Αρχική Forum ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΔΑ - ΑΚΟΥΣΑ Νέες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη 'ραγίζει' την καρδιά
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Νέες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη 'ραγίζει' την καρδιά

Νέες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη 'ραγίζει' την καρδιά 11 Ιαν 2011 12:51 #258

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί αθόρυβα να ραγίσει την καρδιά μιας φαινομενικά υγιούς γυναίκας.

Οι γιατροί, από χρόνια γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη είναι συνήθης μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και χειροτερεύει την πρόγνωση των ασθενών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia ανέφεραν νέες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 63.000 γυναίκες, μεταξύ του 1992 και του 20004. Καμία δεν είχε σημάδια καρδιοπάθειας όταν άρχισε η έρευνα, αλλά σχεδόν 8% είχαν σοβαρή κατάθλιψη.

Οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, συνήθως λόγω αρρυθμίας, κατέληξε η έρευνα που διήρκεσε 12 χρόνια και δημοσιεύεται στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. Είχαν επίσης μικρότερου βαθμού αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από άλλες μορφές καρδιοπάθειας.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος έμοιαζε πιο στενά συνδεδεμένος με τη χρήση αντικαταθλιπτικών παρά με τα συμπτώματα κατάθλιψης που ανέφεραν οι γυναίκες.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά ήταν οι πιο σοβαρά θλιμμένες, προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr. William Whang. Ωστόσο, δήλωσε ότι το εύρημα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

Ο Dr. Redford Williams του Πανεπιστημίου Duke δήλωσε ότι έρευνες που έγιναν για νεότερα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν δείξει κίνδυνο αρρυθμίας και ορισμένες έχουν υποδείξει ακόμα ότι προστατεύουν.

Αφήνοντας στην άκρη το θέμα των φαρμάκων, ο ειδικός δήλωσε ότι η έρευνα ενισχύει τις αυξημένες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια. Άλλοι παράγοντες είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα. Ο Williams δήλωσε πως τώρα πρέπει να εξεταστεί αν η κατάλληλη αντιμετώπιση της κατάθλιψης μειώνει τον κίνδυνο.

Γιατί μπορεί να επηρεάζει η κατάθλιψη; Η έρευνα αποκάλυψε ότι όσο πιο σοβαρά ήταν τα συμπτώματα κατάθλιψης που ανέφεραν οι γυναίκες τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να παρουσιάζουν τους ‘παραδοσιακούς’ παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Επιπλέον, πιέσεις όπως η κατάθλιψη έχουν συσχετιστεί με σωματικά συμπτώματα, όπως υψηλότερος παλμός σε χαλάρωση.

Άλλος λόγος μπορεί ενδεχομένως να είναι ο εξής: Η κατάθλιψη εμποδίζει τους ανθρώπους να προσέξουν τον εαυτό τους. Η Αμερικανική Ένωση Kαρδιολόγων συνέστησε πέρσι, όσοι έχουν καρδιοπάθεια να εξετάζονται για συμπτώματα κατάθλιψης τακτικά, επειδή οι ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί να παραλείπουν τα φάρμακα τους, να κάθονται στο σπίτι αντί να ασκούνται και να μην τρέφονται επαρκώς.



Πηγές: ‘Journal of the American College of Cardiology.’

www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7783
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα