Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Απαραδεκτη διατυπωση ειδησεων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Απαραδεκτη διατυπωση ειδησεων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Απαραδεκτη διατυπωση ειδησεων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία 06 Φεβ 2011 05:03 #451

  • trypa
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της trypa
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ανώτερος Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 58
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 8
  • Κάρμα: 3
Τις προηγούμενες μέρες, διάβασα δύο ειδήσεις που κατά τη γνώμη μου αναπαράγουν αρνητικά στερότυπα εναντίον των ψυχικά ασθενών.

Η μία:
www.inews.gr/101/psychasthenis-didaske-se-scholeio.htm

Ψυχασθενής δίδασκε σε.. σχολείο!
Ψυχικώς πάσχων από τη Βόρεια Ιρλανδία, που είχε καταφέρει σοβαρό πλήγμα (με μαχαίρι) στο λαιμό συνάδελφού του, δίδαξε γερμανικά σε γαλλικό δευτεροβάθμιο σχολείο στο Ντιν-λε-Μπεν για έναν μήνα πριν να φανερωθεί, εκεί, η κατάσταση της υγείας του.Πρόκειται για τον 26χρονο Λιούις Αλεξάντερ Μοχίνι, ο οποίος τον Νοέμβριο απέδρασε από ένα ψυχιατρείο, όπου είχε εγκλειστεί με προοπτική μακρόχρονη παραμονή, με τη διάγνωση "επικίνδυνος σχιζοφρενής".

Στον μήνα, φανερώθηκαν πολλά από τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας στους υπεύθυνους του σχολείου, που τότε ερεύνησαν καλύτερα και ενημερώθηκαν γιά τον νέο καθηγητή των Γερμανικών από τις βορειοϊρλανδικές αρχές.

Από τους μαθητές κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι και όλα τα τυπικά προσόντα διέθετε ο ψυχασθενής, αλλά και "ήταν πολύ καλός", όταν έδωσε την προφορική συνέντευξή του, που προηγήθηκε της πρόσληψής του, γενικώς δε "ετηρήθησαν τα προαπαιτούμενα σε όλη τη Γαλλία". Πρόσθεσαν, τέλος, ότι ακόμα και "το ποινικό μητρώο" του νέου καθηγητή, αν και καθυστέρησε, "ήταν ανεπίληπτο".

Ωστόσο ο Μοχίνι φέρεται να είχε την ψευδαίσθηση ότι ανήκε στην βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπίας MI5 κι ορισμένες φορές φορούσε γάντια για να μην αφήνει αποτυπώματα. Η παράξενη συμπεριφορά του προβλημάτισε την διεύθυνση του σχολείου που ήλθε σε επαφή με την αστυνομία και εκείνη με τη σειρά της με τις βορειοϊρλανδικές αρχές. Ο Μοχίνι εγκλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική στη νοτιοανατολική Γαλλία.


...και η άλλη:
www.sportdog.gr/article/10057/shizophren...deutikoi-sta-sholeia

02.02.2011 - 10:31

Σχιζοφρενείς εκπαιδευτικοί στα σχολεία!

Ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στις αίθουσες και διδάσκουν μαθητές! Μόνον στην Αττική φτάνουν τους 260 στον αριθμό.

Σοκαριστική είναι η αποκάλυψη που έκανε στο newsbomb.gr διευθυντής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας για τους ακατάλληλους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα παιδιά μας ή εκτελούν γραφειοκρατικές εργασίες μέσα στα σχολεία λόγω ανικανότητας! Μόνο στην Αττική, οι ακατάλληλοι να διδάξουν εκπαιδευτικοί φτάνουν τους 260, όπως μας είπε αποκλειστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Γιάννης Κουμέντος.

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σύμφωνα με τον κ. Κουμέντο: « Δεν μπορεί, ενώ χρειάζονται οι ίδιοι βοήθεια να διδάσκουν παιδάκια. Συνήθως τους βγάζουμε από την τάξη και τους έχουμε σε γραφεία ή όπου μπορούν, γιατί κάποιοι δεν μπορούν και καθόλου να εργαστούν. Έχουμε φετινό περιστατικό όπου κάποιος εκπαιδευτικός είχε μανία καθαριότητας και έβαζε οινόπνευμα μέσα στην τάξη στην έδρα και στα θρανία και έβαζε φωτιά για να κάψει τα μικρόβια. Εσείς το παιδί σας θα το αφήνατε εκεί; Έχουμε ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής νόσου, σχιζοφρενείς για να μιλήσουμε ανοικτά. Όσους μπορούμε να ελέγξουμε…», μας λέει ο κ. Κουμέντος και τα λόγια του μας προκαλούν ρίγη προβληματισμού και αναστάτωσης, όπως και οι επόμενες αποκαλύψεις του.

«Είναι πολύ σοβαρό. Δεν ξέρετε τι τραβάμε. Υπάρχει ιστορία από μια φιλόλογο που κάνει αναφορά πάνω σε αφίσες με ακαταλόγιστα πράγματα και χυδαίες εκφράσεις και ζητά να επανέλθει στην τάξη. Έχουμε ανθρώπους που έχουν αγοραφοβία, που περπατούν και παραμιλάνε. Που έχουν εκτινάξεις άκρων και χτυπάνε τα πόδια τους δεξιά κι αριστερά. Εκπαιδευτικούς με μηρυκασμό που επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Δυστυχώς, υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις. Οι συνάδελφοι και οι διευθυντές στα σχολεία έχουν κατανόηση, αλλά όταν μιλάμε για παιδικές ψυχές είναι σοβαρό το ζήτημα».

Και τι γίνεται με τους ανθρώπους αυτούς;

«Δυστυχώς, και δεν λέω δυστυχώς επειδή είμαστε άκαρδοι, έχουμε μόνο στην Αττική 260 άτομα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι ακατάλληλα να διδάξουν. Από αυτά, τα 30 βγαίνουν το χρόνο σε σύνταξη. Είναι όμως θέμα το ότι οι υπόλοιποι παραμένουν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πέρα από το κράτος πρόνοιας γι΄ αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει πρωτίστως να υπάρχει προστασία των παιδιών, να είναι σε ασφαλές περιβάλλον. Αυτούς τους ανθρώπους τους κουβαλάει το σύστημα. Αν υπολογίσουμε ότι ένας εκπαιδευτικός κοστίζει μέσο όρο 30.000 ευρώ το χρόνο, οι 260 κοστίζουν περίπου 8 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πέσουν στην εκπαίδευση. Υπάρχει ζήτημα νομοθετικό γι΄ αυτό τους κρατάει το σύστημα και γίνεται φαύλος κύκλος. Το βασικό για μένα που θα πρέπει να γίνεται πριν διοριστούν, είναι κάποιες ψυχομετρικές διαδικασίες. Αυτό δεν προβλέπεται πουθενά και δεν έχει γίνει ποτέ από καταβολής του συστήματος. Εδώ που είναι ανθρώπινες, παιδικές ψυχές, δυστυχώς δεν προβλέπεται…».


Τις έβαλα μαζί επειδή θεωρώ πως κινούνται στο ίδιο ύφος, με το ίδιο σκεπτικό- ότι ψυχικά ασθενής ίσον επικίνδυνος και άρα ακατάλληλος για να διδάξει σε σχολείο...

" Αυτούς τους ανθρώπους τους κουβαλάει το σύστημα."
Δε θα γίνω συνήγορος του διαβόλου, λέγοντας ότι η πλειοψηφία των υπόλοιπων (ψυχικά υγιών) εκπαιδευτικών είναι εξίσου βάρος για το σύστημα, αφού καθαρά λόγω απροθυμίας να διδάξουν σωστά -ή και έλλειψης υποδομών- ωθούν τα παιδιά μας στα φροντιστήρια, ούτε θα πώ για τους άλλους αργόσχολους, ψυχικά υγιείς πάντα, που για να μη μπούνε να διδάξουν σε μια τάξη (κάτι για το οποίο εκπαιδεύτηκαν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια με δαπάνες του δημοσίου, δηλαδή των ελλήνων πολιτών), ζητάνε και παίρνουν απόσπαση σε διοικητικές θέσεις στα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ασχολούμενοι με... μισθοδοσίες!
...τελικά, θα γίνω συνήγορος του διαβόλου, γιατί αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να φυλάσσονται για εκείνα τα "260 άτομα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι ακατάλληλα να διδάξουν"...

Θα πώ όμως και ότι, όπως δεν είναι όλοι οι ψυχικά υγιείς κατάλληλοι να διδάξουν, έτσι δεν είναι και όλοι οι ψυχικά ασθενείς ακατάλληλοι...
Οι περισσότεροι μάλιστα είναι πλήρως λειτουργικοί και πολύ πιο δημιουργικοί- σκεφτείτε πόσοι συγγραφείς και ποιητές έπασχαν από ψυχικές ασθένειες... θα απαγόρευε κανείς κάποιον από αυτους να διδάξει σε σχολείο; Και πόσο "λογική" θα ήταν η απόφαση αυτή;
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.060 δευτερόλεπτα