Αρχική Forum ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΔΑ - ΑΚΟΥΣΑ Γονίδιο φαίνεται να προδιαθέτει για κατάθλιψη με διαφορετικό μηχανισμό
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Γονίδιο φαίνεται να προδιαθέτει για κατάθλιψη με διαφορετικό μηχανισμό

Γονίδιο φαίνεται να προδιαθέτει για κατάθλιψη με διαφορετικό μηχανισμό 10 Φεβ 2011 13:09 #498

  • Βασίλης
  • ( Μέλος )
  • Το Άβαταρ του/της Βασίλης
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Πλατινένιος Boarder
  • ΜΑΖΙ στο στίγμα λέμε -όχι!
  • Δημοσιεύσεις: 893
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 92
  • Κάρμα: 22
Οι άνθρωποι που παράγουν χαμηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης του εγκεφάλου, η οποία πιστεύεται ότι ρυθμίζει την όρεξη και την αντίδραση στο στρες, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ευαισθησία στα αρνητικά ερεθίσματα και τον πόνο, αλλά και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρωτεΐνη αυτή και το γονίδιό της δεν σχετίζονται με τους νευροδιαβιβαστές που έχουν συνδεθεί ως σήμερα με την ασθένεια.

«Αναγνωρίσαμε έναν βιολογικό δείκτη -στη συγκεκριμένη περίπτωση μια γενετική ποικιλομορφία- η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης» δήλωσε στο AFP o Γιον-Καρ Ζουμπιέτα, καθηγητής Ψυχιατρικής και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε διαφορετικό μηχανισμό, ανεξάρτητο από προηγούμενους στόχους στην έρευνα για την κατάθλιψη, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη [νοραδρεναλίνη]» πρόσθεσε ο ερευνητής.

Οι άνθρωποι που παράγουν μειωμένα επίπεδα του «νευροπεπτιδίου Υ» (NPY) παρουσίαζαν «μετρήσιμη αύξηση στην αντίδραση του εγκεφάλου σε αρνητικά ερεθίσματα, καθώς και μετρήσιμη αύξηση στις φυσιολογικές αντιδράσεις στο σωματικό πόνο» αναφέρουν οι ερευνητές στο Archives of General Psychiatry.

Τα άτομα αυτά «υπερεκπροσωπούνται σε έναν πληθυσμό με διάγνωση διαταραχής μείζονος κατάθλιψης» προσθέτουν.

Πάντως, η γενετική ποικιλομορφία που μειώνει τα επίπεδα του NPY δεν εντοπίζεται σε όλα τα άτομα με κατάθλιψη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι το μόνο αίτιο της ασθένειας.

Επιπλέον, η μελέτη δεν επαρκεί για να διευκρινίσει αν τα μειωμένα επίπεδα NPY προκαλούν κατάθλιψη και ευαισθησία στα αρνητικά ερεθίσματα και τον πόνο, ή αν αντίθετα τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε πτώση των επιπέδων της πρωτεΐνης.

Τα αίτια της κατάθλιψης παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα, ωστόσο οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σαφής κληρονομική προδιάθεση.

Γονίδια που προδιαθέτουν για κατάθλιψη έχουν εντοπιστεί και σε προηγούμενες μελέτες, και ορισμένα από αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας έπειτα από τραυματικά γεγονότα.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν το ρόλο του NPY με τρία διαφορετικά πειράματα ώστε να έχουν πληρέστερη εικόνα.

Σε πρώτη φάση, οι εθελοντές της μελέτης χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την παραγωγή NPY στον εγκέφαλο -χαμηλή, μέση και υψηλή.

Στη συνέχεια εξετάστηκαν σε μαγνητικό τομογράφο (fMRI) την ώρα που κοίταζαν μια σειρά από λέξεις στην οθόνη. Ορισμένες είχαν αρνητικό περιεχόμενο, όπως «δολοφόνος», ενώ άλλες ήταν ουδέτερες («υλικό») και άλλες θετικές («αισιόδοξος»).

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές με χαμηλά επίπεδα NPY παρουσίαζαν αυξημένη αντίδραση του προμετωπιαίου λοβού στα αρνητικά ερεθίσματα.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα NPY βρέθηκαν να αντιδρούν περισσότερο σε επώδυνα ερεθίσματα -μια ακίνδυνη ένεση φυσιολογικού ορού στο σαγόνι.

Και σε ένα τρίτο πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν τα γενετικά προφίλ ατόμων με διαγνωσμένη μείζονα κατάθλιψη. Όπως διαπίστωσαν, στην ομάδα αυτή ήταν αυξημένη η συχνότητα του γονιδίου που μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου από υγιείς εθελοντές.

Στο μέλλον, γενετικές εξετάσεις που ελέγχουν το γονίδιο του NPY θα μπορούσαν «να μας βοηθούν στην εκτίμηση του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος να εκδηλώσει κατάθλιψη και άγχος» εκτιμούν οι ερευνητές.

*Σε μια άλλη μελέτη για την κατάθλιψη, που δημοσιεύεται στο American Journal of Psychiatry, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διέγερση του εγκεφάλου με εμφυτευμένα ηλεκτρόδια -μια δραστική μέθοδος που εγκρίθηκε προ ετών για τη σοβαρή κατάθλιψη που δεν βελτιώνεται με φάρμακα- παραμένει αποτελεσματική τουλάχιστον έξι χρόνια μετά την εμφύτευση της συσκευής, σε 12 από τα 20 άτομα στα οποία δοκιμάστηκε.

www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231077787
"Οι φίλοι είναι η συγγνώμη του θεού για την οικογένεια..."
Τελευταία διόρθωση: 10 Φεβ 2011 13:10 από Βασίλης.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.050 δευτερόλεπτα