαργαρίτα Καραπάνου. «Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του, η ηρωίδα, η Λώρα, γίνεται καλά. Κι εκεί ο τίτλος, το "Ναι" αποκτάει νόημα. Γίνεται η κατάφαση της ζωής».

Εκδόσεις Ωκεανίδα

 

 

 

 

ena anhsyxo myalo

ΕΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟ ΜΥΑΛΟ
 

Kay Redfield Jamison

Μετάφραση : Υ. Δεληγιάννη
Επιμέλεια : Γ. Λαυρεντιάδης

Στο «Ένα Ανήσυχο Μυαλό» η συγγραφέας εξετάζει τη μανιοκατάθλιψη από τη σκοπιά και του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, αποκαλύπτοντας και την τρομερή φρίκη και τη σκληρή γοητεία της που την έκανε πολλές φορές να αρνείται τη φαρμακευτική θεραπεία. Βγήκε από τη θύελλα ζωντανή κρατώντας την ανάμνηση που με αφάνταστη ειλικρίνεια, ζωντάνια και σοφία αποτύπωσε σε ένα μοναδικό βιβλίο, ένα από τα λίγα που έχουν τη δύναμη να αλλάζουν ζωές – ακόμη και να τις σώζουν. Η δύναμή της βρίσκεται στον τολμηρό και γενναίο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την αρρώστια της κάνοντάς την έργο ζωής και στην εκπληκτική της ικανότητα να αποδίδει όλη την απόλαυση και την αγωνία της..

Εκδόσεις University Studio Press 

 

 

 

 

lounatika

ΛΟΥΝΑΤΙΚΑ, Η ιστορία ενός διπολικού νου

Alessantra Arachi

"Δεν είχα τίποτα άλλο στο μυαλό μου: να βρω έναν τρόπο να πεθάνω..."

Διπολική διαταραχή, μια περιπέτεια του νου, γραμμένη με διαύγεια και ειρωνεία, από τη γυναίκα που είχε την τύχη να την ξεπεράσει και να τη διηγηθεί. Η βιωματική αφήγηση της συγγραφέως μας γαζώνει σαν ριπή όπλου, μας αφήνει άναυδους και ταυτόχρονα μας κάνει να συμπάσχουμε και να ταυτιζόμαστε μαζί της σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας και την ψυχική μας κατάσταση.

Σπάνια εκ των έσω ενατένιση και περιγραφή μιας ψυχικής νόσου, που είναι αρκετά συχνή, αλλά δύσκολα αναγνωρίσιμη. Ο ψυχίατρος Αθανάσιος Κουκόπουλος υποστηρίζει επιστημονικά το έργο, με αξιοθαύμαστα μεστό, ανθρώπινο και στιβαρό λόγο. Η αφήγηση και η επιλόγηση του έργου αποτελούν μαζί την υποκειμενική αλλά και αντικειμενική προσέγγιση της διπολικής διαταραχής.

Εκδόσεις Κέλευθος (2008)

 

 

 gialinos kodon

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΩΔΩΝ

Sylvia Plath

Ο Γυάλινος Κώδων είναι το μοναδικό μυθιστόρημα της Σύλβια Πλαθ. Το βιβλίο ξεχώρισε για την ένταση και τη ζωντάνια της πρόζας του, την υπέρβαση των υφιστάμενων ορίων μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και συνέβαλε στο να καταστήσει την Πλαθ ένα διαχρονικό φεμινιστικό ίνδαλμα. Εκδόθηκε με ψευδώνυμο μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της συγγραφέως.

Ήταν ένα περίεργο, αποπνικτικό καλοκαίρι, το καλοκαίρι που οι Ρόζενμπεργκ οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα κι εγώ ούτε που ήξερα τι γύρευα στη Νέα Υόρκη. Τα χάνω με τις εκτελέσεις. Η ιδέα της θανάτωσης με ηλεκτροπληξία με αρρωσταίνει κι ήταν το μόνο πράγμα για το οποίο έγραφαν οι εφημερίδες ? οι επικεφαλίδες με κοιτούσαν επίμονα σαν γουρλωμένα μάτια στη γωνιά κάθε δρόμου και στις μουχλιασμένες εξόδους του μετρό που μύριζαν φιστίκια. Δεν είχε καμία σχέση με μένα, μα δεν μπορούσα να σταματήσω να αναρωτιέμαι πώς θα ήταν να καίγεσαι ζωντανός, η φωτιά να διατρέχει όλα σου τα νεύρα.
Σκεφτόμουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο.
(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Εκδόσεις Μελάνι (2007)

 

 

 

 

ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ

Οδηγός αυτοβοήθειας για άτομα με διπολική διαταραχή.

Marc De Hert, Erik Thys, Geerdt Magiels, Sabien Wyckaert

Επιμέλεια Ελλην. Έκδοσης: Μαρίνα Οικονόμου, Μετάφραση: Χριστίνα Γραμανδάνη

Έκδοση του Ερευνητικού Παναπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), 2006

Το «Όλα ή Τίποτα» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο - κόμικς που εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Βέλγιο και έχει γραφτεί και σχεδιασθεί ειδικά για άτομα με διπολική διαταραχή. Είναι ένα βιβλίο που, μέσα από την εκφραστική και αισθητική δύναμη των comics, εικονογραφεί την πραγματικότητα της διπολικής διαταραχής δίνοντας παράλληλα υπεύθυνη ενημέρωση για την αντιμετώπισή της. Μέσα από την ιστορία της Ανδριάνας, της ηρωίδας του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει την απόγνωση της κατάθλιψης και την υπερβολή της μανίας που εμπεριέχονται στη διπολική διαταραχή, αλλά και να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για την εισβολή της ασθένειας, τα συμπτώματά της, τη διάγνωση, την πορεία της, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και το ρόλο των φαρμάκων. Το βιβλίο - comics «Όλα ή Τίποτα» (ακόμη περισσότερο με την καθοδήγηση του ειδικού ψυχικής υγείας), μπορεί να λειτουργήσει «παιδευτικά» καθώς αποτελεί ένα χρήσιμο και πρακτικό οδηγό αυτοβοήθειας για άτομα με διπολική διαταραχή, αλλά και ένα ενημερωτικό εγχειρίδιο για τις οικογένειές τους.

Μπορείτε να το βρείτε και να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ

 

 

pos einai na eisai kala ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ

Virginia Woolf

Μια μαρτυρία που έρχεται από έναν άνθρωπο που απλά βάζει σε λόγια την αρρώστια ή την ανημπόρια του: στο "Πώς είναι να είσαι άρρωστος" η Βιρτζίνια Γουλφ δεν εξετάζει αιτίες και συμπτώματα κάποιας παροδικής ή χρόνιας ασθένειας αλλά ανιχνεύει την κατάσταση του αρρώστου σ αυτή τη διαφορετική, εκτός δραστηριότητας και κοινωνίας ζωή, ψάχνοντας λέξεις και εικόνες για να την προσδιορίσει και για να καταγράψει τα έργα και τις ημέρες αυτού του άλλου βίου.

Εκδόσεις Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου (2008)

 

 


 

 

,

ksepernontas to agxos

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με Γνωστικές - Συμπεριφορικές τεχνικές.

Helen Kennerley

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αυτοβοήθειας αποσκοπεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν μόνοι τους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους προκαλούν ανησυχία, φόβο και άγχος.

O στόχος του βιβλίου είναι διπλός: πρώτον, να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημά του και, δεύτερον, να του διδάξει δεξιότητες αντιμετώπισης του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης.

Tα εγχειρίδια αυτοβοήθειας είναι πρακτικοί, βήμα-προς-βήμα οδηγοί αντιμετώπισης ψυχολογικών προβλημάτων, και μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους μια διέξοδο προς τη θεραπεία και ένα καλύτερο μέλλον.

 Αναθεωρημένη επανέκδοση.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Σειρά: Ψυχολογική Βοήθεια και Αυτοεκπαίδευση.

 

agxos, fontana 

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

David Fontana

Το άγχος και το στρες αποτελούν ένα σύγχρονο φαινόμενο του δυτικού μας πολιτισμού και είναι σίγουρο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν απ΄ αυτό δεν έχει κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισής του. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το έργο "Άγχος και η αντιμετώπισή του".Το βιβλίο του David Fontana δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο για το άγχος. Είναι μια πρόταση για την αλλαγή της ζωής μας. Με ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο εντοπίζει, εξετάζει και αναλύει με ακρίβεια όλες τις πιθανές πηγές και αιτίες που προκαλούν το άγχος καθώς και τις μορφές με τις οποίες αυτό εμφανίζεται, παρέχει επιστημονική πληροφόρηση για τις οργανικές και ψυχολογικές συνέπειές του αλλά - κυρίως - προσφέρει λύσεις.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

 

nikhste tis fovies  

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ

Isaak M. Marks, M.D.

(Τίτλος πρωτοτύπου:Living with fear)

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που βιώνει ο καθένας μας. Όταν όμως οι φόβοι φθάνουν στο σημείο να επιδρούν αρνητικά στην ικανότητά μας να σκεπτόμαστε λογικά και να αποφασίζουμε ορθά, τότε η επιστήμη πρέπει να μπορεί να μας βοηθήσει να τους ξεπεράσουμε. Το "Νικήστε τις φοβίες" προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα εμπνεύσεως και πρακτικού οδηγού στους ανθρώπους εκείνους που πάσχουν από επανεμφανιζόμενα άγχη και φοβίες.

Εκδόσεις Μέδουσα

 

ksepernontas ton paniko

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ

Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με Γνωστικές - Συμπεριφορικές τεχνικές.

Derick Silove

Πάρα πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές· σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα εκδηλώνουν επεισόδια ξαφνικού και έντονου άγχους, τις επονομαζόμενες «κρίσεις πανικού». Oι κρίσεις πανικού μπορεί να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση ή σε εμπειρίες που είχε το άτομο τα πρώτα χρόνια της ζωής του· μπορεί ακόμη να είναι αντίδραση σε σοβαρά γεγονότα που παρουσιάζονται στη ζωή.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αυτοβοήθειας αποσκοπεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν μόνοι τους τα προβλήματα που τους οδήγησαν στις κρίσεις πανικού ή τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας τους. O στόχος του βιβλίου είναι διπλός: πρώτον, να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τη διαταραχή πανικού· δεύτερον, μέσα από την παρουσίαση των γνωστιακών-συμπεριφοριστικών τεχνικών να διδάξει στους ανθρώπους δεξιότητες αντιμετώπισης και πρόληψης των κρίσεων πανικού και της συνδεόμενης με αυτές αγοραφοβίας. Αναθεωρημένη επανέκδοση.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Σειρά: Ψυχολογική Βοήθεια και Αυτοεκπαίδευση.

 

 

 

agxos kai panikos

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ

Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία

Θωμάς Καλπάκογλου 

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ταλαιπωρούνται από το καθημερινό άγχος της σύγχρονης ζωής, το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις δημιουργεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα: πρόκειται για τις διαταραχές του άγχους και του πανικού, που προβάλλουν εντονότατα ως ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα προς αντιμετώπιση από τους ειδικούς.Το συγκεκριμένο βιβλίο εξετάζει τις διαταραχές αυτές μέσα από το γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο, μια προσέγγιση που έχει κερδίσει το αμέριστο ενδιαφέρον των ερευνητών τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει να επιδείξει ουσιαστικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη θεραπεία των διαταραχών του άγχους.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο αυτό διαλαμβάνονται τόσο η θεωρία όσο και η θεραπεία της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και της προσβολής πανικού. Αξίζει να τονιστεί ότι, εκτός από τις τελευταίες μελέτες και τα ερευνητικά δεδομένα γύρω από τις διαταραχές αυτές, σκιαγραφείται επιπλέον, με αρκετά απλά λόγια, ένα θεραπευτικό πακέτο ειδικά σχεδιασμένο για τη θεραπεία ομάδων.

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

 

sindromo agorafovias

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑΣ

Κωστής Παπαγιώργης

Η κατάρρευση άρχισε ύπουλα, σαν όλες τις ψυχικές ασθένειες, και μάλιστα σε μιαν εποχή που ένιωθα σιδερένιος και χωρίς εκκρεμότητες. Καθόμουνα με κάποιον φίλο σε ένα πολυσύχναστο καφενείο του κέντρου και γλωσσοκοπανάγαμε, όπως κάνουν όλοι όσοι, πίνοντας καφέδες και χαζεύοντας τους περαστικούς, κλέβουν μερικές ώρες από το Θεό, όταν ξαφνικά μου ήρθε λες ο ουρανός σφοντύλι. Το φως χαμήλωσε σα να έγινε μερική έκλειψη και τα πράγματα ένα γύρο υπέστησαν μια ισχυρή καθίζηση....Ο συγγραφέας περιγράφει την εμπειρία του με την αγοραφοβία.

 Εκδόσεις Καστανιώτης

 

 

 

 

karderines kloybi fovou

ΟΙ ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ

(ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ)

Πέππη Φωκά

Πώς βγαίνεις ξανά στην αγορά, όταν την έχεις αποφύγει για εικοσιτρία χρόνια;
Πώς πείθεσαι να εγκαταλείψεις τη νωχέλεια του κρεβατιού σου, να φτάσεις μέχρι το στίβο της ζωής και να ξαναρχίσεις τις προπονήσεις; Η ιδέα και μόνο ενός τέτοιου εγχειρήματος ανεβάζει τους σφυγμούς σου στα ύψη και λούζεσαι στον ιδρώτα. Και ξαφνικά κάποιος σου απλώνει το χέρι. Η επιλογή είναι μόνο δική σου: ή το αρπάζεις και πηδάς το φράχτη ή μένεις για πάντα πίσω απ' αυτόν. Έλα όμως που το απλωμένο χέρι ανήκει σ' ένα πρόσωπο, στο οποίο καθρεφτίζεται η πεποίθηση ότι δεν θα το διαψεύσεις και θα τολμήσεις.

Και τολμάς! Και τόλμησε! Και συνέχισε να ιδρώνει, όχι όμως από την αγωνία αλλά από την προσπάθεια. Και το συναίσθημα είναι τελείως διαφορετικό. Γιατί στην πρώτη περίπτωση είναι Αρνηση ενώ στη δεύτερη Θέση. Κι όταν παίρνεις θέση στη ζωή, είσαι ήδη νικητής.

Η Πέππη Φωκά, με γραφή λιτή και άμεση, καίρια και υπαινικτική, γεμάτη χιούμορ και αυτοσαρκασμό μας ταξιδεύει στα παράξενα μονοπάτια ενός λαβύρινθου που τον ονομάσαμε Αγοραφοβία. Κουβαλώντας στο δισάκι της τη δύναμη της καρδιάς και τη συναισθηματική της νοημοσύνη, μας προσκαλεί σ' ένα απρόσμενο ταξίδι, μ' ένα χαμόγελο που φανερώνει πως γνωρίζει καλά πως το τέλος του ταξιδιού θα μας ανταμείψει για το θάρρος της επιλογής μας...

Εκδόσεις Ανεμοδείκτης

 

 


 

 

 


 

 

dromos aftoeksartisisΟ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Φύλλα πορείας Ι

Χόρχε Μπουκάι

"Ασφαλώς, αν είχαμε την τύχη να μας «πέσουν» γονείς υποστηρικτικοί, τότε έχουμε το πλεονέκτημα ότι από μικροί πήραμε ωφέλιμα μηνύματα: «Μπορείς να είσαι αυτός που είσαι.» «Μπορείς να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι.» «Μπορείς να αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι.» «Μπορείς να παίρνεις τα δικά σου ρίσκα.» «Θα πρέπει μόνος σου να ψάξεις να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, γιατί αυτό σημαίνει μεγαλώνω, είμαι ώριμος και αυτοεξαρτώμενος.» Αυτά τα προνομιούχα παιδάκια πηδούν μόνα τους από το τραμπολίνο και βουτάνε στη ζωή από ένα σημείο ευνοϊκό. Βέβαια, δεν έχει όλος ο κόσμος τέτοια τύχη. Όσοι, λοιπόν, δεν ήταν τόσο τυχεροί, θα χρειαστούν κάποιον να τους βοηθήσει, έστω κι ένα βιβλίο σαν αυτό".

Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης είναι ο πρώτος από μια σειρά τεσσάρων τόμων που φέρουν τον γενικό τίτλο: «Φύλλα Πορείας». Με γλώσσα απλή, καθημερινή, σύντομες και συχνά ελλειπτικές προτάσεις, ο Χόρχε Μπουκάι καθοδηγεί τον αναγνώστη σε μια συζήτηση φιλική, θεραπευτική, καθόλου θεωρητική, με μεγάλη πρακτική αξία, όπου, χωρίς να προτείνει λύσεις, βοηθάει να βρεθούν. Η ζωή, οι σχέσεις μας, η στάση και η συμπεριφορά μας μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Η προσωπική του άποψη είναι ένα απόσταγμα σοφίας, εμπειρίας, πολύχρονης θεραπευτικής πρακτικής και στοχασμού του μελετητή της παγκόσμιας μυθολογίας και διανόησης. Στο Δρόμο της αυτοεξάρτησης, ο Μπουκάι διδάσκει χωρίς να κάνει κήρυγμα. Γίνεται μαζί δάσκαλος και μαθητής, καταθέτει μαρτυρίες και σκέψεις άλλων, αναλύει και εξηγεί, τεκμηριώνει επιστημονικά και μας οδηγεί σε λογικά συμπεράσματα, ακυρώνοντας την αυθεντία του καθοδηγητή. Τα «Φύλλα Πορείας» του είναι λιγότερο κατευθυντήριες γραμμές και περισσότερο αφορμές για προβληματισμό. Για κάθε κατάσταση κάνει μια νύξη και διηγείται μια «ιστορία» που «κάτι λέει», κάτι που μας αφήνει να το εννοήσουμε μόνοι μας, αποκομίζοντας τη χαρά της ανακάλυψης και την ικανοποίηση της συνειδητοποίησης.

Εκδόσεις Opera

 

dromos sinantisis

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Φύλλα πορείας ΙΙ

Χόρχε Μπουκάι

«Μας στηρίζω με όλη μου την καρδιά.
Αν, όμως, με πιέσεις να διαλέξω...
ανάμεσα σʼ εσένα και σʼ εμένα...
εμένα.»

Ξέρουμε πού βρίσκεται κάθε πράγμα και κάθε άτομο που αγαπάμε, αλλά πολλές φορές δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε εμείς. Σαν να ξεχάσαμε τη θέση μας στον κόσμο. Μπορούμε πολύ γρήγορα να εντοπίσουμε τη θέση των άλλων, τη θέση που έχουν οι άλλοι στη ζωή μας, και καμιά φορά μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα και τη θέση που κατέχουμε εμείς στη ζωή των άλλων. Έχουμε, όμως, ξεχάσει ποια θέση κατέχουμε εμείς στη δική μας τη ζωή. «Ο δρόμος προς την αυτοπραγμάτωση είναι αδιάκοπος και δυσχερής», επαναλαμβάνει ο Χόρχε Μπουκάι σε όλα του τα βιβλία. Σʼ αυτήν τη σειρά των «Δρόμων», ο δημοφιλής αργεντινός ψυχίατρος μας παρέχει χάρτες της περιοχής για να επιλέξει ο καθένας τη δική του διαδρομή και να πορευτεί με τον δικό του ρυθμό. «Η ευτυχία» διαβεβαιώνει, «δεν είναι απλώς δικαίωμα, είναι επίσης, από πολλές απόψεις, υποχρέωσή μας: μια σύμβαση που έχουμε συνάψει με τη ζωή.» Ο δρόμος της συνάντησης είναι ο δεύτερος από μια σειρά τεσσάρων τόμων που φέρουν τον γενικό τίτλο: «Φύλλα Πορείας».

Εκδόσεις Opera

 

 

dromos ton dakrion

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ

Φύλλα Πορείας ΙΙΙ

Χόρχε Μπουκάι

Αν, όμως, ζει ο άλλος μέσα μας,

τότε ο θάνατος είναι μεγάλος ψεύτης

και η αρρώστια μεγάλο ψέμα.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μην υποφέρουμε "περισσότερο", δεν είναι να αγαπάμε "λιγότερο", αλλά να μάθουμε, όταν φτάνει η στιγμή του αποχωρισμού ή της απώλειας, να μη μένουμε κολλημένοι σ' αυτό που δεν υπάρχει πια. Να χαιρόμαστε τη στιγμή, όσο διαρκεί, και να προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη. Να ζούμε ρισκάροντας κάθε λεπτό της ζωής μας. Τέλος, να μη ζήσουμε αύριο με τη σκέψη στη σημερινή μέρα που ήταν τόσο ωραία, γιατί αύριο θα έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι φέρει το αύριο. Και θα προσπαθήσουμενα το κάνουμε κι αυτό εξίσου ωραίο.»

Η αυτονομία, ο έρωτας, ο πόνος, η ευτυχία και η πνευματικότητα είναι οι πέντε δρόμοι τους οποίους χαράζει ο Μπουκάι στον χάρτη που οδηγεί στην ολοκλήρωση του ανθρώπου, στη συνειδητοποίηση του εαυτού του. Πέντε διαδρομές που θα πρέπει ο καθένας να διανύσει μέσα από προσωπικές εμπειρίες και με τον δικό του τρόπο. Ο δρόμος των δακρύων είναι, κατά τον Χόρχε Μπουκάι, «ο πιο σκληρός από τους δρόμους αυτούς». Είναι το μονοπάτι του πόνου, του πένθους και των απωλειών, μα ακόμη κι έτσι, είναι ένας δρόμος απολύτως απαραίτητος. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν δεν αφήσουμε πίσω αυτό που δεν είναι πια εδώ μαζί μας.   

 Εκδόσεις Opera

 

dromos ton dakrion

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Φύλλα Πορείας IV

Χόρχε Μπουκάι

"Δεν πιστεύω πως υπάρχει ένας μόνο δρόμος για την ευτυχία. Κι αν υπάρχει, εγώ δεν τον ξέρω. Αλλά και να τον ήξερα, δεν νομίζω πως θα μπορούσα να τον περιγράψω σ' ένα βιβλίο.

Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα ήθελα να είμαι ευτυχισμένος. Θυμάμαι, όμως, ότι κάποτε επέκρινα τον εαυτό μου γιατί σ' ένα ρεπορτάζ είχα παραδεχτεί αυτή μου την επιθυμία. Για μένα (και για όλον τον κόσμο, ίσως), το να λες: "Θέλω να είμαι ευτυχισμένος" ισοδυναμεί με το να διεκδικείς δίπλωμα βλακείας και αφέλειας."

Η αυτονομία, ο έρωτας, ο πόνος, η ευτυχία και η πνευματικότητα είναι οι πέντε δρόμοι τους οποίους χαράζει ο Μπουκάι στον χάρτη που οδηγεί στην ολοκλήρωση και τη συνειδητοποίηση του ανθρώπου. Πέντε διαδρομές που θα πρέπει ο καθένας μας να διανύσει μέσα από προσωπικές εμπειρίες και με τον δικό του τρόπο.

Χρησιμοποιώντας πάντα το γνώριμο, διαφωτιστικό και συχνά διασκεδαστικό του ύφος, ο δημοφιλής αργεντινός ψυχίατρος καταπιάνεται σε αυτόν τον τέταρτο «Δρόμο» με την αναζήτηση της ευτυχίας και προειδοποιεί: «Η αναζήτηση της ευτυχίας δεν είναι απλώς δικαίωμα ορισμένων. Είναι, κατά τη γνώμη μου, φυσική υποχρέωση όλων».

Το τέταρτο και τελευταίο από Φύλλα Πορείας.

Εκδόσεις Opera

 


 

 

aftoktonontas asistola

 ΑΥΤΟΚΤΟΝΩΝΤΑΣ ΑΣΥΣΤΟΛΑ

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

 

Η Ρόζα Βλάχου, μια γυναίκα που πάντοτε είχε ό,τι ήθελε. Άντρες, ρούχα, λεφτά, άντρες, πολυτέλεια, άντρες. Που έκανε πάντα του κεφαλιού της και το πλήρωνε με τα κεφάλια των άλλων. Που όταν έφτανε στα άκρα, αυτοκτονούσε. Ασύστολα. Μα που τώρα, στα σαράντα, βρήκε το δάσκαλό της. Αγανακτισμένη, απελπισμένη, η Ρόζα καταγγέλλει. Κατηγορεί. Τη μοίρα, τους άντρες, αλλά ποτέ τον εαυτό της.

 

 Εκδόσεις Καστανιώτης

 

 

 


 

 


 

spazontas th siwpi

ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΕΝΟΣ ΤΑΜΠΟΥ

Έφη Δρακοπούλου

Η συγγραφέας με την μαρτυρία της στο βιβλίο αυτό επιχειρεί, με αφετηρία τα προ-σωπικά της βιώματα, να μιλήσει ανοιχτά και αληθινά για ένα ταμπού, αυτό της ψυχικής νόσου, για το οποίο από παλιά αλλά και στις μέρες μας οι άνθρωποι που πάσχουν ή οι οικείοι τους σωπαίνουν, φοβούμενοι τον κοινωνικό στιγματισμό που καραδοκεί και α-πειλεί. με απομόνωση στην καλύτερη περίπτωση.

Τολμά να χαρακτηρίσει τους νοσούντες «ευλογημένους», αφού δέχονται να σηκώσουν το δυσβάσταχτο φορτίο του άγχους, της φοβίας, της κατάθλιψης, της παραίσθησης, ενώ δε διστάζει να μοιραστεί με τους αναγνώστες προσωπικά της «εργαλεία» με τα οποία πάταξε τη μανιοκατάθλιψη, την ενοχή, το φόβο, με αποτέλεσμα να είναι εδώ και πολλά χρόνια ελεύθερη από κάθε εφιάλτη.

Απευθυνόμενη όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους θεραπευτές τους, επισημαίνει στους τελευταίους την αναγκαιότητα της αγάπης και της συμπόνιας που πρέπει να δείξουν και που είναι η πανάκεια όλων των νοσημάτων.

Εκδόσεις Νόηση

 

 

 

 

 

grammata ston oresti

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ

Έφη Δρακοπούλου

 

Στο νέο της βιβλίο «Γράμματα στον Ορέστη», η συγγραφέας, εξαίρει και επαινεί το Έργο των Ιατρών και Νοσηλευτών που τη φρόντισαν στις περιπέτειές της και οι οποίοι τιμούν την αποστολή τους, το χρέος τους και τον Ιπποκράτειο όρκο τους. Γι' αυτό και τους αναφέρει με τα πραγματικά τους ονόματα. Αντιθέτως στηλιτεύει τους ανίκανους ή ανίερους χρησιμοποιώντας γι' αυτούς ψευδώνυμα.

Υπενθυμίζει τη ρήση της Γερόντισσας Γαβριηλίας: «Αυτοί που πάσχουν ψυχικά κουβαλούν και ξεπλένουν αμαρτίες των άλλων και ο ψυχίατρος πρέπει να προσεύχεται», σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις πληγές των Ασθενών αλλά και να τους καταστήσει προσεκτικούς στην επιλογή του θεραπευτή τους.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι με τις μνήμες της, αποκαλύπτει πως έφτασε από την αλλοτινή της κόλαση στη σημερινή της μακαριότητα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με αληθινά βιώματα, μια πραγματική τραγωδία που έχει κάθαρση.

 Εκδόσεις Νόηση

 

 

filakes paidikis ilikias

 ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Alice Miller

 Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την «αγάπη» τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο.

Σπάνιο κι ακαταμάχητο με το γεμάτο συμπάθεια, ανεπιτήδευτο λόγο του. Τα παραδείγματα της Alice Miller είναι τόσο ζωντανά και συνηθισμένα που αγγίζουν το πληγωμένο παιδί που υπάρχει μέσα σε όλους μας.

Εκδόσεις Ροές, Σειρά Ψυχολογία-Ψυχανάλυση

 

swma den psevdetai pote

ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΠΟΤΕ

Alice Miller

Όταν αρρωσταίνουμε, όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη, όταν υποκύπτουμε στη νευρική ανορεξία ή σε κάθε είδους εθισμό από ουσίες... τότε μαίνεται μέσα μας μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα σ' αυτό που αισθανόμαστε και σ' αυτό που θα θέλαμε να αισθανθούμε. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το σώμα μας, που διατηρεί ακέραιη την ανάμνηση της προσωπικής μας ιστορίας, και ιδιαίτερα της κακομεταχείρισης που ενδεχομένως έχουμε υποστεί από τους γονείς μας στην παιδική μας ηλικία· και, από την άλλη, είναι το πνεύμα μας και η επιθυμία μας –σύμφωνα με τις επιταγές της Ηθικής και της παραδοσιακής διαπαιδαγώγησης– να αγαπούμε και να τιμούμε τους γονείς μας, ό,τι κι αν έχει συμβεί, ακόμη κι αν μας κακομεταχειρίζονταν.

Στο βιβλίο αναλύονται με πολλά και ποικίλα παραδείγματα –αρκετά από τη ζωή μεγάλων συγγραφέων– οι δραματικές επιπτώσεις αυτής της διαμάχης, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει ακόμα ελπίδα: Όχι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε «καλά» παιδιά, εάν οι γονείς μας μάς έχουν βλάψει και εάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον συναισθηματικό εκβιασμό.
Ναι, σε μας εναπόκειται να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στα προειδοποιητικά σήματα που μας στέλνει το σώμα μας.
Ναι, στο τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου που έχουμε να διανύσουμε προκειμένου να επανεξετάσουμε την ιστορία της σχέσης μας με τους γονείς μας, μπορούμε να βρούμε την πραγματική εσωτερική γαλήνη και ελευθερία.

Εκδόσεις Ροές, Σειρά Ψυχολογία-Ψυχανάλυση

 

 

sindedemenoi

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ
Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας

Nicholas Christakis, PhD & James Fowler, PhD

Στο βιβλίο τους με τίτλο Συνδεδεμένοι, oι συγγραφείς Nicholas Christakis και James Fowler παρουσιάζουν εκρηκτικά νέα στοιχεία σχετικά με το ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας: το πώς αισθανόμαστε, το πόσα χρήματα κερδίζουμε, ποιον είναι πιθανότερο να παντρευτούμε, το αν θα αρρωστήσουμε ή αν τελικά θα πάμε να ψηφίσουμε —τα πάντα για εμάς σχετίζονται με το τι κάνουν, αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας.

Το βιβλίο εξηγεί ότι ο κόσμος μας διέπεται από τον Κανόνα των Τριών Βαθμών Επιρροής: επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από άτομα που απέχουν από εμάς μέχρι και τρεις βαθμούς διαχωρισμού, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα γνωρίζουμε καν. Για παράδειγμα, η φίλη της φίλης της φίλης σας επιδρά περισσότερο στην ευτυχία σας απ’ ό,τι ένα φουσκωμένο πορτοφόλι στην τσέπη σας. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τη βάση των οικονομικών μας σκανδάλων, των διατροφικών ολισθημάτων μας, της κατάχρησης ουσιών και των επιδημιών αυτοκτονίας, αλλά επίσης της εκλογική συμπεριφοράς μας, της καινοτομίας, του αλτρουισμού και της «όλως τυχαίας» επίδειξης καλοσύνης.

Προκλητικό, διορατικό, τερπνό και ωφέλιμο, το Συνδεδεμένοι εξηγεί γιατί τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, πώς εξαπλώνεται η παχυσαρκία, γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, και πολλά άλλα. Καταρρίπτοντας την άποψη της πρωτοκαθεδρίας του ατόμου, το βιβλίο προτείνει μια επαναστατική νέα ιδέα: ότι καθοδηγούμαστε ασυναίσθητα από τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν, σαν τα πουλιά ενός σμήνους που κινούνται σε πλήρη συμφωνία.

Το Συνδεδεμένοι είναι ένα βιβλίο που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τους άλλους —και τον εαυτό σας.

Εκδόσεις Κάτοπτρο

 

paraloges simberifores

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΟΦΟΡΕΣ

Ori Brafman & Rom Brafman, PhD

Γιατί ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων τείνει να ακούει με μεγαλύτερη προθυμία τις συμβουλές που προέρχονται από όσους θεωρεί «σημαντικούς»; Γιατί ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό ερωτεύεται όταν υπάρχει ένα στοιχείο επικινδυνότητας στη σχέση; • Με ποιον τρόπο οι άγνωστες αυτές δυνάμεις, όταν μας κυριεύουν, εξουσιάζουν τη συμπεριφορά μας; Πότε είμαστε πιο ευάλωτοι σε αυτές; • Πώς επηρεάζουν την προσωπική ή την επαγγελματική μας σταδιοδρομία; • Πότε θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά μας ή ακόμη και την ίδια μας τη ζωή; • Και γιατί τελικά επιτρέπουμε να μας κάνουν ό,τι θέλουν; Ο Ori Brafman, που ειδικεύεται στην οργάνωση επιχειρήσεων, και ο αδελφός του Rom, με διδακτορικό στην Ψυχολογία, τολμούν να απαντήσουν στις παραπάνω ερωτήσεις και σε πολλές ακόμη. Επιχειρώντας μια εις βάθος έρευνα και αντλώντας στοιχεία από τους τομείς της Κοινωνικής Ψυχολογίας και των Συμπεριφορικών Οικονομικών, οι συγγραφείς εξηγούν λογικά διάφορες παράλογες συμπεριφορές και προτείνουν τρόπους ώστε να μπορέσουμε να αγνοήσουμε τις... Σειρήνες!

Σημείωση: Κεφάλαιο 5: "Η επιδημία της διπολικής διαταρχής και το φαινόμενο του χαμαιλέοντα".

Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί

 

tifla simeia

ΤΥΦΛΑ ΣΗΜΕΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΗΛΙΘΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Madeleine L. Van Hecke, PhD

Η λογική και η ορθή κρίση χαρακτηρίζει τον ανθρώπινο νου σε ποσοστό ογδόντα με ενενήντα τοις εκατό των περιπτώσεων. Τι γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όταν σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, όταν δε δίνουμε στον εαυτό μας το χρόνο να σκεφτεί διεξοδικά κάποια κατάσταση ή όταν βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος; Σε αυτό το βιβλίο, η κλινική ψυχολόγος Madeleine L. Van Hecke επεξηγεί πώς οι γκάφες δεν είναι απλώς περιστατικά, κατά τα οποία συμπεριφερθήκαμε «τόσο ανόητα!», και αποδίδει τις πράξεις αυτές σε τυφλά σημεία – σε στιγμιαία σφάλματα που συμβαίνουν όταν κάποιο πλεονέκτημά μας στρέφεται εναντίον μας και γίνεται το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Σελίδες με παραδείγματα και τακτικές για να καταπολεμάμε εκείνες τις στιγμές που λέμε «Αν είναι ποτέ δυνατόν!», το βιβλίο Τυφλά Σημεία είναι ένα πνευματώδες αντίδοτο στις αβάσιμες σκέψεις. Μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τα τυφλά μας σημεία, να διευρύνουμε τους δημιουργικούς μας ορίζοντες, να επιλύουμε ουσιαστικά τα προβλήματά μας και να τα βγάζουμε πέρα με τα εκνευριστικά τυφλά σημεία των άλλων.

Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί