Αρχική Forum ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΔΑ - ΑΚΟΥΣΑ Κεντρικό ρόλο στην κατάθλιψη «παίζει» γονίδιο-διακόπτης
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Κεντρικό ρόλο στην κατάθλιψη «παίζει» γονίδιο-διακόπτης

Κεντρικό ρόλο στην κατάθλιψη «παίζει» γονίδιο-διακόπτης 13 Ιαν 2011 07:26 #276

 • Βασίλης
 • ( Μέλος )
 • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Πλατινένιος Boarder
 • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
 • Δημοσιεύσεις: 893
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
 • Κάρμα: 22
Ένα γονίδιο που λειτουργεί ως διακόπτης σε βιοχημικές διαδικασίες του εγκεφάλου φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης και θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο νέων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Το γονίδιο MKP-1 «θα μπορούσε να είναι η πρωταρχική αιτία της κατάθλιψης, ή τουλάχιστον ένας κύριος παράγοντας, στις ανωμαλίες σηματοδότησης που οδηγούν στην κατάθλιψη» αναφέρει ο Ρόναλντ Ντούμαν, καθηγητής Ψυχιατρικής και Φαρμακολογίας στο Γέιλ.

Η μελέτη του δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature Medicine.

Η κατάθλιψη, όπως και πολλές άλλες ψυχικές διαταραχές, έχει εν πολλοίς άγνωστη αιτιολογία. Πιστεύεται πάντως ότι οφείλεται σε περίπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε γονίδια και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει, για παράδειγμα, γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης έπειτα από τραυματικά γεγονότα.

Ο Δρ Ντούμαν επισημαίνει ότι το νέο γονίδιο δεν έχει άμεση σχέση με τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, τα οποία τείνουν να πέφτουν στα άτομα με κατάθλιψη. Η παλαιότερη, υπεραπλουστευτική άποψη ότι η κατάθλιψη οφείλεται σε πτώση των επιπέδων σεροτονίνης δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς υπάρχουν «πολλαπλοί φυσιολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στη διαταραχή μείζονος κατάθλιψης» δηλώνει ο καθηγητής.

Η ομάδα του Δρ Ντούμαν εξέτασε ολόκληρο το γονιδίωμα 21 θανόντων που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη και το γονιδίωμα 18 υγιών ατόμων. Συγκρίνοντας τα επίπεδα γονιδιακής έκφρασης (λειτουργίας), οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, το MKP-1, το οποίο εκφράζεται δυόμισι φορές περισσότερο στους εγκεφάλους των ασθενών με κατάθλιψη.

Το γονίδιο δρα ως διακόπτης που μπλοκάρει ένα μοριακό μονοπάτι απαραίτητο για την επιβίωση και τη λειτουργία των νευρώνων. Το ενδιαφέρον είναι ότι δυσλειτουργίες στο εν λόγω μονοπάτι έχουν εμπλακεί στην κατάθλιψη και σε άλλες ψυχικές διαταραχές.

Για να εξετάσουν την επίδραση του γονιδίου, οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία είχε αφαιρεθεί το MPK-1. Τα ποντίκια αυτά διαπιστώθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά στο στρες. Αντίθετα, τα στρεσαρισμένα ποντίκια στα οποία ήταν ενεργό το γονίδιο εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με της κατάθλιψης.

Τα ευρήματα, καταλήγουν οι ερευνητές, αναδεικνύουν το MPK-1 ως υποψήφιο στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ειδικά για τους ασθενείς που δεν βελτιώνονται με τις σημερινές θεραπείες.

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&ar...361409&dt=18/10/2010
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Κεντρικό ρόλο στην κατάθλιψη «παίζει» γονίδιο-διακόπτης 13 Ιαν 2011 07:27 #277

 • Βασίλης
 • ( Μέλος )
 • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Πλατινένιος Boarder
 • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
 • Δημοσιεύσεις: 893
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
 • Κάρμα: 22
Γονιδιακή θεραπεία για την κατάθλιψη
Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η μέθοδος μπορεί να «επιδιορθώσει» γονίδιο που συνδέεται με τη νόσο

ΛΟΝΔΙΝΟ Αμερικανοί ερευνητές εφήρμοσαν γονιδιακή θεραπεία σε ποντίκια η οποία φάνηκε ότι μπορεί να «επιδιορθώσει» ένα γονίδιο (p11) που έχει ισχυρή σύνδεση με την κατάθλιψη στον άνθρωπο.

Ερευνητές έχουν δει ότι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης την οποία κωδικοποιεί το p11 σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας. Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο γονίδιο ρυθμίζει το χημικό του εγκεφάλου σεροτονίνη το οποίο ελέγχει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο.

Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να παρουσιάζουν έλλειψη του γονιδίου στον επικλινή πυρήνα τους. Τα ζώα εμφάνισαν συμπεριφορά παρόμοια με την καταθλιπτική συμπεριφορά των ανθρώπων- π.χ., έδειχναν έλλειψη κινήτρου όταν τους ανετίθεντο καθήκοντα. Οταν όμως έγινε στα πειραματόζωα έγχυση ενός τροποποιημένου ιού ο οποίος περιείχε το «υγιές» γονίδιο p11, παρουσιάστηκε αποκατάσταση της συμπεριφοράς τους.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine», οι υπάρχουσες θεραπείες για την κατάθλιψη αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου, όχι όμως και τη «ρίζα» της. Παράλληλα σε ορισμένους ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη τα υπάρχοντα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά. Αυτή η κατηγορία ασθενών θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη νέα προσέγγιση η οποία εφαρμόζεται μόνο μία φορά και τα αποτελέσματά της διαρκούν για πάντα.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της διαδικασίας απαιτεί διάνοιξη οπής στο κρανίο και έγχυση με ένεση του τροποποιημένου ιού κατευθείαν στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου. Και αυτό διότι οι ιοί που χρησιμοποιούνται ως «οχήματα» μεταφοράς του υγιούς γονιδίου είναι πολύ μεγάλοι σε μέγεθος για να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό που προστατεύει τον εγκέφαλο.

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&ar...362360&dt=22/10/2010
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.056 δευτερόλεπτα