Αρχική Forum ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ φοβαμαι τον θανατο
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: φοβαμαι τον θανατο

φοβαμαι τον θανατο 30 Νοε 2014 17:55 #5786

  • Γιωργια
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Γιωργια
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Φρέσκος Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 1
  • Κάρμα: 0
γεια σας. λεγομαι Γιωργια και ειμαι 21 ετων.οταν ημουν στην τριτη λυκειου στις πανελληνιες λογο αγχους μ διαγνωστηκε ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη κοινως καταθλιψη. το ξεπερασα μου εμφανιστηκε παλι πριν απο δυο χρονια κ ξανα τωρα. αυτη τη φορα ομως κανω ασχημες σκεψεις κυριως για τον θανατο. τον αυγουστο που ειχα τα γεννεθλια μου ξεκινησε ουσιαστηκα κ σκεφτομουν οτι μεγαλωνουμε και οτι θα πεθανουμε και θα χασω τους γονεις και συγγενεις μου. ή τωρα βγαζουμε φωογραφιες και τα σχετικα και μετα υατα τι θα απογινουν; μετα απο δυο με τρεις εβδομαδας εφυγαν αυτες οι σκεψεις και αρχισα να νιωθω παλι καλα. τον οκτωβριο ομως εχασα τη γιαγια μου και αυτο πιστευω πως με επιρεασε ακομη πιο πολυ. τις τελευταιες μερες δεν μπορω να σταματησω να σκεφτομαι οτι καποια στιγμη φυγουμε. δεν θελω να χασω τους γονεις μου τους αγαπαω κ ξερω οτι σε αυτη την ηλικια δεν θα επρεπε να σκεφτομαι τετοια πραγματα. επειτα συνεχιζει αυτο και σε πνευματικο επιπεδο οπως που θα ειμαστε μετα; αλλοι στην κολαση και στον παραδεισο; θα ειμαστε ολοι μαζι; ξερω οτι ο Θεος μας αγαπαει και ειναι Δικαιος και πιστευω πως συγχωρει ολο τον κοσμο ο,τι κι αν κανει ο καθενας. αλλα μετα τι; η γιαγια μου που εφυγε ειναι καλα; και που ειναι; τετοιε σκεψεις με βασανιζουν κ δεν μπορω να σταματησω να σκεφτομαι.κλαιω ολη την ωρα. συνηθως τετοιες σκεψεις κανω οταν εχω αγχωθει και τωρα εχω πολλα πραγματα λογο σχολης με εργασιες και ο χρονος τελειωνει. ξερω οτι ειναι παραλογο να σκεφτομαι ετσι αλλα ηθελα να μιλησω σε καποιον για αυτο γραφω κι εδω. θελω να νιωσω εστω κι λιγο καλυτερα. οτι καποιος με κατααβαινει. οποια βοηθεια μπορει να υπαρξει ειναι ευπροσδεκτη. ευχαριστω εκ των προτερων.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

φοβαμαι τον θανατο 09 Δεκ 2014 16:49 #5788

  • Ναρινα
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Ναρινα
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Φρέσκος Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 2
  • Κάρμα: 0
Αυτο ακριβώς φοβάμαι και εγω συν την αρρώστιες !!!σκευτομαι να επισκευτω καποιο ψυχίατρο για το αγχος μου με της αρρώστιες αρχισε να μου βγάζει ψυχοσωματικα συμπτώματα οτι ασθένεια νομίζω οτι εχω εμφανίζονται αμέσως και τα συμπτώματα!!και τα νιωθω στην πραγματικότητα ειναι πολυ δύσκολο αυτο που περνάω απο την άλλη γοβάκια να παω στον ψυχίατρο μηπως μου πει να κανω άλλες εξετασεις και μου βρουν τιποτα σοβαρό!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

φοβαμαι τον θανατο 07 Ιαν 2015 14:30 #5799

  • Thanasis1968
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Thanasis1968
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έμπειρος Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 84
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
  • Κάρμα: 7
Όλοι οι άνθρωποι φοβόμαστε το θάνατο. Το άγνωστο και το μυστήριο που περικλείει μας αναστατώνει. Κάποιες φορές συμβαίνει να γίνεται εμμονή η ιδέα του. Τα πράγματα είναι οξυμένα όταν χάνουμε προσφιλή πρόσωπα. Ο αιώνιος αποχωρισμός...που ελπίζουμε να μην είναι παντοτινός. Το ολοκληρωτικό σβήσιμο της ύπαρξης...που ελπίζουμε να είναι μόνο υλικό. Λογικοί φόβοι για όλους μας. Βέβαια πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο στις σκέψεις; Κι αν ναι, γιατί;
Την απάντηση θα τη δώσω από μια ιστορία που μου εκμυστηρεύτηκε ένας φίλος κοινωνικός λειτουργός που εργάζεται σε ΚΑΠΗ. Είχαν πάει εκδρομή και κατόπιν ο φίλος μου ζήτησε από τα μέλη του ΚΑΠΗ να αξιολογήσουν την εκδρομή. Οι απαντήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων ήταν αφοπλιστικές "Σιγά μην τρώμε το χρόνο μας κάνοντας αξιολόγηση της εκδρομής....δεν προλαβαίνουμε...να πάμε μια νέα εκδρομή!!!!!".
Ας μαζέψουμε λοιπόν όσες εμπειρίες μπορούμε μέχρι να κοπεί το νήμα, το αναπόφευκτο, που εύχομαι όταν έρθει για τον καθένα απλά να είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου. Να φύγουμε χορτασμένοι και πλήρεις ημερών.
Καλή χρονιά σε όλους
Τελευταία διόρθωση: 07 Ιαν 2015 14:31 από Thanasis1968.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

φοβαμαι τον θανατο 08 Ιαν 2015 15:19 #5802

  • κραταιά
  • ( Διαχειριστής )
  • Το Άβαταρ του/της κραταιά
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Διαχειριστής
  • Δημοσιεύσεις: 124
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 32
  • Κάρμα: 8
Γιωργία θα ήθελα να διορθώσω καταρχήν κάτι που γράφεις στο κείμενό σου, στην αρχή. "λογο αγχους μ διαγνωστηκε ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη κοινως καταθλιψη." Η κατάθλιψη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Είναι από μόνη της μία διαταραχή, όπως και η κατάθλιψη, αν και κάποιες φορές συνυπάρχουν. Πάνω σ' αυτό θέλω να σε ρωτήσω, αν πήρες κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν σε παρακολούθησε ή σε παρακολουθεί κάποιος ειδικός και γενικά πώς καταφέρνεις και το ξεπερνάς κάθε φορά.
Επίσης, θέλω να σου πω ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαιρέτως, είτε λίγο είτε πολύ, έχουν αυτό το φόβο του θανάτου είτε για εκείνους είτε για τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι φυσιολογικό μέχρι τη στιγμή που δεν καθορίζει τη ζωή σου, με το να γίνεται εμμονή και ψυχαναγκασμός.
Πάντως να ξέρεις, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βοηθηθείς, αρκεί βέβαια να είσαι έτοιμη και να δεχτείς τη βοήθεια αλλά και να αλλάξεις τα κακώς κείμενα στη ζωή σου.

Ελπίζω να μάθω νέα σου σύντομα. :)
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Thanasis1968

φοβαμαι τον θανατο 20 Ιαν 2015 20:12 #5808

  • kyrkal
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της kyrkal
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Φρέσκος Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 1
  • Κάρμα: 0
διάβασε ένα ωραίο αρθο

Όλοι μας παρουσιάζουμε κατά καιρούς αμφιβολίες ή προκαταλήψεις που παρότι ακούγονται περίεργες κι αλλόκοτες, μας απασχολούν ή εκδηλώνουμε στερεότυπες κινήσεις (π.χ χτύπημα ξύλου για αποφυγή κακού) που δεν υπακούουν πάντα σε κανόνες της λογικής. Όλα αυτά, συνήθως δεν μας προξενούν δυσάρεστα συναισθήματα, δεν επηρεάζουν τις δραστηριότητές μας κι ανήκουν στη σφαίρα του φυσιολογικού. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που οι σκέψεις μας έχουν βασανιστικό χαρακτήρα και μας εμποδίζουν σημαντικά να λειτουργήσουμε. Τότε, μιλάμε για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ):
«Ήρθα να ζητήσω βοήθεια, γιατί φοβάμαι συνέχεια μήπως βρωμιστώ ή κολλήσω κάποια θανατηφόρα αρρώστια και την μεταφέρω στην οικογένειά μου. Αυτός ο φόβος έχει καρφωθεί στο μυαλό μου και δεν μπορώ να ξεφύγω. Καθαρίζω τα πάντα, το χώρο μου, τον εαυτό μου και κινούμαι αργά για να μην ακουμπήσω κάπου που «δεν θα μου φανεί καθαρό». Πιάνω τα πόμολα, τις πόρτες, τις λαβές στο τρόλεϊ με μαντηλάκια. Πλένω συνεχώς τα χέρια μου. Προσπαθώ να συγκεντρώνομαι ώστε «να το κάνω σωστά» για να τελειώνω, αλλά δεν τα καταφέρνω, νομίζω πως δεν είμαι καθαρή και τα ξαναπλένω! Χαλάω πολλές συσκευασίες σαπουνιού την εβδομάδα. Τελευταία πλένομαι με χλωρίνη κι έχουν πληγιάσει τα χέρια μου… Έχω συνέχεια άγχος, έχω σταματήσει τη δουλειά μου. Έχω δυο χρόνια να αγκαλιάσω τα παιδιά μου γιατί φοβάμαι μην τα μολύνω! Δεν ξέρω πως αλλιώς να το χειριστώ…»
Η ΙΨΔ είναι μια συχνή και σοβαρή ψυχική πάθηση που αφορά στο 2% του πληθυσμού, εμφανίζεται εξίσου συχνά σε άνδρες και γυναίκες και ξεκινάει συνήθως σε νεαρή ηλικία.
Η ΙΨΔ χαρακτηρίζεται από επίμονες σκέψεις, εικόνες, φόβους ή αμφιβολίες που μοιάζουν να έρχονται απρόσκλητα στο μυαλό και να «κολλάνε» σε αυτό, όσο κι αν προσπαθούμε να τις διώξουμε ή να απαλλαγούμε από αυτές. Έτσι, ο πάσχων μπορεί:
· να φοβάται μήπως κολλήσει κάποιο μικρόβιο ή ασθένεια.
· να αμφιβάλει αν έκλεισε τα μάτια της κουζίνας, αν κλείδωσε ή μήπως από την αμέλειά του συμβεί κάτι κακό (διάρρηξη, βραχυκύκλωμα κλπ).
· να φοβάται μήπως τρελαθεί και άθελά του κάνει κακό σε κάποιον π.χ στο παιδί του
Αυτές οι σκέψεις που λέγονται ιδεοληψίες, προκαλούν πολύ έντονο άγχος και δυσφορία στον ασθενή, γιατί τις θεωρεί παράξενες, υπερβολικές ή και ανεπίτρεπτες, κάτι που ποτέ δεν θα έκανε, αλλά το φοβάται.
Ο ασθενής στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από το άγχος των σκέψεων και να αποτρέψει αυτό που φοβάται, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, με έναν στερεότυπο τρόπο, συμπεριφορές που λέγονται καταναγκασμοί ή τελετουργίες.
Έτσι ο ασθενής:
· Αν φοβάται μήπως μολυνθεί ή βρωμίσει, μπορεί να πλένει συνεχώς τα χέρια του, να απολυμαίνει επιφάνειες κι αντικείμενα.
· Αν ανησυχεί μήπως άφησε ανοιχτές συσκευές ή ξεκλείδωτα, προσπαθεί να σιγουρευτεί ελέγχοντας επανειλημμένα τα μάτια της κουζίνας, τα φώτα, τον θερμοσίφωνα, την πόρτα και τα παράθυρα.
· Αν φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο του εαυτού του και άθελά του κάνει κακό στο παιδί του, μπορεί να αποφεύγει να το αγκαλιάζει, να κρύβει και να μην χρησιμοποιεί μαχαίρια κι άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
· Άλλες φορές για να κατευνάσει την αμφιβολία του, ζητά από τους οικείους του να τον διαβεβαιώσουν πως δεν πρόκειται να συμβεί αυτό που φοβάται (π.χ. είσαι καθαρή, τα έχεις κλείσει όλα), ή νοερά επαναλαμβάνει μια προσευχή, μια φράση (π.χ. «όλα θα πάνε καλά») για να διώξει την αμφιβολία.
Ο ασθενής, παρόλο που καταλαβαίνει ότι αυτά που σκέφτεται και κάνει είναι σαφώς υπερβολικά, χωρίς νόημα ή ακόμη και «τρελλά», δεν μπορεί να απαλλαγεί. Ξοδεύει πολλές ώρες την ημέρα στις ιδεοληψίες και τους καταναγκασμούς, υποφέρει από άγχος, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται πολύ σοβαρά διάφορες πλευρές της ζωής του (οικογένεια, εργασία, κοινωνική ζωή). Συχνά, εμπλέκει τους οικείους στις τελετουργίες του, χάνει την δουλειά του, απομονώνεται κι όχι σπάνια καθίσταται σχεδόν ανήμπορος για ο,τιδήποτε.
Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές που εκτελεί ο ασθενής, μόνο πρόσκαιρα τον ηρεμούν και τον καθησυχάζουν. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυξάνουν την ένταση των αμφιβολιών, του προξενούν μεγαλύτερο άγχος και τον κάνουν να τελετουργεί περισσότερο: όσο τελετουργεί και αποφεύγει, τόσο αμφιβάλει και αγχώνεται.
Η Θεραπεία Συμπεριφοράς (ΘΣ) έχει αποδειχτεί και προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Η συνδρομή φαρμακευτικής αγωγής (SSRI’s), εφαρμόζεται όταν αυτό απαιτείται (π.χ όταν ο ασθενής με ΙΨΔ παρουσιάζει λόγω των ψυχαναγκασμών, σοβαρής μορφής κατάθλιψη). Η Θεραπεία Συμπεριφοράς εκτός από αποτελεσματική, είναι σύντομη και διατηρεί τα ωφέλη της σε βάθος χρόνου. Βοηθάει τον πάσχοντα α) να κατανοήσει πώς η ΙΨΔ διατηρείται και β) να μάθει πώς να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το άγχος και τις αμφιβολίες του, χωρίς να προβαίνει σε τελετουργίες. Με άλλα λόγια, ο ασθενής μαθαίνει να ελέγχει αυτός τον φόβο του κι όχι ο φόβος να τον καθοδηγεί, γίνεται ο ίδιος, ο θεραπευτής του εαυτού του.

Λία Κουμαντάνου, Ψυχολόγος Msc – Υποψ. Δρ. Ιατρικής
www.behaviortreatment.gr/2014/11/ideopsy...stikh-diataraxh.html
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

φοβαμαι τον θανατο 23 Ιαν 2015 21:26 #5812

  • arrwstofovia
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της arrwstofovia
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Φρέσκος Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 8
  • Κάρμα: 0
kalhspera!!katarxas eimai 22 xronwn,den kapnizw,den pinw cafe,den pinw alkool kai trww ugeihna..omws apo to kalokairi pou perasa ena sok arghsa na xw kriseis panikou kai na skeftomai pws eimai arrwsth sunexeia kai pws tha pethanw..thn mia nomizw exw kardiako noshma,thn allh sklhrunsh kata plakas kai genika diafora..omws den paw stoys giatrous giati fovamai gia to i tha mou poun..oan h diathesh mou ekai h psuxologia mou einai kala kai to swmamou den paraponietai kai gumnasthrio paw kai exw kai antoxes,omws oytna peftei h diathesh mou olo gia kati paraponiemai pws exw..(den arwstainw kai eukola,oute pureto anebazw)spoudazw fusikotherapeia kai opws kaname malakseis o enas ston allo pou kaname entona egw eniwsa aima sto stoma mou kai etreksa phga stompanio aki eixa aima omws egw etrwga tsixla ekeinh thnw a pou m ekanan kai eida pws eixa dagkwthei kai evgaze aima apo thn plhgh kai lew ah einai apo auto kai meta pao kati mhnes shmera eplena ta donia mou kai eftusa pali aima oxi polu oute ligo bebaia ta oula mou exoun thema giati exw petra kai oulitida kai prepe na kanw katharismo kathe 6 mhnes kai exw na kanw 1,5 xrono.vevaia to aima mou stamathse sxeika amesws kai apo tote den ksanevgala.kai genika dee xw vhxa kai den exw aima sta salia mou oute flemata.exw galei omws autes tis 2 fores kai exw anhsuxhsei pou kai genika anhsuxw me to paramikro kai xaliemai kai klaiw kai den mporw na xarw tipota...euxaristw kai suggnwmh an sas zalisa
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα