Διαβάστε επίσης
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

climax

Αρχική Χρήσιμα Κέντρα απεξάρτησης από αλκοόλ

Σημείωση: Το ΜΑΖΙ δεν προσφέρει οποιαδήποτε θεραπευτική/κλινική υπηρεσία συμπεριλαμβανομένης και της απεξάρτησης από αλκοόλ. Αν επιθυμείτε για εσάς ή για κάποιο συγγενικό/φιλικό σας πρόσωπο υπηρεσίες απεξάρτησης, παρακαλούμε να απευθύνεστε σε κάποιο από τα παρακάτω κέντρα. Ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω. Παρακαλούμε πολύ, αν εντοπίσετε ανακρίβειες ή διαπιστώσετε ότι κάποιες από τις πληροφορίες έχουν αλλάξει, ενημερώστε μας στέλνοντας email στο info@mazi.org.gr

 


 

ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

http://www.psychargos.gov.gr/Default.aspx?id=1634&nt=217&lang=1

 


 

Α. Δημόσια Νοσοκομεία

Το δίκτυο των θεραπευτικών υπηρεσιών για απεξάρτηση από το αλκοόλ είναι στην Ελλάδα αρκετά περιορισμένο. Ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο στην Αθήνα. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι προσπάθειες είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές.

Τα δημόσια νοσοκομεία που παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες σε αλκοολικούς είναι:
το Ψυχιατρικά Νοσοκομείο Αττικής, η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα Περιφερειακά Νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Λάρισας. Από τα παραπάνω, κλειστή νοσηλεία παρέχουν κυρίως τα δύο πρώτα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και η μονάδα του Π.Π.Ν. Ιωαννίνων. Ειδικότερα:



1. Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών

Στα πλαίσια της Μονάδας Απεξάρτησης Αλκοολικών λειτουργούν τα εξής προγράμματα:

 
α. Η Θεραπευτική Κοινότητα Απεξάρτησης Αλκοολικών και  
 
β. Το Πρόγραμμα Βραχείας Απεξάρτησης Αλκοολικών και τα Εξωτερικά Προγράμματα 

Τα δύο τμήματα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας βρίσκονται στο χώρο του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής, στο Χαϊδάρι, στη Λεωφόρο Καβάλας 374, Αθήνα Τ.Κ. 12462, Tηλ.: 213 205 4000, www.psyhat.gr 

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Μονάδας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γενναδίου 5, Τηλ.: 210-3304177/8, fax: 210-3304102.

Πιο αναλυτικά:  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ 

α. Η Θεραπευτική Κοινότητα Απεξάρτησης Αλκοολικών ‘18 ΑΝΩ’ 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινοβιακού τύπου, καθώς η οργάνωση και η φιλοσοφία του στηρίζεται στις βασικές αρχές των κοινοβίων. Η διάρκεια της θεραπείας είναι τουλάχιστον 9 μήνες.
Αρχικά πραγματοποιούνται ατομικές συναντήσεις στον Συμβουλευτικό Σταθμό, οι οποίες προετοιμάζουν τον εξαρτημένο και τον συγγενή για το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Ορίζονται τα θέματα που καλείται να επεξεργαστεί ο εξαρτημένος και ακολουθεί η ένταξη του σε θεραπευτική διαδικασία. Έπεται η εισαγωγή του στη Θεραπευτική Κοινότητα. Προϋπόθεση της εισαγωγής είναι η πλήρης αποχή από χρήση οποιασδήποτε ουσίας. Κύρια θεραπευτικά εργαλεία είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία και το ιεραρχικό μοντέλο. Απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες ηλικίας έως 45 ετών.
Μετά το πέρας της παραμονής στην κοινότητα ακολουθεί η επανένταξη, η οποία διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Περιλαμβάνει ατομικές, ομαδικές συναντήσεις και συμμετοχή στην ομάδα των Ανωνύμων Αλκοολικών με στόχο την επανένταξή τους στο οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Παράλληλα με το Πρόγραμμα, λειτουργούν ομάδες συγγενών στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού.

β. Το Πρόγραμμα Βραχείας Απεξάρτησης Αλκοολικών 

Σκοπός του προγράμματος είναι η ψυχική απεξάρτηση ατόμων εξαρτημένων από το αλκοόλ ή/και τα ηρεμιστικά χάπια με κύριο θεραπευτικό εργαλείο την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία. Η συνολική του διάρκεια είναι 4 μήνες και γι’ αυτό αποτελεί πρόγραμμα βραχείας θεραπείας. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και για άλλους δύο μήνες μετά, χορηγείται το φάρμακο ναλτρεξόνη, το οποίο μειώνει την επιθυμία για αλκοόλ.

Αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

Ευαισθητοποίηση: Η πρώτη επαφή και ενημέρωση του ασθενή και των συγγενών του για το Πρόγραμμα πραγματοποιείται στον Συμβουλευτικό Σταθμό. Εφόσον αποφασιστεί η ένταξη του ασθενούς στο πρόγραμμα αρχίζει η προσπάθεια σταδιακής διακοπής της χρήσης της ουσίας. Η συνέπεια και η συνεργασία του εξαρτημένου θα κρίνουν τη συμμετοχή του σε ομάδα προετοιμασίας. Η ομάδα αυτή στοχεύει στη σταθεροποίηση της απόφασης του εξαρτημένου για θεραπεία και στην πληρέστερη ενημέρωση του για τη λειτουργία του προγράμματος. Μετά από ένα σύντομο διάστημα εβδομαδιαίων συναντήσεων της ομάδας προετοιμασίας, προγραμματίζεται η εισαγωγή στο τμήμα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας.
Κλειστό πρόγραμμα: Διαρκεί περίπου 2 μήνες. Στοχεύει στην πλήρη αποχή από κάθε ουσία. Κατά την παραμονή τους στο Πρόγραμμα τα μέλη ακολουθούν μια σειρά από ομαδικές θεραπευτικές δραστηριότητες και ατομική θεραπεία που στόχο έχουν τη σταθεροποίηση της αποχής από τις ουσίες και την επεξεργασία των δύσκολων θεμάτων που τους οδήγησαν στην εξάρτηση.
Κατά την παραμονή του των θεραπευόμενων στη Μονάδα δεν επιτρέπονται τα επισκεπτήρια, η τηλεφωνική ή άλλου τύπου επαφή με τους οικείους τους. Οι όποιες ανάγκες επικοινωνίας γίνονται μέσω του προσωπικού.
Επανένταξη: Πραγματοποιείται στο Συμβουλευτικό Σταθμό και διαρκεί άλλους 2 μήνες. Στο διάστημα αυτό τα μέλη του Προγράμματος συνεχίζουν την ατομική και την ομαδική θεραπεία τους. Επεξεργάζονται κυρίως θέματα πρόληψης της υποτροπής καθώς επίσης και θέματα σχέσεων στην οικογένεια ή στην εργασία τους.
Αν τα άτομα που μετά την ολοκλήρωση της επανένταξης έχουν αίτημα για περαιτέρω επεξεργασία θεμάτων που προάγουν την προσωπική τους ανάπτυξη και βελτιώνουν την επικοινωνία τους με τους ανθρώπους του οικογενειακού και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος τους, έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν το θεραπευτικό τους συμβόλαιο σε ατομική ή ομαδική βάση στο Εξωτερικό Πρόγραμμα.
Παράλληλα με το Πρόγραμμα, στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού λειτουργούν ομάδες συγγενών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού λειτουργεί Εξωτερικό Πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία. Απευθύνεται σε εξαρτημένους που δεν κρίνεται αναγκαία η ένταξή τους σε κλειστό χώρο προστατευμένο από τις ουσίες. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ατομικής και ομαδικής θεραπείας σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τα κλειστά προγράμματα και επιθυμούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΑΛΚΟΟΛΙΚΩΝ

Είναι μια ομάδα αυτοβοήθειας και αυτοθεραπείας. Βασίζεται στο μοίρασμα και στην ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών. Οι συναντήσεις γίνονται στο Συμβουλευτικό Σταθμό. Παράλληλα λειτουργεί Ομάδα Αυτοθεραπείας Συγγενών Αλκοολικών: ΑΛΑΝΩΝ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Στο Συμβουλευτικό Σταθμό παρέχεται ατομική και ομαδική θεραπεία στους συγγενείς των εξαρτημένων, συζύγους-αδέλφια-παιδιά, με στόχο τη θεραπευτική αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον τους που συχνά λειτουργεί με τους όρους της εξάρτησης διατηρώντας το σύμπτωμα. Στη διαδικασία αυτή έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν συγγενείς ακόμη και τις περιπτώσεις που ο εξαρτημένος δεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες και αρνείται κάθε βοήθεια.

 

2. Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (του Αιγινήτειου Νοσοκομείου):

Λειτουργεί, σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» (στεγνή – ανοικτή ψυχοθεραπευτική μονάδα απεξάρτησης) που απευθύνεται σε χρήστες τοξικών ουσιών και αλκοόλ και λειτουργεί σε συνεργασία με τα μέλη των οικογενειών τους. Διαθέτει τμήμα ενημέρωσης, συμβουλευτικό σταθμό, 10 κλίνες νοσηλείας και η διάρκειά του δεν ξεπερνά τις 45 μέρες.
Δραστηριότητες του προγράμματος: Ενημέρωση, συμβουλευτική, ατομική και οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, πρόληψη, εκπαίδευση και έρευνα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» είναι η εθελοντική προσέλευση του χρήστη. Το πρόγραμμα λόγω της φιλοσοφίας της διάρθρωσης και της δομής του λειτουργεί σε εξωτερική βάση και μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο ο χρήστης οινοπνεύματος παραπέμπεται για σωματική απεξάρτηση στην ειδική μονάδα εσωτερικής νοσηλείας για εξαρτημένα από το οινόπνευμα άτομα, η οποία λειτουργεί στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Κύρια θεραπευτική μέθοδος του προγράμματος είναι η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση του χρήστη σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο (γνωσιακή/ συμπεριφορική/ συστημική ψυχοθεραπεία). Το πρόγραμμα δεν αναλαμβάνει χρήστες με σοβαρές και χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές όπως σχιζοφρενικές ψυχώσεις, διπολική συναισθηματική διαταραχή, βαριές ψυχοπαθητικές καταστάσεις, κ.α. Δεν συνταγογραφούνται εξαρτησιογόνες ουσίες ή υποκατάστατα οπιοειδών.
 
 
 
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "ΑΘΗΝΑ" : Α. Λιάππας, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α
Διεύθυνση: Ξενίας 20 Αθήνα 11528
Τηλ: 210 7757692 - 7753240 Φαξ: 210 7753240

3. Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης:

Λειτουργεί εξωνοσοκομειακή μονάδα, η οποία καλύπτει περιστατικά που δεν απαιτούν νοσηλεία, παρά μόνο ολιγοήμερη διαμονή στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου: Ψυχοκοινωνικός - Θεραπευτικός και Συμβουλευτικός Σταθμός για Ατομα Εξαρτημένα από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια: Mονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια "Μέθεξις". Η Μονάδα "Μέθεξις" απευθύνεται σε άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ, φάρμακα (όπως ηρεμιστικά, αγχολυτικά, αναλγητικά), από τη χρήση οργανικών διαλυτών (βενζίνη, κόλλες κ.ά.) καθώς και άλλου είδους εθισμούς (π.χ. χαρτοπαιξία, τυχερά παιχνίδια). Λειτουργεί κυρίως σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δυνατότητα - στο μεγαλύτερο ποσοστό - ολοκληρωμένων θεραπευτικών ενεργειών. Οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται σε όσους όσοι θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης ως χρήστες ή έμμεσα, σε συμβουλευτικό επίπεδο σε όσους ενδιαφέρονται ως συγγενείς χρηστών. Οι στόχοι του σταθμού πέρα από το θεραπευτικό έργο επικεντρώνονται στην πρόληψη σε όλες τις βαθμίδες, στην εκπαίδευση, τη διασύνδεση, την έρευνα, τη στατιστική επεξεργασία και την ανάλυση θεμάτων εξάρτησης. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνία και συνεργασία της θεραπευτικής ομάδας με την οικογένεια τόσο στην πορεία προς την απεξάρτηση όσο και σε επίπεδο άλλου είδους διαταραχών.

Πτολεμαίων 21, 1ος ορ., T.K. 546 30, Θεσσαλονίκη
Tηλ.: 2310 542141, φαξ:2310 540413

 

4. Γ΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ:

Λειτουργεί Υπηρεσία Εξαρτήσεων, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων με αλκοόλ: Εξωτερικό Ιατρείο, παρακολούθηση σε εσωτερική (με νοσηλεία) και εξωτερική βάση, Ψυχοθεραπευτική Ομάδα με ψυχοθεραπεία τύπου πρόληψης υποτροπής, Διασυνδετική Υπηρεσία με όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με αμέσως η εμμέσως απότοκα της χρήσης αλκοόλ προβλήματα. Επίσης, σε συνεργασία με τις Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου προσφέρεται η δυνατότητα σωματικής απεξάρτησης από το αλκοόλ και στη συνέχεια νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική, με στόχο την τοποθέτηση βάσεων της ψυχικής απεξάρτησης που συνεχίζει σε δεύτερη φάση με εξωτερική παρακολούθηση (ατομικά, ομαδικά, οικογενειακά). Αντιμετωπίζονται, τέλος, περιστατικά με συννοσηρότητα αλκοολισμού και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Στ. Κυριακίδη 1, Τ.Κ. 54636, Θεσσαλονίκη
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2313.303110-1, 2313.303310
Γραμματεία Πρωϊνών Εξωτερικών Ιατρείων: 2313.303317-18, 2313.303321
Γραφείο Πληροφοριών: 2313.303775
Fax: 2313.303096


5. Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας

Λειτουργεί –σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης «ΠΡΟΤΑΣΗ»- Ιατρείο Αλκοολογίας με βασικό στόχο την παροχή ολοκληρωμένης σωματικής, ψυχιατρικής και ψυχοκοινωνικής εκτίμησης των ατόμων με προβλήματα στη χρήση οινοπνευματωδών που ζητούν βοήθεια.

Οδός Ρίου – Πατρών, Τ.Κ. 26500, Πάτρα
Τηλ.: 2610 99 9407


6. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου:

Λειτουργεί στο πλαίσιο της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, το Ιατρείο Αλκοολογίας με σκοπό την παροχή σωματικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα και οικογένειες με προβλήματα από το αλκοόλ. Στο Ιατρείο Αλκοολογίας συνεργάζονται δύο γαστρεντερολόγοι και ένας ψυχίατρος, μια κοινωνική λειτουργός και επί πλέον τρεις εκπαιδευόμενοι εθελοντές.
Διασταύρωση Βουτών - Σταυρακίων, Βούτες Ηρακλείου Κρήτης - Ταχ.Θυρ.1352 - Ταχ.Κωδ.711 10

Τηλ.Κέντρο: 2813402111
Fax: 2810542064


7. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων:

Λειτουργεί Μονάδα Αλκοολικής Αποτοξίνωσης της Ψυχιατρικής Κλινικής που παρέχει θεραπεία απεξάρτησης εσωτερικής διαμονής σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ. (Διευθυντής: Μαυρέας Β.)

Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, Ιωάννινα 45500
Τηλ: 26510 99111, 26510  99666


8.
ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Πέρα των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει αναπτύξει το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΑΛΦΑ», το οποίο είναι ένα πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης, βασισμένο στην ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου, ώστε να απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ, στη σταθεροποίηση της αποχής και στη μεταθεραπευτική φροντίδα μέσω ατομικών και ομαδικών ψυχοθεραπευτικών συναντήσεων. Απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών και στα συγγενικά τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νόμιμες εξαρτήσεις, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

Το Κέντρο Ψυχολογικής Απεξάρτησης από το Αλκοόλ παρέχει ατομική συμβουλευτική, ομαδική ψυχοθεραπεία (ομάδες ανωνύμων αυτοθεραπευόμενων αλκοολικών), ψυχιατρική υποστήριξη, οικογενειακή θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους. Διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, χωρίς να αποκοπεί από το περιβάλλον του και τις δραστηριότητες του. Το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης κυμαίνεται από 4 έως 18 μήνες.

Διεύθυνση : Χαρβούρη 1, Μετς, 11636
Τηλ: 210 9215776,  210 9237777 (09:00 – 17:00)
Fax : 210 9215786

 

Β. Επιστημονική τεκμηρίωση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν.) και την Τοξικομανία παρέχει ερευνητική υποστήριξη και επιστημονική τεκμηρίωση και στον τομέα της κατανάλωσης αλκοόλ. http://www.ektepn.gr

 

Γ. Κοινωνικοί φορείς

Στον τομέα της αντιμετώπισης των συνεπειών του αλκοόλ δραστηριοποιείται ένας αριθμός φορέων κοινωνικής πρωτοβουλίας, οι οποίοι αναπτύσσουν προγράμματα αυτοβοήθειας, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης.


1. Μη-Κυβερνητική οργάνωση «Νηφάλιοι»: ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και ενημέρωσή του κοινού και των επαγγελματιών για τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ, καθοδήγηση και ενδυνάμωση κινήτρου για θεραπεία - 24ωρη γραμμή βοήθειας.

24 ΩΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 210-6852660.
Διεύθυνση: Χρήστου Λαδά 4, Χαλάνδρι
Τηλ.: 210-6852660
Φαξ: 210-6852680
e-mail: nifalioi@otenet.gr


2. Τα Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ.
Λειτουργούν τουλάχιστον 8 τέτοια κλαμπ και συγκεκριμένα 1 στον Πειραιά, 3 στην Πάτρα και 4 στο Ηράκλειο. Τα κλαμπ είναι ενταγμένα στις τοπικές κοινωνίες και δραστηριοποιούνται αφενός με την υποστήριξη της αποχής από το αλκοόλ και αφετέρου με την οργάνωση δραστηριοτήτων ενημέρωσης και πρόληψης.
http://elkemasap.blogspot.com/2008/07/hudolin.html


3. Οι Ομάδες Αλκοολικών Ανώνυμων, οι οποίες λειτουργούν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Η οργάνωσή τους στηρίζεται στην αρχή της αλληλοβοήθειας μεταξύ αλκοολικών και πρώην αλκοολικών, μέσω του προγράμματος των 12 Βημάτων χωρίς τη βοήθεια από ειδικούς.
Ομάδες Α.Α. λειτουργούν σε
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη (Στέρνες και Ρέθυμνο), Λάρισα, Ναύπλιο, Μυτιλήνη, Πάρο, Πάτμο, Πάτρα, Πρέβεζα, Ρόδο

 
 
 
www.aa-greece.gr


4. Οικογενειακές Ομάδες Αλκοολικών Ανώνυμων (Αλ-Ανών /Al-Anon) και ομάδες για έφηβους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού μέσα στην οικογένεια (ΑΛΑΤΙΝ)

Για πληροφορίες ή επικοινωνία:
Τηλ: 210-5239161 (Λειτουργεί αυτόματος τηλεφωνητής που δέχεται μηνύματα)
Κινητό: 6943870580

e-mail: info@alanon.gr
www.alanon.gr

Για ταχυδρομική επικοινωνία:
ΑΛ-ΑΝΩΝ
Ζήνωνος 4 Ομόνοια, Τ.Κ. 10431, Αθήνα
Για πληροφορίες σχετικά με την ομάδα Αλατήν, τηλεφωνήστε στο νούμερο της Αλ-Ανών Μπραχαμίου (τηλ: 6943870580).


5. Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων «ΟΑΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη είναι αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια και προσφέρει υπηρεσίες για την πρόληψη της εξάρτησης, τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, επαγγελματικό προσανατολισμό καθώς και ψυχοκοινωνική και νομική συμβουλευτική, Ομάδες Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων & Συνεξαρτημένων, ομιλίες, συζητήσεις και θεραπευτικά εργαστήρια, συναντήσεις ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής, υποδοχή και ενημέρωση εξαρτημένων και συνεξαρτημένων.

oasis@oasis.org.gr


6. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Αχαΐας και η Ομάδα Εθελοντών για το Αλκοόλ, δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της πληροφόρησης και της πρόληψης της χρήσης. Στην Πάτρα λειτουργεί η Κίνηση «Πρόταση για έναν άλλον τρόπο ζωής». Η εθελοντική οργάνωση στοχεύει:
Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ.
Στην εκπαίδευση των μελών των φορέων που συμμετέχουν, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλουν με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στη διαμόρφωση μια κοινής στάσης της τοπικής κοινότητας που θα αποθαρρύνει τους ανήλικους από την κατανάλωση αλκοόλ.
 
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας:
Παντανάσσης 95 και Αγ. Γεωργίου, Τ.Κ. 262 25, Πάτρα
Τηλ: 2610 623290
Fax: 2610 226948
 
"ΠΡΟΤΑΣΗ" Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής
Παντανάσσης 95 και Αγ. Γεωργίου, Τ.Κ. 262 25, Πάτρα
Τηλ: 2610 623290
Fax: 2610 226948
 
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης "ΠΡΟΤΑΣΗ"
Σαρανταπόρου 20, Τ.Κ. 26 223, Πάτρα
Τηλ. / Fax: 2610 451790


7. Το Ελληνικό Κέντρο Μελέτης και Αντιμετώπισης των σχετικών με το αλκοόλ προβλημάτων (ΕΛ.ΚΕ.Μ.Α.Σ.Α.Π.) είναι αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία.

Πραξιτέλους 137, Τ.Κ. 18 535, Πειραιάς
Τηλ.: 210 42 22 522, 6974437245
Email: elkemasap@gmail.com

http://elkemasap.blogspot.com/2008/07/hudolin.html


8. Ο Σύλλογος Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ Ατόμων «Η Επιστροφή» στο Ηράκλειο. Σκοπός του Συλλόγου είναι η παροχή βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα από το αλκοόλ και ειδικότερα στους τομείς: σωματική απεξάρτηση, ψυχολογική στήριξη και κοινωνική επανένταξη. Παράλληλα με τις υπηρεσίες πληροφόρησης & συμβουλευτικής που προσφέρει η Επιστροφή σε ήδη εξαρτημένα άτομα, δραστηριοποιείται και στους τομείς της πρόληψης, ενημερώνοντας για τους κινδύνους της κατάχρησης του αλκοόλ και οργανώνοντας δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών.

http://alkoologia.gr


9. To Κέντρο Έρευνας Ανθρωπίνων Συμπεριφορών (ΚΕΑΣ, Μη κερδοσκοπικός οργανισμός) παρέχει παρεμβάσεις σε ανθρώπους που υποφέρουν από την εξάρτηση του αλκοόλ και των ναρκωτικών, ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και να αναπτύξουν νέες προοπτικές στη ζωή τους.

1ο ΣΤΑΔΙΟ Εντατικό πρόγραμμα
Το εντατικό πρόγραμμα διαρκεί από 3 έως 6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος συμφωνείται στην διαδικασία αξιολόγησης πριν την ένταξη του στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε ένα ασφαλές και θεραπευτικά οργανωμένο περιβάλλον το οποίο παρέχει στον συμμετέχοντα αρχικά την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του πρώτου καιρού καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.  Στην πορεία μέσα από οργανωμένες συχνές άδειες έχει την ευκαιρία να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του ξεπερνώντας τις καθημερινές δυσκολίες ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα  προσωπικό υποστηρικτικό σύστημα προσιτό και ευέλικτο.
Το θεραπευτικό πρόγραμμα διαρκεί καθημερινά από τις 9.30 μέχρι τις 17.00, εκτός Κυριακής και περιλαμβάνει ομαδική θεραπεία, ατομικές συνεδρίες, βιωματικά εργαστήρια και προσανατολισμό ζωής. Ο ανώτερος αριθμός συμμετοχής είναι 18 άτομα άντρες και γυναίκες.
2ο ΣΤΑΔΙΟ Μεταθεραπευτικό
Το 2ο στάδιο διαρκεί 6 μήνες και έχει σαν στόχο να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε ο συμμετέχων να λειτουργεί δημιουργικά μέσα στην πραγματικότητα του. Οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν την επαγγελματική τους αποκατάσταση και δέχονται την ανάλογη υποστήριξη. Το θεραπευτικό πρόγραμμα σε αυτό το στάδιο λειτουργεί μια φορά την βδομάδα απογευματινές ώρες και παρέχει στον συμμετέχοντα μια αντιπροσωπευτική μέρα θεραπείας. Οι ατομικές και οι οικογενειακές συνεδρίες καθορίζονται βάση των αναγκών του κάθε ατόμου.
 
Φραντζή 14, Τ.Κ. 11 745, Αθήνα
Τηλ.: 210 9249225-7
Fax: 210 9211544
 
10. Ο Σύλλογος συμπαράστασης εθισμένων ατόμων και των οικογενειών τους "ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ" είναι μη κεδροσκοπικό σωματείο κα  δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και έχει σκοπό την συμπαράσταση ατόμων και των οικογενειών αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτήσεις όπως ναρκωτικά,αλκοόλ,τζόγο κ.α
 
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γιώργος Βλάχος
Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
(+30)2392025456
(+30)6974520527
http://www.pnoistizoi.gr

 

Άλλα χρήσιμα τηλέφωνα:

Τμήμα Καταπολέμησης Αλκοολισμού και Τοξικομανίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Αριστοτέλους 17, Αθήνα. Τηλ.: 210-8210879. Για ενημέρωση.

Κέντρο Άμεσης Ψυχολογικής Υποστήριξης.
Τηλ.: 210-8840712

Γραμμή SOS 175

Ανοιχτή γραμμή για αλκοολικούς: 210-3617089