Αρχική Forum ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΙΔΑ - ΑΚΟΥΣΑ Εξέταση αίματος θα μπορεί να διαγνώσει τη διπολική διαταραχή
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Εξέταση αίματος θα μπορεί να διαγνώσει τη διπολική διαταραχή

Εξέταση αίματος θα μπορεί να διαγνώσει τη διπολική διαταραχή 13 Ιαν 2011 07:00 #274

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Εξέταση αίματος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και αξιολόγηση της βαρύτητας ορισμένων ψυχικών ασθενειών, όπως η διπολική διαταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό εγείρει ηθικά διλήμματα σχετικά με τη διερεύνηση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου.

Εργαστηριακές εξετάσεις που θα μπορούν να ανιχνεύσουν ψυχικές νόσους έχουν από παλιά καταστεί στόχος της ψυχιατρικής. Σήμερα, η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη και άλλες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, διαγιγνώσκονται με βάση την περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς και την κρίση του γιατρού, καθιστώντας δύσκολη ορισμένες φορές την ακριβή διάγνωση ή την αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Ωστόσο τώρα ερευνητές έχουν δείξει ότι 10 γονίδια που μπορεί να ανιχνευθούν στο αίμα μπορούν ενδεχομένως να παράσχουν καλύτερο τρόπο αξιολόγησης ενός ασθενούς.

Οι ασθενείς δεν είναι σίγουροι σχετικά με το πόσο άρρωστοι είναι στην πραγματικότητα ούτε και ο γιατρός ορισμένες φορές, καθώς ορισμένες φορές μπορεί να υπερεκτιμήσει και άλλες φορές να παραβλέψει ορισμένα συμπτώματα, σημειώνει ο ψυχίατρος της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Dr. Alexander Niculescu, στη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Molecular Psychiatry’.

Το να αποκτήσουν οι επιστήμονες αντικειμενικό τεστ για την κατάσταση μιας νόσου, τη σοβαρότητά της και ειδικά για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, θα είναι σημαντική εξέλιξη, θεωρεί ο επιστήμονας.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, σημειώνει ο Ψυχίατρος, προσθέτοντας ότι τα τεστ θα μπορούν ενδεχομένως να εμφανιστούν στην αγορά το νωρίτερο σε πέντε χρόνια

Ο σκοπός της νέας έρευνας ήταν να εντοπιστούν γονίδια ή δείκτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της μανίας ή της κατάθλιψης σε ανθρώπους που ήδη έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, ενώ τα ίδια αυτά γονίδια θα μπορούσαν τελικά να γίνουν μέρος μιας εξέτασης για να τεθεί η αρχική διάγνωση.

Ο ερευνητής, που επίσης εργάζεται πάνω στο θέμα του εντοπισμού δεικτών για τη διάγνωση του άγχους και του στρες καθώς και της σχιζοφρένειας και των παραισθήσεων, δήλωσε ότι τα ευρήματα για τη διπολική διαταραχή θα μπορούν να αποτελέσουν την αυγή νέας εποχής στην ψυχιατρική.

Αυτό θα μπορούσε να καταστεί ιδιαίτερα βοηθητικό για την επιβεβαίωση ότι ο ασθενής λαμβάνει τη σωστή αγωγή. Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή, ορισμένες φορές αξιολογούνται από τον γιατρό όταν νιώθουν θλίψη. Επομένως, μπορεί να τεθεί η διάγνωση κατάθλιψης και να τους συνταγογραφηθούν αντικαταθλιπτικά που μπορεί να προκαλέσουν μανία. Εξέταση αίματος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ασθενούς μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προλαβαίνουν την άνοδο της διάθεσης πριν να είναι πολύ αργά.

Αυτό ενδεχομένως θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα παιδιά και τους εφήβους, που είναι δύσκολο να διαγνωστούν με βεβαιότητα, χρησιμοποιώντας κλινικά κριτήρια μόνο και στους οποίους οι διαθέσεις μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και ορισμένες φορές ‘επικίνδυνα’.

Ο Dr. Carlos Pato, θεωρεί πως μια εξέταση για την ψυχική υγεία δεν θα πρέπει να τη βλέπουμε διαφορετικά από τα τεστ για άλλες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια.

Για το θέμα της χρήσης γενετικών εξετάσεων για ασθένειες υπάρχουν από καιρό διαφορετικές απόψεις και, όπως θεωρεί ο Art Caplan, του Κέντρου Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ένα γενετικό τεστ για την ψυχική κατάσταση θα επιτείνει αυτή τη διαμάχη. Θεωρεί πως είναι πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη διαμάχη με τα γενετικά τεστ αν πρόκειται να εφαρμοστούν σε τομείς όπως η συμπεριφορά, η προσωπικότητα και η ψυχική υγεία.

Τα τεστ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την εξέταση ψυχικών νόσων στην αγορά εργασίας ή για είσοδο σε σχολές, σημειώνει ο Coplan.

Στη νέα έρευνα, που σχεδιάστηκε για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου, η ερευνητική ομάδα πρώτα έλαβε δείγματα αίματος 29 ασθενών με διπολική διαταραχή από τους οποίου ζητήθηκε να απαντήσουν σχετικά με την ψυχολογική τους κατάσταση την ώρα της συλλογής του δείγματος.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν για διαφορές στη δραστηριότητα των γονιδίων μεταξύ των ομάδων υψηλής και χαμηλής διάθεσης. Στη συνέχεια ενσωμάτωσαν τα αποτελέσματα σε γενετικά στοιχεία ζώων και τη δραστηριότητα γονιδίων από δείγματα που έλαβαν από νεκρούς ασθενείς με κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή. Η σύγκριση τους επέτρεψε να εντοπίσουν 10 γονίδια για την πρόβλεψη της διάθεσης. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν κάποιο από αυτά τα γονίδια παίζει άμεσο ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής.

Υπολογίζοντας ένα σκορ έχοντας σα βάση το αν κάθε γονίδιο είναι ενεργό, σε ένα δείγμα αίματος, οι ερευνητές θα μπορούσαν να προβλέψουν την υψηλή διάθεση, στην περίπτωση του υψηλού σκορ και τη χαμηλή, στην περίπτωση του χαμηλού σκορ. Όταν αυτά τα γονίδια εξετάστηκαν στην αρχική ομάδα ασθενών, τα σκορ ήταν ακριβή κατά 85% στην πρόβλεψη ανεβασμένης διάθεσης και κατά 77% στην πρόβλεψη χαμηλής.

Αν και δεν είναι τέλειο, ο ερευνητής δήλωσε ότι το ποσοστό ακριβείας βρίσκεται μέσα στην ακτίνα άλλων ιατρικών εξετάσεων, όπως ορισμένες εξετάσεις για τον καρκίνο.

Μια πρόκληση του τεστ θα αφορά την έλλειψη συμφωνίας σε αυτά που λέει ο ασθενής και στα αποτελέσματα του τεστ. Σύμφωνα με τον Dr.Peter Rabins, Ψυχίατρο του Ινστιτούτου Βιοηθικής του Νοσοκομείου Johns Hopkins, σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, ορισμένες φορές ένας ασθενής φαίνεται καλύτερα στους άλλους μετά την έναρξη της θεραπείας ενώ ο ίδιος δεν το νιώθει.

Έτσι, ο ερευνητής αναρωτιέται ποιος θα έχει δίκιο, ο ασθενής ή το τεστ. Η αίσθησή του είναι πως ο ειδικός θα πρέπει να ακούει τον ασθενή παρά να βασίζεται στο τεστ αίματος.

www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=4140
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.052 δευτερόλεπτα