Αρχική Forum ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Λουκέτο σε Αιγινήτειο;
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Λουκέτο σε Αιγινήτειο;

Λουκέτο σε Αιγινήτειο; 20 Απρ 2011 05:02 #784

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Οι εργαζόμενοι και των 2 νοσοκομείων καταγγέλουν οτι δεν υπάρχει "σάλιο" ούτε για φάρμακα και αναλώσιμα. Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας.

Με δελτίο Τύπου το υπουργείο υποστηρίζει οτι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη. Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Επίσης, έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του Υπουργείου Παιδείας. Αντιστοίχως, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=72782&catid=3
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Τελευταία διόρθωση: 20 Απρ 2011 05:10 από Βασίλης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Λουκέτο σε Αιγινήτειο; 20 Απρ 2011 05:10 #785

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
«Γιατρούς έχουμε, δώστε μας τη χρηματοδότηση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΚΑΤΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Ιδρύθηκαν πριν από 110 χρόνια. Εκπαιδεύουν τους γιατρούς τού αύριο, αλλά οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα άφησαν να «νοσήσουν». Πριν από μία βδομάδα τα δυο πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο» βρέθηκαν στο παρά πέντε να αναστείλουν ολοκληρωτικά τη λειτουργία τους λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Το προσωπικό δεν αρκεί, τα αναλώσιμα λιγοστεύουν, ενώ δεκάδες ασθενείς αγωνιούν για το μέλλον της νοσοκομειακής τους περίθαλψης.

Ο χειρουργός Διονύσης Βώρος, διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής και αντιπρόεδρος του «Αρεταίειου» νοσοκομείου, μιλά στην «Ε» για το τι έφερε τα δύο ιδρύματα σ' αυτή την κατάσταση. Επισημαίνει τις ιδιαιτερότητές τους, σχολιάζει τις υπουργικές εξαγγελίες και υπενθυμίζει με νόημα πως αν δεν υπήρχαν οι δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών, πιθανώς η κατάσταση να ήταν ακόμα χειρότερη.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων «Αιγινήτειου» και «Αρεταίειου» προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώ απ' την πλευρά της διοίκησης υπήρξε ενημέρωση ότι αναστέλλονται οι εφημερίες. Τι οδήγησε σ' αυτή την κατάσταση;

«Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, πρέπει να τα πάρουμε απ' την αρχή: το "Αρεταίειο" και το "Αιγινήτειο" είναι δύο νοσοκομεία που αποτελούν κληροδοτήματα από δωρεές προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι περιουσία του πανεπιστημίου και την ευθύνη τους την έχει το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ειδικά ιδρύματα τα οποία όχι μόνο νοσηλεύουν τους πολίτες της χώρας, αλλά έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: στις 5 κλινικές τους εκπαιδεύονται καθημερινά 350 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής -οι αυριανοί γιατροί μας.

Η χρηματοδότησή τους γίνεται κατά κύριο λόγο από το υπουργείο Παιδείας. Με αυτά τα χρήματα πληρώνουμε μισθούς, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ το υπουργείο Υγείας καλύπτει δαπάνες για τους ειδικευόμενους γιατρούς (μισθούς και εφημερίες). Εισπράξεις τα νοσοκομεία έχουν από τα Ταμεία των ασφαλισμένων ασθενών.

»Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και τα δύο υπουργεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα χρήματα που είναι ρυθμισμένο να μας δίνουν. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτε περισσότερο, ούτε κάναμε μεγαλύτερες δαπάνες. Απλώς, τα χρήματα που επί χρόνια μας έδιναν δεν μπόρεσαν να μας τα ξαναδώσουν. Το υπουργείο Υγείας έφτασε στο σημείο τον περασμένο χρόνο να μας δώσει το 1/3 αυτών που όφειλε. Και το Παιδείας έδωσε ένα (σημαντικά) μειωμένο ποσό.

»Πρόσφατα, λόγω αυτών των προβλημάτων, είχαμε αρχίσει να "ξεμένουμε" από απαραίτητα υλικά, ενώ στο "Αρεταίειο" είχαμε ένα έκτακτο πρόβλημα: οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν πληρώθηκαν τις εφημερίες τους και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Κάτι που, φυσικά, οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Η απόφαση ήταν να ανασταλούν οι εφημερίες -γι' αυτό ενημερώσαμε επίσημα το ΕΚΕΠΥ-, καθώς επίσης μειώθηκαν και οι προγραμματισμένες εισαγωγές αρρώστων και τώρα προσπαθούμε να τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις μας στους ήδη νοσηλευόμενους».

Επικοινωνήσατε με τα αρμόδια υπουργεία γι' αυτά τα προβλήματα; Τι σας είπαν;

«Φυσικά επικοινωνήσαμε. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαμε, μάλιστα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, όπου σε επίπεδο υψηλών υπηρεσιακών παραγόντων πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα αυξηθούν σε κάποιο βαθμό οι παροχές προς τα νοσοκομεία. Μας έδωσαν την υπόσχεση ότι θα υπάρξει άμεσα αυξημένη οικονομική παροχή προς τα νοσοκομεία -αυτό, όμως, δεν θα φτάσει παρά μόνο για μερικούς μήνες. Πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια των νοσοκομείων στο χρόνο.

Επίσης, έχουμε και ένα πρακτικό θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί πάση θυσία: βάση του Π.Δ. 113/2010, του λεγόμενου "νόμου του διατάκτη", δεν μπορούμε να υπογράψουμε για δαπάνες -ακόμα και τρέχουσες και επιτακτικές, όπως είναι τα φάρμακα και τα υλικά- αν δεν είναι διασφαλισμένο ότι υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή, όχι μόνο την ημέρα που υπογράφουμε, αλλά και για το άμεσο μέλλον. Αυτό, ουσιαστικά, προϋποθέτει να μην έχουμε χρέη από προηγούμενες χρονιές».

Από πότε αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα;

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια».

Και πώς τα βγάζατε πέρα μέχρι τώρα;

«Εχουμε κρατηθεί σε ισορροπία λόγω δύο παραγόντων. Αρχικά, λόγω της πίστης του προσωπικού. Το προσωπικό μας -και δεν μιλάω τόσο για τους γιατρούς, στους οποίους έχουμε επάρκεια, αλλά για το νοσηλευτικό και το βοηθητικό, όπου υπάρχουν πολλές "τρύπες"- έχει εργαστεί πέραν των υποχρεώσεων και των δυνατοτήτων του. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τις άδειες και τα ρεπό που προβλέπονται από το νόμο, ενώ συχνά δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους.

»Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας... ευτυχώς που υπάρχουν και οι δωρεές. Είχαμε την τύχη να δεχτούμε τη βοήθεια πολλών φορέων αλλά και μεμονωμένων ατόμων. Ενα κομμάτι της Χειρουργικής Κλινικής του "Αρεταίειου", που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της, λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με νοσηλευτικό προσωπικό που πληρώνουμε από δωρεά της Εθνικής Τράπεζας και άλλων δωρητών».

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε μετά τη σύσκεψη για το ζήτημα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων ότι θα υπάρξει αξιολόγηση από διεθνείς αξιολογητές. Τι γνώμη έχετε γι' αυτό;

«Το νοσοκομείο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα, απ' ό,τι γνωρίζω, καμία ενημέρωση γι' αυτό. Πιστεύω πως η οποιαδήποτε αξιολόγηση είναι κάτι που πρέπει όχι απλώς να δεχόμαστε, αλλά να θέλουμε. Κάθε δημόσιο έργο, κάθε δημόσια λειτουργία, είναι χρήσιμο να αξιολογείται προκειμένου αυτοί που μας χρηματοδοτούν να ξέρουν τι κάνουμε. Νομίζω πως, αν τα νοσοκομεία αξιολογηθούν και μελετηθούν, θα διαπιστωθεί ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι εκπληρώνουν την αποστολή τους με δαπάνες ορθολογικές για τα δεδομένα της χώρας. Η οποιαδήποτε αξιολόγηση θα αποβεί υπέρ του κύρους τους».

Αναφέρθηκε, επίσης, από τον υπουργό Υγείας ότι χρειάζεται να ενταχθούν τα δυο νοσοκομεία στο ΕΣΥ. Σ' αυτό τι θέση παίρνετε;

«Νομίζω πως το θέμα αυτό συζητιέται χωρίς να γνωρίζουν όλοι τα πραγματικά δεδομένα. Καταρχήν, τα δυο νοσοκομεία λειτουργούν ούτως ή άλλως μέσα στο πρόγραμμα του ΕΣΥ: ό,τι υπηρεσίες παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρέχονται και από εμάς. Δεν παρέχουμε υπηρεσίες σε ξεχωριστές ομάδες πληθυσμού, αλλά σε όλους -ξεχωριστή είναι η βαρύτητα των προβλημάτων των ασθενών που νοσηλεύουμε. Ο λόγος που στο "Αρεταίειο" δεν κάνουμε ανοιχτή γενική εφημερία, αλλά δεχόμαστε μόνο διαγνωσμένα χειρουργικά προβλήματα, είναι επειδή το νοσοκομείο δεν είναι γενικό νοσοκομείο με όλες τις ειδικότητες, αλλά ειδικό. Εξάλλου, δεχόμαστε παραπομπές από άλλα νοσοκομεία για τις ειδικές μονάδες που διαθέτουμε.

»Τα νοσοκομεία αυτά, αποτελώντας ιδιοκτησία του πανεπιστημίου, λειτουργούν με κανόνες που ορίζονται από αυτό και από την Ιατρική Σχολή. Σ' αυτό το πλαίσιο εξυπηρετείται και ο εκπαιδευτικός τους προσανατολισμός. Είναι δύσκολες τέτοιες αλλαγές, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία είναι περιουσία του πανεπιστημίου -σύμφωνα με τις διαθήκες των ευεργετών- και την ευθύνη την έχει η σύγκλητός του.

»Το βασικό ζήτημα είναι τα αρμόδια υπουργεία να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υπεύθυνος χρηματοδότης για τις λειτουργίες μας».

Η άμεση χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει και τη συνέχεια της λειτουργίας των δύο νοσοκομείων;

«Η λειτουργία των νοσοκομείων θα συνεχίσει εφόσον υπάρχει η χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και η διασφάλιση των αναγκαίων θέσεων προσωπικού. Και, βέβαια, η δική μας υποχρέωση είναι η σωστή διαχείριση αυτών που μας δίνουν -ειδικά σε μια περίοδο που το κράτος έχει τόσες δυσκολίες- και η υπεύθυνη αξιοποίηση κάθε προσφοράς».

www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=268667
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Λουκέτο σε Αιγινήτειο; 20 Απρ 2011 05:15 #786

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Ενεση υποσχέσεων 2 εκατ. σε Αρεταίειο, Αιγινήτειο
Των ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ, ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Σε εξετάσεις τύπου Πανελλαδικών, όχι Ιατρικών, θα υποβληθούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο». Διεθνείς αξιολογητές θα βαθμολογήσουν τα Ιδρύματα, για να καταρτιστεί στη συνέχεια τριετές επιχειρηματικό σχέδιο επιβίωσής τους.

Αυτά, αλλά και ότι δρομολογείται η ένταξη των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπαν χθες οι υπουργοί Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οι δύο είχαν σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών της χώρας και τις διοικήσεις των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που από την προηγούμενη Παρασκευή παραμένουν κλειστά.

Από τη μία τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο ανήκουν, που τα άδειασε από φάρμακα, υγειονομικό υλικό, καύσιμα, τρόφιμα κ.ο.κ. και άφηνε απλήρωτους τους εργαζομένους του, και από την άλλη η παύση πληρωμών από πλευράς υπουργείου Υγείας των ειδικευόμενων έφεραν τα δύο νοσοκομεία στο σημείο να αποφασίσουν τη μη συμμετοχή τους στις εφημερίες και την αναστολή εισαγωγής ασθενών.

«Αντιμετωπίζονται όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, για να γίνουν οι πληρωμές για φάρμακα, τρόφιμα, αλλά και μισθοδοσίες προσωπικού», επισήμανε η Αννα Διαμαντοπούλου. «Πήραμε απόφαση για πολύ συγκεκριμένη χρηματοδότηση σε σχέση με τους ειδικευόμενους. Δώσαμε, ως ποσόν έναντι των υποχρεώσεών μας για το 2011, δύο εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Η επίσχεση εργασίας σε «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» συνεχίζεται, ενώ οι ελλείψεις στα υλικά και τα φάρμακα ήδη έχουν δημιουργήσει «έμφραγμα» στη νοσηλευτική υπηρεσία. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο «Αιγινήτειο» Σωτήρη Τριανταφύλλου, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς δεν έχει χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, αλλά... κοντός ψαλμός, αλληλούια: «Αν δεν υπάρξει γρήγορα ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, πιθανόν να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες ενέργειες. Τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και φάρμακα έχουν αρχίσει να εκλείπουν. Νοσοκομείο είμαστε, ασθενείς εξυπηρετούμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πέρυσι είχαμε περιποιηθεί 30.000 άπορους συμπολίτες μας, φανταστείτε τι έχει να γίνει φέτος που οι οικονομικές δυσχέρειες είναι τεράστιες και έχουμε και το Μνημόνιο πάνω από τα κεφάλια μας».

Οι εργαζόμενοι, πάντως, ελπίζουν πως μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για ένταξη των αμοιβών των ειδικευόμενων γιατρών για τις εφημερίες και της μισθοδοσίας των μελών ΔΕΠ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να «αποσυμπιεστεί», όπως χαρακτηριστικά λένε, η κατάσταση.

www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/04/2011&id=267505
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.049 δευτερόλεπτα