Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Ξεσπίτωσαν ψυχασθενείς για μονάδα απεξάρτησης
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Ξεσπίτωσαν ψυχασθενείς για μονάδα απεξάρτησης

Ξεσπίτωσαν ψυχασθενείς για μονάδα απεξάρτησης 12 Δεκ 2011 04:02 #2093

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθεί η λύση μιας άρρωστης κοινωνικής εξίσωσης: Ποιος πληρώνει τη νύφη όταν οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν να μείνουν αμόλυντες από τους «λεπρούς» της ηρωίνης και τις σχετικές κρατικές θεραπευτικές δομές;

Μα οι «τρελοί» στο «Δρομοκαΐτειο» φυσικά, οι πιο βολικοί.

Ετσι αντιμετώπισε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση για δημιουργία μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στο γενικό νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι.

Συγκεκριμένα, έδωσε εντολές για την επίσπευση εγκατάστασης του ΟΚΑΝΑ μέσα σε ενδονοσοκομειακό ξενώνα του ψυχιατρείου -δυναμικότητας 16 ατόμων- που κατασκευάστηκε το 1989 με λεφτά της Ε.Ε. για την περίφημη «αποασυλοποίηση».

Η πρόεδρος του σωματείου νοσηλευομένων μάς περιγράφει πως «πριν από λίγο καιρό έγινε εισβολή στον ξενώνα από συνεργείο εργολάβου που έστειλε το υπουργείο Υγείας, αναστατώνοντας τους ασθενείς στο σπίτι καθώς το έκοψαν κυριολεκτικά στη μέση».

Συγκεκριμένα γκρέμισαν δωμάτια και ξεκίνησαν να χτίζουν μεταλλικά τείχη μέσα σε χώρο θεραπείας. Εκεί έμεναν 13 άτομα, οι τέσσερις εκ των οποίων εξαναγκάστηκαν ήδη να μεταφερθούν σε άλλες δομές και ψυχιατρικά τμήματα.

Ο Μ. Γιαννακός, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, τονίζει πως «είναι παράλογο να βάζουν τους τοξικομανείς μαζί με τους ψυχικά ασθενείς και να ισχυρίζονται ότι τους θεραπεύουν! Η διοίκηση του ψυχιατρείου υπαναχώρησε μπροστά στις απαιτήσεις του υπουργείου, οι εργαζόμενοι όμως θα αποτρέψουν τη λειτουργία της μονάδας ακόμη και με καταλήψεις».

Προς το παρόν, εμπόδισαν επανειλημμένα τον εργολάβο από το να συνεχίσει τις εργασίες. Εν τω μεταξύ, ο ΟΚΑΝΑ έστειλε την εταιρεία security που έχει αναλάβει τη φύλαξη για να «προειδοποιήσει» τους εργαζόμενους και τους ασθενείς που αντιστέκονται στην εισβολή. Το κτίριο δημιουργήθηκε πριν από 22 χρόνια στο πλαίσιο της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Την περίοδο εκείνη, σύμβουλος επί θεμάτων ψυχικής υγείας τού τότε υπουργού ήταν η νυν πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μ. Μαλλιώρη.

Σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση (psyspirosi.gr) διαβάζουμε πως τότε παρά τις αντιρρήσεις αρκετών ψυχιάτρων του «Δρομοκαΐτειου» το κυβερνητικό στέλεχος «αποφάσισε και επέβαλε» το κτίσιμο του ξενώνα καθώς και άλλων κτιρίων εντός του ψυχιατρείου».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, αντί να δημιουργήσει τις δομές αποϊδρυματοποίησης του «Δρομοκαΐτειου» μέσα την κοινότητα (κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών), τις έκανε κτιριακή επέκτασή του.

Συμπληρώνουν μάλιστα πως «τώρα, η κ. Μαλλιώρη ξαναγυρίζει στον "τόπο του εγκλήματος'', εισβάλλοντας εν ψυχρώ και ξεσπιτώνοντας ανθρώπους, για να αξιοποιήσει κτίρια της "μεταρρύθμισης''». Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στο κρατικό ψυχιατρείο σκοπεύουν να κάνουν καταγγελία στον επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. «Για να μάθουν πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που έδωσαν για να βοηθήσουν τους ψυχικά ασθενείς μέσω της αποασυλοποίησης», επισημαίνει ο Μ. Γιαννακός.

Το επίμαχο κτίριο κόστισε περίπου ένα εκατ. ευρώ. «Δυστυχώς για το κράτος σε αυτό το σπίτι μένουν οι "τρελοί'', οπότε όλα επιτρέπονται...», μας λέει απογοητευμένη η Θεοδώρα Κουτσανέλου, μέλος του δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων.

Τονίζει πως «βιαστικά και χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου επιχειρείται μια πρόχειρη χωροταξική αναδιευθέτηση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ με σαφή κατασταλτικά χαρακτηριστικά. Πιο απλά: διωγμός από παντού των συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα εξαρτήσεων. Το αποτέλεσμα, είναι η απλή διεκπεραίωση στη λογική της "αποθήκευσης'' του προβλήματος με άλλα "δύσκολα'' περιστατικά».

www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=331207
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.106 δευτερόλεπτα