Αρχική Forum ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Έρευνα: Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν άγχος και κατάθλιψη
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Έρευνα: Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν άγχος και κατάθλιψη

Έρευνα: Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν άγχος και κατάθλιψη 12 Ιαν 2011 08:25 #263

 • Βασίλης
 • ( Μέλος )
 • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Πλατινένιος Boarder
 • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
 • Δημοσιεύσεις: 893
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
 • Κάρμα: 22
Οι ασκήσεις γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στην ανακούφιση από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Όπως φάνηκε από εξετάσεις, μετά από μια ώρα γιόγκα, οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, παρουσίασαν άνοδο στο επίπεδο του νευροδιαβιβαστή GABA. Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη.

Η ερευνήτρια Dr. Chris Streeter, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Boston University School of Medicine, δήλωσε πως είναι σχεδόν σίγουρη πως αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι υπάρχει πραγματική, μετρίσιμη αλλαγή του σημαντικού νευροδιαβιβαστή μετά από παρέμβαση που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, όπως η γιόγκα.

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι η γιόγκα, ενδεχομένως, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο ‘όπλο’ για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Δεν συμβουλεύει να σταματήσουν οι άνθρωποι τη φαρμακευτική αγωγή αλλά να χρησιμοποιήσουν παράλληλα τη γιόγκα για να δουν πώς θα ανταποκριθούν σε αυτήν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Alternative and complementary medicine’.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 8 εθελοντές, που ακολουθούσαν ασκήσεις γιόγκα για μεγάλο διάστημα και 11 που δεν ασχολούνταν με αυτή. Οι εθελοντές ήταν υγιείς, ενώ κανείς δεν είχε διαγνωστεί με σοβαρή ψυχική νόσο.

Στην αρχή της έρευνας μετρήθηκαν τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή. Στη συνέχεια όσοι έκαναν γιόγκα έκαναν διαλογισμό για μια ώρα, ενώ η άλλη ομάδα απλώς διάβαζε. Στη συνέχεια φάνηκε ότι το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή παρουσίασε αύξηση κατά 27% στην ομάδα που έκανε γιόγκα.

Η Streeter δήλωσε πως πρόκειται για σημαντική άνοδο. Η άλλη ομάδα δεν παρουσίασε αυτή την αλλαγή. Το είδος της γιόγκα δεν φάνηκε να παίζει ρόλο καθώς οι συμμετέχοντες είχαν επιλέξει διαφορετικά είδη.

Ωστόσο, άλλος ειδικός θεωρεί πως η έρευνα είχε ορισμένα μειονεκτήματα.

Ο Zindel Segal, Καθηγητής ψυχολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αναρωτιέται γιατί η ομάδα που έκανε γιόγκα συγκρίθηκε με ομάδα που παρέμεινε αδρανής, διαβάζοντας και όχι με ομάδα που θα ακολουθούσε κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα.

Επίσης παρατήρησε πως όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ψυχικά υγιείς και ότι η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή δεν αφορούν μόνο τις καθημερινές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στο στρες και στην ένταση.

Ο ερευνητής δήλωσε πως γνωρίζουμε πως η γιόγκα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο να μετριάσει τις διακυμάνσεις που νιώθει ο άνθρωπος καθημερινά, αλλά θεωρεί πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί ίσως και με άλλους τρόπους.

Παράλληλα εκφράζει επιφυλάξεις και για το ρόλο της GABA στην κατάθλιψη δηλώνοντας ότι η κατάθλιψη δεν εξαρτάται μόνο από αυτήν. Όπως υπογραμμίζει, η σεροτονίνη παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Παρόλα αυτά δεν θεωρεί πως η έρευνα δεν αξίζει, καθώς και ο ίδιος χρησιμοποιεί το διαλογισμό και τη γιόγκα ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής. Πιστεύει πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η ερευνήτρια συμφωνεί πως η έρευνα είναι μόνο η αρχή.

Πηγές: ‘Journal of Alternative and complementary medicine’

www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2128
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Έρευνα: Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν άγχος και κατάθλιψη 13 Ιαν 2011 07:31 #278

 • Βασίλης
 • ( Μέλος )
 • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Πλατινένιος Boarder
 • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
 • Δημοσιεύσεις: 893
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
 • Κάρμα: 22
Γιόγκα και κεταμίνη «νικούν» την κατάθλιψη
Δύο νέες έρευνες αποκαλύπτουν την ευεργετική δράση μιας σωματικής άσκησης, αλλά και μιας ηρεμιστικής ουσίας

ΛΟΝΔΙΝΟ Δύο νέες, ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες δείχνουν ότι τόσο η γιόγκα όσο και η κεταμίνη έχουν ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση απέναντι στην κατάθλιψη και στα συμπτώματά της. Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι η γιόγκα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή στον εγκέφαλο των γ-αμινοβουτυρικών υποδοχέων, GΑΒΑ, που παίζουν κεντρικό ρόλο στο να διατηρείται η ηρεμία τόσο στον εγκέφαλο όσο και γενικότερα στον οργανισμό του ανθρώπου. Εχει διαπιστωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα των υποδοχέων GΑΒΑ συνδέονται με την κατάθλιψη, το στρες και άλλες σχετικές διαταραχές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν και μελέτησαν για διάστημα 12 εβδομάδων δύο ομάδες ατόμων, η μία εκ των οποίων έκανε γιόγκα για μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα, και η άλλη έκανε τις ίδιες ώρες άλλου είδους σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα, περπάτημα. Οπως διαπιστώθηκε η γιόγκα αυξάνει πολύ περισ σότερο τα επίπεδα των υποδοχέων GΑΒΑ σε σχέση με τα άλλα είδη άσκησης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ενώ μελέτησαν και την ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο για την κατάθλιψη.

Η «αμφιλεγόμενη» κεταμίνη
Την ίδια στιγμή επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία και μόνο δόση της ουσίας μπορεί να εξαφανίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης μέσα σε λίγες ώρες, τη στιγμή που οι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται για αυτό τον σκοπό χρειάζονται πολλές ημέρες ή και εβδομάδες για να παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα. Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφού η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε άλογα, ενώ αποτελεί και τη βάση εξαρτησιογόνων και παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών, όπως το γνωστό «special Κ».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη δρα στο νευρικό σύστημα με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ΄ ό,τι τα «συμβατικά» φάρμακα, ενώ επιπλέον αποκαθιστά τις συνάψεις στον εγκέφαλο που έχουν καταστραφεί από το στρες. Εσπευσαν όμως να επισημάνουν ότι πρέπει, πρώτον, να γίνουν νέες έρευνες με στόχο να αναπτυχθεί μια τροποποιημένη μορφή σε σχέση με τις υπάρχουσες μορφές της ουσίας και, δεύτερον, σε κάθε περίπτωση να χορηγείται μια πολύ μικρή δόση ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα οι παραισθήσεις.

ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ
Η γιόγκα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή στον εγκέφαλο των γ-αμινοβουτυρικών υποδοχέων, GΑΒΑ, που παίζουν κεντρικό ρόλο στο να διατηρείται η ηρεμία του Η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε άλογα, ενώ αποτελεί και τη βάση εξαρτησιογόνων και παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών Εξαφανίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης μέσα σε λίγες ώρες, όταν διάφορες άλλες φαρμακευτικές αγωγές χρειάζονται πολλές ημέρες ή και εβδομάδες.

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&ar...350039&dt=24/08/2010
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.061 δευτερόλεπτα