Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών 17 Σεπ 2011 18:43 #1421

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ - ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1978
Δ/ΝΣΗ: ΝΟΤΑΡΑ 58-ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ:210.8213300 FAX: 210.8232833

Αριθμ. Πρωτ. 2196
Αθηνα 15.9.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Σύλλογος Εργαζομένων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών καλεί όλους τους εργαζόμενους του φορέα σε

- ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 10.30 – 14.30 και

- ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 12.30.

Τα προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι τεράστια. Το ΕΚΕΨΥΕ, ο μεγαλύτερος φορέας εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα απαξιώνεται και οι εργαζόμενοί του διανύουν ήδη το δεύτερο μήνα χωρίς να έχει καταβληθεί η μισθοδοσία τους. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία ανακοινώθηκαν περαιτέρω περικοπές προϋπολογισμών στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Η περικοπή του προϋπολογισμού του ΕΚΕΨΥΕ ισοδυναμεί με παύση καταβολής της μισθοδοσίας για το υπόλοιπο του 2011, καθώς και με αδυναμία συντήρησης των υπηρεσιών του και κυρίως των ασθενών των τεσσάρων οικοτροφείων του.

Στο ζοφερό αυτό τοπίο και μετά και από την απόλυση 63 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου επιδιώκεται από την κυβέρνηση η περαιτέρω συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΕΚΕΨΥΕ επιβάλλοντας στο φορέα να μειώσει το ήδη μειωμένο του τακτικό προσωπικό κατά 10% μέσω του άδικου μέτρου της εφεδρείας.

Το ΕΚΕΨΥΕ καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των αναγκών πρωτοβάθμιας, αλλά και τριτοβάθμιας φροντίδας (οικοτροφεία, ξενώνας) στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, απαντά σε πραγματικές και επείγουσες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως σε μια τόσο δραματική περίοδο για την χώρα μας.

Ζητούμε:

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων του ΕΚΕΨΥΕ.

Την ανάκληση των περικοπών στον προϋπολογισμό του ΕΚΕΨΥΕ και την άμεση καταβολή της επόμενης δόσης.

Την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Την εξασφάλιση της περίθαλψης και της αξιοπρέπειας των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους.

Δε θα επιτρέψουμε την απαξίωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών 17 Σεπ 2011 18:44 #1422

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Ανακαλέστε τις 58 απολύσεις στην Ψυχική Υγιεινή


Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Με πρώτο θύμα τις πλέον αδύναμες και αδικημένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ψυχικά ασθενείς, τα παιδιά με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και οι οικογένειές τους, αρχίζουν οι περιβόητες αλλαγές στο Δημόσιο.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η Ενωση Ιατρών του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) διαμαρτύρεται έντονα για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, για την αιφνίδια απόλυση, δηλαδή, 58 εργαζομένων στο Κέντρο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Δημόσιο. Ζητεί, επίσης, την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Το ΕΚΕΨΥΕ, που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, ανάμεσά τους ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι διαμένουν σε οικοτροφεία και ξενώνες, θα λειτουργεί στο εξής με λιγότερα από 250 άτομα προσωπικό, με τον κίνδυνο οι ασθενείς να βρεθούν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και κάποιοι από αυτούς χωρίς ψυχίατρο, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου να αποχωρήσουν όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα του Οργανισμού μας, θα οδηγήσει σε πλήρη αναστολή λειτουργίας πολλών καίριας σημασίας υπηρεσιών στην Αττική και στην περιφέρεια (π.χ. μονάδες για νοητικά καθυστερημένα και αυτιστικά παιδιά, οικοτροφεία και ξενώνες για ψυχωσικούς ασθενείς, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης για παιδιά και ενήλικες).

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους τα μέλη της Ενωσης Ιατρών του ΕΚΕΨΥΕ τονίζουν ότι: «Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Κέντρο μας συμπεριελήφθη στον κατάλογο 151 ετερόκλιτων και ανομοιογενών Οργανισμών, για τους οποίους θα ισχύσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Σας ενημερώνουμε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι στο Κέντρο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Αντίθετα, με την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, δημιουργήθηκε κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση, με συνέπεια να απογυμνωθεί ακόμη περισσότερο το Κέντρο από απαραίτητο προσωπικό (π.χ. γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές κ.ά.)». Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η δραματική περικοπή του προϋπολογισμού (κατά 25% από τον ήδη μειωμένο) έχει οδηγήσει σε αναστολή της μισθοδοσίας του προσωπικού από τον μήνα Ιούλιο, ενώ το Δ.Σ. του Κέντρου, με τη συμφωνία όλων των εργαζομένων, προέβη ήδη σε μειώσεις λειτουργικών εξόδων με συστεγάσεις, συγχωνεύσεις υπηρεσιών, μεταφορές σε ιδιόκτητα κτίρια, μειώσεις ενοικίων κ.λπ.

www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=310176
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών 17 Σεπ 2011 19:11 #1426

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΦΝΙ ΣΤΗ ΛΕΡΟ, ΜΕΤΑ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ.

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΛΕΙΝΕΙ. ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ.


Οι πρώτες επιστροφές άρχισαν…Με διαδικασίες fast track, κατά την ορολογία και την πρακτική των εγκάθετων της τρόικας, οι 13 ένοικοι του ξενώνα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής στο Αιγάλεω αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο Δαφνί και σε άλλες δομές, μετά το κλείσιμο του ξενώνα, που ακολούθησε το πρώτο κύμα μαζικών απολύσεων από το ΕΚΕΨΥΕ προχτές (70 λειτουργών ψυχικής υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Μέσα σε μια βδομάδα, όπως διέταξε το εκτελεστικό επιτελείο του φον Λοβέρδου, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού - ορισμένοι σε οικοτροφείο της ΜΚΟ «Εδρα», άλλοι στον ξενώνα βραχείας παραμονής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (απ΄ όπου είχαν μεταστεγαστεί στον εν λόγω ξενώνα στο Αιγάλεω), ενώ οι περισσότεροι (8) στο Δαφνί, σε κενές θέσεις των στεγαστικών του δομών.

Λίγο πριν τις 2 μμ, στις 15/9, ήλθε η ειδοποίηση από το Υπουργείο και αμέσως συγκλήθηκε επείγουσα συνάντηση για την επομένη το πρωί, των διευθυντών και των επιστημονικών υπευθύνων των στεγαστικών δομών του ΨΝΑ προκειμένου, πρώτον, να υποδεχτούν, θέλοντας και μη, τους εκδιωκόμενους από τον ξενώνα του Αιγάλεω και δεύτερο, για να γίνει η επισήμανση, για πολλοστή φορά, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 101 κενές θέσεις στις πάνω από 100 στεγαστικές δομές του ΨΝΑ, ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα (όπου φιλοξενούνται πάνω από 600 ένοικοι).

Ακούστηκε ότι, μετά το Αιγάλεω, ίσως έπεται η Λειβαδιά (όπου το ΕΚΕΨΥΕ έχει δύο οικοτροφεία), πιθανόν οι στεγαστικές δομές του ΕΠΙΨΥ, ενώ κυκλοφόρησαν και τα ονόματα κάποιων εταιρειών που ετοιμάζονται, μετά τις δραστικές περικοπές, να ξεφορτωθούν κάποιες από τις δομές τους, στέλνοντας τους ασθενείς στα ψυχιατρεία. Ακούστηκε για φορείς όπως το ΕΚΕΨΥΕ, ότι θα κρατήσει πρωτίστως την δραστηριότητα του ΚΕΚ (‘εκπαίδευση’), ενώ το ΕΠΙΨΥ θα ασχολείται κυρίως με την ‘έρευνα’. Τέρμα η προσφορά υπηρεσιών προς τους χρήστες, τουλάχιστον με τη μορφή των στεγαστικών δομών.

Για πολλοστή φορά, αυτομομφές από τη μια, και ‘αποποίηση των ευθυνών’ από την άλλη, των λειτουργών του ΨΝΑ που κρατούν κενές αυτές τις θέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη χρόνια ‘δυσλειτουργία’ του ψυχιατρικού κατεστημένου (τις λογικές της επιλογής των πιο ‘λειτουργικών’ και ‘ήσυχων’, την στενά κλινική, κατασταλτική και διεκπεραιωτική λογική, την αδράνεια και την παθητικότητα), έχει, ωστόσο, προστεθεί, τελευταία, η δραστική μείωση του προσωπικού των στεγαστικών δομών, που έχει σπρώξει πολλές από αυτές πέρα από τα όρια των όποιων δυνατοτήτων και επιδιώξεων για θεραπευτική, αποκαταστασιακή και ασφαλή λειτουργία. Ωστόσο, το Υπουργείο, αντί να είχε ήδη φροντίσει να δημιουργήσει τους όρους ώστε το ΨΝΑ και ο κάθε λειτουργός να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας σε στεγαστική δομή (που είναι ήδη πολλοί και διαρκώς αυξάνονται), συνόδευε παθητικά, διαμέσου και των εκάστοτε Διοικήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, αυτή την κατάσταση της αδράνειας, την οποία τώρα, ως ουρά, πλέον, της τρόικας, επιρρίπτει, κατά τον γνωστό λαϊκίστικο τρόπο, αποκλειστικά στους λειτουργούς του ΨΝΑ.

[...]

www.psyspirosi.gr/2009-02-22-18-34-08/44...-09-17-05-59-21.html
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών 17 Σεπ 2011 19:18 #1428

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Απόλυση για 58 του ΕΚΕΨΥΕ
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Ευκαιρία για «εκκαθαρίσεις» η ανακοίνωση της κυβέρνησης για εργασιακή εφεδρεία 30.000 εργαζομένων από 151 φορείς του Δημοσίου...

Χωρίς εφεδρεία και με συνοπτικές διαδικασίες απολύθηκαν 58 εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών που περιλαμβάνεται στη λίστα των 151 φορέων.

Το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ωστόσο δεν είχαν περάσει λίγες ώρες από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να τεθούν σε εφεδρεία 30.000 εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όταν αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η απόλυση 58 υπαλλήλων του ΕΚΕΨΥΕ που η σύμβασή τους έληγε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ψυχίατροι κ.λπ.) που είχαν προσληφθεί εδώ και κάποια χρόνια για να στελεχώσουν τα προγράμματα του οργανισμού.

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (πρώην Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών) είναι από τους πλέον παλαιούς οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου- ιδρύθηκε το 1956.

Επιχορηγείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο οριζόμενο από το υπουργείο.

«Οι απολύσεις ήταν απόφαση του Δ.Σ. του ίδιου του οργανισμού», είπε στην «Ε» η διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας Σ. Κατσικαρου και διευκρίνισε ότι «το ΕΚΕΨΥΕ ως φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν επιτρεπόταν να απασχολεί προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Παρ' όλα αυτά για να στελεχώσει τις υπηρεσίες του είχε συνάψει παρόμοιες συμβάσεις. Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, στο πλαίσιο του νέου πλαισίου για την εξοικονόμηση πόρων και έχοντας αποτύχει στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση για την πρόσληψη των συγκεκριμένων εργαζομένων το Δ.Σ. του οργανισμού προχώρησε στις απολύσεις».

www.enet.gr/?i=news.el.article&id=309438
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα