Αρχική
Ευρετήριο Άρθρων
Είμαστε Μ Α Ζ Ι !!!
Αρχές
Λίγα λόγια για τις διαταραχές διάθεσης
Όλες οι σελίδες

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ανακοίνωση Νοέμβριος 2020

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «Μαζί» ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Όλα τα χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε λάβει επανειλημμένα το αίτημα δημιουργίας ομάδων αυτοβοήθειας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , στις οποίες υπάρχει τεράστια ανάγκη για αυτό το είδος της υποστήριξης, την επαφή και επικοινωνία με άλλα άτομα με παρόμοιο βίωμα. Είναι γνωστό ότι το στίγμα και τα στερεότυπα για τους ανθρώπους με διαταραχές ψυχικής υγείας εξακολουθούν να υφίστανται και να εμποδίζουν πολλούς συνανθρώπους μας να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή/και να αναζητήσουν βοήθεια. Εκτός των αστικών κέντρων, το στίγμα και οι δυσκολίες που συνεπάγεται είναι συνήθως μεγαλύτερο και εκτενέστερο, όπως γνωρίζουμε και από μαρτυρίες ανθρώπων που επιβαρύνονται ψυχολογικά ακόμη περισσότερο από τη συνεχή προσπάθεια να περάσουν τη δυσκολία «στα κρυφά».


Ήταν λοιπόν ανέκαθεν μεγάλη επιθυμία μας να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο ομάδων αυτοβοήθειας που θα καλύπτει και άλλες περιοχές εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά κατανοείτε τις πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς είμαστε ένα ολιγομελές, αποκλειστικά εθελοντικό σωματείο (έλλειψη χώρων, πόρων, συντονιστών, ειδικών ως επιβλέποντες και πολλά άλλα).
Τελικά όμως αυτή η τόσο αρνητική και δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε φέτος λόγω της πανδημίας, έφερε και θετικά πράγματα. Μάθαμε την δεξιότητα της διαδικτυακής επικοινωνίας. Μετατρέψαμε λοιπόν άλλη μία σκοτεινή κατάσταση σε φως, επειδή έτσι έχουμε μάθει και μας αρέσει!


Και νιώθουμε ότι ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο, τώρα που δεν μας περιορίζουν τα χωροταξικά περιθώρια και να φτιάξουμε μία ομάδα που θα απλώνεται σε όλη την Ελλάδα! Και ειδικά τώρα που είμαστε πάλι περιορισμένοι λόγω καραντίνας, θεωρούμε ότι είναι ένας τρόπος να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον!


Ξεκινάμε online ομάδα αυτοβοήθειας μέσω της πλατφόρμας zoom αποκλειστικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή και διαμένουν οπουδήποτε στην Ελλάδα, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


Παρακαλούμε όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει email στο info@mazi.org.gr ή μήνυμα στο messenger στη σελίδα μας στο facebook, αναφέροντας ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.


ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ 

zoom

 

 


 

 

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19 και εναρμονιζόμενοι με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σας ενημερώνουμε ότι οι συναντήσεις των ομάδων αυτοβοήθειας του ΜΑΖΙ γίνονται μόνο διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

menoume asfaleis ASPRO

 

 

 

 

 

Θερμή παράκληση: Όταν μας αφήνετε μήνυμα στον τηλεφωνητή:

1. να αφήνετε τηλεφωνικό νούμερο στο οποίο επιθυμείτε να σας καλέσουμε (δεν έχουμε τρόπο να "δούμε" το νούμερο από το οποίο μας καλέσατε),

2. εκφωνήστε το τηλεφωνικό νούμερο, αργά και καθαρά (πολλές φορές, δεν ακούγεστε καθαρά ή μιλάτε τόσο γρήγορα που είναι αδύνατο να αποκρυπτογραφήσουμε τι λέτε),

3. να είστε προσεκτικοί ώστε να αφήνετε το σωστό τηλεφωνικό νούμερο (πολλές φορές, αφήνετε λάθος νούμερο και δεν έχουμε τρόπο να σας καλέσουμε).

Τέλος, να γνωρίζετε ότι το τηλέφωνο από το οποίο θα σας καλέσουμε εμφανίζεται απόρρητο.

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι πως δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Αυτό μας στεναχωρεί καθώς είναι πολύ πιθανό να νιώσετε ότι σας αγνοούμε ενώ η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Σας ζητάμε λοιπόν να είστε περισσότερο προσεκτικοί ώστε να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε και να είμαστε ΜΑΖΙ σας!! Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία.


Το ΜΑΖΙ οργανώνει ομάδες αυτοβοήθειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι ομάδες αυτές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ψυχοθεραπευτικές και ΔΕΝ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ. Γι αυτό και λέγονται ομάδες ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ. Είναι ομάδες αλληλουποστήριξης μεταξύ των ίδιων των πασχόντων.

Δεκτοί στις ομάδες γίνονται όσοι πάσχουν είτε από κατάθλιψη είτε από διπολική διαταραχή.

Η μόνη υποχρέωση για τη συμμετοχή στις ομάδες είναι ο ενδιαφερόμενος να γίνει μέλος του συλλόγου μας. Αυτό γίνεται με την συμπλήρωση αίτησης εγγραφής και την κατάθεση ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, η οποία είναι 10 ευρώ για άνεργους και φοιτητές και 30 ευρώ για τους υπόλοιπους.

Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες (χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η παρουσία σας σε κάθε συνάντηση - αν και όσο περισσότερο συμμετέχει κανείς, τόσο περισσότερο ωφελείται). Δίνεται πάντως η δυνατότητα (χωρίς δέσμευση) σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε μία-δύο συναντήσεις ώστε να κρίνει αν αυτή η εμπειρία του ταιριάζει.

Ιδανικά, ζητάμε από κάθε ενδιαφερόμενο να έχει μαζί μας πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία στο 801 1000 201 (ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ, αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα), και 217-7242251 (ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ), ώστε να λυθούν απορίες και να γίνουν διευκρινίσεις για την αποφυγή παρεξηγήσεων σχετικά με την φύση και την λειτουργία των ομάδων.

Αν δεν μας βρείτε, μπορείτε να αφήσετε μήνυμα στον τηλεφωνητή με το όνομα σας και ένα προσωπικό τηλέφωνο (δυνατά και καθαρά) και να σας καλέσουμε μόλις μπορέσουμε. (τηρείται το απόρρητο).

Περισσότερα για τις ομάδες αυτοβοήθειας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αναλυτικές πληροφορίες για να γίνετε μέλος του ΜΑΖΙ, εδώ.

Ευχαριστούμε θερμά το Θέατρο 104 και τους υπέροχους ανθρώπους του για την φιλοξενία της ομάδας μας για δεύτερη χρονιά!

Παράκληση: Η τηλεφωνική γραμμή του ΜΑΖΙ (801 1000 201) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. Είναι αποκλειστικά γραμμή πληροφόρησης για το ΜΑΖΙ και τις ομάδες αυτοβοήθειας που οργανώνει. Ευχαριστούμε!

 

afisa ΟΑ

 


 

AthensGreece-Mazi

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη της επίσημης συνεργασίας του ΜΑΖΙ με την Depression and Bipolar Support Alliance - DBSA (USA). Η DBSA είναι οργάνωση που διοικείται κατά 50% και παραπάνω από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και διπολική διαταραχή και οργανώνει ομάδες αυτοβοήθειας που συντονίζονται από τους ίδιους τους ασθενείς (αλλιώς λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας). Δραστηριοποιείται σε εθνικό επίπεδο στην Αμερική. Οι ομάδες αυτοβοήθειας του ΜΑΖΙ έχουν οργανωθεί στα πρότυπα της DBSA, με τις κατάλληλες στα δεδομένα της Ελλάδας προσαρμογές. Πρόσφατα η DBSA αναγνώρισε το ΜΑΖΙ ως επίσημο "παράρτημα" της στην Ελλάδα.

Η συνεργασία αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ομάδες αυτοβοήθειας του ΜΑΖΙ, καθώς η DBSA υποστηρίζει τα μέλη της με τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την μακρόχρονη εμπειρία της.

*Depression and Bipolar Support Alliance σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: Συμμαχία Υποστήριξης για την Κατάθλιψη και τη Διπολική Διαταραχή.

Επισκεφτείτε το site της DBSA εδώ .


 ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ


Η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική νόσος της οποίας η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας. Ωστόσο, η φασικότητα των επεισοδίων, η συννοσηρότητα, οι επιπτώσεις στη λειτουργικότητα και η έκπτωση στην ποιότητα ζωής συνολικά, καθιστούν αναγκαία την προσθήκη ψυχοθεραπευτικών – ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων προκειμένου η παρέμβαση να θεωρείται ολοκληρωμένη κι επιτυχής.

Η Ψυχοεκπαίδευση αποτελεί μια από τις κυριότερες παρεμβάσεις στη διπολική διαταραχή και στο πλαίσιο αυτό η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, οργανώνουν ομάδες ψυχοεκπαίδευσης που απευθύνονται τόσο στους ασθενείς, όσο και στις οικογένειές τους.
Στο πλαίσιο αυτό η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με παράδοση χρόνων στις ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με διάφορες ψυχικές διαταραχές (σχιζοφρένεια, διαταραχές πρόσληψης τροφής, κ.α.) και τους συγγενείς τους οργανώνουν Ομάδες Ψυχοεκπαίδευσης για τη Διπολική Διαταραχή που απευθύνονται τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους (ομάδες ασθενών, ομάδες συγγενών).
Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου.
Οι ομάδες θα πραγματοποιούνται από ψυχιάτρους και ψυχολόγους εκπαιδευμένους στην Ψυχοεκπαίδευση.
Πληροφορίες και δηλώσεις πρόθεσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 6170071-2, ώρες 09:00-15:00.
Θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις εκτίμησης από την επιστημονική ομάδα.

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 6/4/2017

 

ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ

ΕΠΙΨΥ

 


 ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ "ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ"

Ομάδα κοινωνικοποίησης για άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες

Η ομάδα κοινωνικοποίησης δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικοποίησης σε ενήλικες με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, οι οποίοι βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας της ψυχικής νόσου, του στίγματος, της δυσκολίας ένταξης σε ομαδικά προγράμματα δραστηριοτήτων και της ανυπαρξίας άλλων εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μέλη του Επιστημονικού Σωματείου για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη ''Σύμπλευση'', με μακροχρόνια εμπειρία σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης καθώς και από άτομα που έχουν την εμπειρία της ψυχικής νόσου, επιθυμούν και είναι σε θέση να υποστηρίξουν άλλα άτομα.

Οι παρεμβάσεις κοινωνικοποίησης είναι εξατομικευμένες. Ξεκινούν από τον οικείο χώρο του σπιτιού του ενδιαφερόμενου και σταδιακά επεκτείνονται σε εξωτερικούς χώρους της πόλης. Η ομάδα κοινωνικοποίησης, μέσω της δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης και ισοτιμίας, στοχεύει στην κινητοποίηση και υποστήριξη του κάθε ενδιαφερόμενου, καθώς και στη συνοδεία του για αναζήτηση δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τον ίδιο. Επιπλέον, του δίνουν την ευκαιρία να ανακτήσει χαμένες, λόγω της κοινωνικής απόσυρσης, δεξιότητες και να κατακτήσει νέες. Οι δραστηριότητες αυτές εναρμονίζονται μαζί του. Άρα, το ίδιο το άτομο συμμετέχει με ενεργητικό τρόπο στην εξέλιξη της διαδικασίας κοινωνικοποίησης, αλλά και της ζωής του γενικότερα.

Επικοινωνία με την Ομάδα Κοινωνικοποίησης:
email: sympleysi.association@gmail.com
Τηλ. 6987525569

ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ

 


Διαβάστε για το πρόγραμμα "Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη" στο οποίο συμμετέχει το ΜΑΖΙ εδώ.

polites9 LOW gr 

ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: http://www.psychargos.gov.gr/Default.aspx?id=1634&nt=217&lang=1

 


 

Καλώς ήρθατε στον διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης – «ΜΑΖΙ»!


Δεν είμαι μόνος,

δεν θα το περάσω μόνος,

θα το περάσουμε ΜΑΖΙ.

Γιατί κανείς δεν θέλει να είναι μόνος...Είμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που συγκροτείται κατά πλειονότητα από άτομα με προσωπική εμπειρία (ασθενείς και συγγενείς) με τις Διαταραχές Διάθεσης (Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, Δυσθυμική Διαταραχή, Διπολική Διαταραχή Ι και ΙΙ και Κυκλοθυμική Διαταραχή), από φίλους των ατόμων αυτών και από ειδικούς επαγγελματίες με ειδικό ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην προσπάθεια του σωματείου.


Προοδευτικά, ο ιστότοπος (site) θα εμπλουτίζεται με περισσότερο ενημερωτικό υλικό.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


Σκοπός του Σωματείου είναι η στήριξη, η ενδυνάμωση και η ενημέρωση των ατόμων που πάσχουν από Διαταραχή Διάθεσης καθώς και των οικογενειών και φίλων των ατόμων αυτών.
Το βασικό όχημα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η δημιουργία και η υποστήριξη ομάδων αυτοβοήθειας των ατόμων με Διαταραχή Διάθεσης, των φίλων και των οικογενειών τους. Σε διάφορες χώρες του εξωτερικού οι ομάδες αυτού του είδους (self-help ή support groups) μετρούν ήδη αρκετά χρόνια εμπειρίας και έχουν αποδείξει τη σημασία τους για την αποτελεσματικότερη αυτοδιαχείριση των Διαταραχών Διάθεσης (συμπληρωματικά με την όποια θεραπευτική αντιμετώπιση). Το ΜΑΖΙ φιλοδοξεί να αναπληρώσει αυτό το κενό στην Ελλάδα, δημιουργώντας ομάδες αυτοβοήθειας, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προοδευτικά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία και η υποστήριξη ενός πανελλαδικού δικτύου περιφερειακών παραρτημάτων ενδυνάμωσης των ατόμων με Διαταραχή Διάθεσης και προαγωγής της ψυχικής υγείας.

Το όραμα μας δεν σταματά όμως εδώ! Άλλοι στόχοι μας είναι:
- η δημιουργία προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ψυχοεκπαίδευσης ή/και ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση, την αυτοδιαχείριση και την θεραπεία των Διαταραχών Διάθεσης. Τα προγράμματα  θα αποβλέπουν στην υπεύθυνη πληροφόρηση των πασχόντων, των οικογενειών τους, των επαγγελματιών ψυχικής υγείας αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.
- συγγραφή και μετάφραση πληροφοριακού υλικού σχετικό με τις Διαταραχές Διάθεσης. Η συγγραφή έχει ήδη αρχίσει, το υλικό είναι ελεύθερα προσβάσιμο μέσα από τον ιστότοπο (site) μας σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Προοδευτικά θα εμπλουτίζεται και θα εξελίσσεται.
- στήριξη, προαγωγή και εκπόνηση επιστημονικής έρευνας σχετικά με τις Διαταραχές Διάθεσης.
- προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με Διαταραχή Διάθεσης και καταπολέμηση της προκατάληψης, των στερεοτύπων και του στίγματος της ψυχικής ασθένειας.
- ανάπτυξη συνεργασίας και αλληλεγγύης με συναφείς ελληνικές και διεθνείς ενώσεις και οργανώσεις καθώς και με επιστημονικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
- συνεργασία με εθελοντές καταρτισμένους επαγγελματίες ψυχικής και γενικής υγείας για την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων και τον εμπλουτισμό της πληροφοριακής βάσης του ιστότοπου (site).Το ΜΑΖΙ δεν έχει κλινικό ρόλο, δεν προσφέρει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές, ψυχοθεραπευτικές) και δεν τις υποκαθιστά. Για ανάλογες υπηρεσίες καλείστε να απευθύνεστε στις τοπικές δημόσιες ψυχιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες ή σε ιδιώτες επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους).